Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, στη σκιά των πληθωριστικών πιέσεων – Στο -0,28% ο S&P 500, o Dow +0,4%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, στη σκιά των πληθωριστικών πιέσεων – Στο -0,28% ο S&P 500, o Dow +0,4%
Mεικτά πρόσημα στη Wall Street...
Πτώση σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, καθώς τα σύννεφα του πληθωρισμού πυκνώνουν.
Yπενθυμίζεται πως την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε αύξηση 0,7% τον Ιανουάριο – περισσότερο από όσο περίμεναν οι αναλυτές.
Επίσης, νερό στο μύλο της πτώσης των αγορών φρόντισε να χύσει για άλλη μία φορά το γνωστό γεράκι της Fed του Σεντ Λούις, James Bullar, ο οποίο ανέφερε πως στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC θα στηρίξει, σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, μια αύξηση τουλάχιστον 0,5%.
Πέρα από τα παραπάνω, εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως είχαμε λήξεις παραγώγων άνω των 1,8 τρισεκ. δολ., γεγονός ενέτεινε τη μεταβλητότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,40%, στις 33.826 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε -0,28%, στις 4.079 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε μείωση -0,58%, στις 11.787 μονάδες.
Καταγραφή_80.JPG
Παράλληλα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,83% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,62%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI «βούλιαξε» 2,7% στα 76,34 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.850 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0697 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, σε πτωτική τροχιά που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο παρέμειναν οι τιμές εισαγωγών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, αμβλύνοντας κάπως τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού, αν και η μέτρηση χωρίς τα καύσιμα εμφάνισε άνοδο.
Ειδικότερα, το κόστος των εισαγόμενων αγαθών υποχώρησε 0,2% τον Ιανουάριο, συμπληρώνοντας επτά διαδοχικούς πτωτικούς μήνες, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ήταν για πτώση 0,1% τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, το υπουργείο αναθεώρησε καθοδικά τα στοιχεία του Δεκεμβρίου σε πτώση 0,1%, αντί για άνοδο 0,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Οι τιμές εισαγωγών χωρίς τα καύσιμα αυξήθηκαν πάντως 0,3% τον Ιανουάριο, μετά από άνοδο 0,4% τον Δεκέμβριο, με οδηγό τις αυξήσεις στα τρόφιμα, τα κεφαλαιουχικά αγαθά, τα αυτοκίνητα και τα καταναλωτικά αγαθά.
Συνολικά, οι τιμές εισαγωγών έχουν υποχωρήσει 4,9% από τον Ιούνιο. Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 0,8% εμφανίζοντας τη μικρότερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2020.
Επίσης, ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας (Leading Economic Index) του Conference Board υποχώρησε 0,3% τον Ιανουάριο (σε μηνιαία βαση) μετά την πτώση του Δεκεμβρίου κατά 1%.
Η μεγαλύτερη θετική συνεισφορά στον κορυφαίο δείκτη προήλθε από τη μέση εβδομάδα εργασίας, στο 0,18
Η μεγαλύτερη αρνητική συμβολή οφείλεται στις νέες παραγγελίες (ISM), στο -0,28.
 

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση διαπραγματεύτηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τον αντίκτυπο των στοιχείων για τον πληθωρισμό και την παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,8%, με όλους τους τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται στο κόκκινο.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,33%, στις 15.482 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσεπτώση 0,1% στις 8.004 μονάδες.
Στις 7.347 μονάδες με πτώση 0,25% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,37% στις 27.751 μονάδες.
δσδ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης