Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Άνοδος 0,7% τον Ιανουάριο 2023 στις τιμές παραγωγού - Στο +6% η ετήσια αύξηση

ΗΠΑ: Άνοδος 0,7% τον Ιανουάριο 2023 στις τιμές παραγωγού - Στο +6% η ετήσια αύξηση
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιούνιο του 2022
Μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αξιοσημείωτη ήταν η ανάκαμψη των τιμών παραγωγού τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, μετά τη μεγάλη έκπληξη της μείωσης κατά 0,4% τον Δεκέμβριο.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) αυξήθηκε 0,7% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, γεγονός που ώθησε την ετήσια αύξηση στο +6,0% (από +6,5% τον Δεκέμβριο).
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιούνιο του 2022, αλλά και τη χαμηλότερη ετήσια άνοδο από τον Μάρτιο του 2021.
Ο δείκτης για τα αγαθά τελικής ζήτησης κινήθηκε ανοδικά κατά 1,2% τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη αύξηση από την άνοδο κατά 2,1% τον Ιούνιο του 2022.
Το μεγαλύτερο μέρος της προόδου του Ιανουαρίου οφείλεται σε ένα άλμα 5,0% στις τιμές της ενέργειας τελικής ζήτησης.
Ο δείκτης για τα αγαθά τελικής ζήτησης μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκε κατά 0,6%. Αντίθετα, οι τιμές για τα τρόφιμα τελικής ζήτησης μειώθηκαν κατά 1,0%.
Σχεδόν το ένα τρίτο της αύξησης του δείκτη τον Ιανουάριο μπορεί να αποδοθεί στις τιμές της βενζίνης, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6,2%.
Οι δείκτες για το οικιακό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο ντίζελ, τα καύσιμα αεροσκαφών, τα αναψυκτικά και τα μηχανοκίνητα οχήματα κινήθηκαν επίσης υψηλότερα.
Αντίθετα, οι τιμές για τα νωπά και ξηρά λαχανικά μειώθηκαν κατά 33,5%.

ppi.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης