Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Berlusconi γίνεται πρόβλημα για το ΕΛΚ λόγω στήριξης σε Putin: «Ή έχει άνοια ή είναι διεφθαρμένος!»

O Berlusconi γίνεται πρόβλημα για το ΕΛΚ λόγω στήριξης σε Putin: «Ή έχει άνοια ή είναι διεφθαρμένος!»
Μέλη του ΕΛΚ εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τον Berlusconi και για τις δηλώσεις στήριξης στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Έντονο πονοκέφαλο έχει αρχίσει να προκαλεί ο Silvio Berlusconi στο ΕΛΚ, καθώς η στήριξη που προσφέρει στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, για την εισβολή του στην Ουκρανία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη «γραμμή» του κόμματος αλλά και της ιταλικής κυβέρνησης.
Στο θέμα αναφέρεται και η στήλη Brussels Playbook του Politico, που σχολιάζει πως ο Ιταλός μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, πρώην πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia, έγινε ξανά πρωτοσέλιδο αφού φάνηκε να υπερασπίζεται τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, κατηγορώντας τον Volodymyr Zelensky για την εισβολή του Putin και προτρέπει τις ΗΠΑ να διακόψουν τη στρατιωτική βοήθεια.
Εξάλλου, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό σταθμό Rai τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Berlusconi είχε πει ότι το σχέδιο πίσω από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν να εισέλθουν τα ρωσικά στρατεύματα και «σε μια εβδομάδα για να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση του Zelensky με μια κυβέρνηση αξιοπρεπών ανθρώπων».

Αντιδράσεις στην Ιταλία

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giorgia Meloni, που συγκυβερνά με το κόμμα του Berlusconi, διαφοροποίησε τη θέση της. Το γραφείο της αντέδρασε άμεσα και τόνισε ότι η Ρώμη στηρίζει την Ουκρανία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Antonio Tajani από το Forza Italia δήλωσε ότι το κόμμα του «ήταν πάντα υπέρ της ανεξαρτησίας της Ουκανίας, στο πλευρό της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ και της Δύσης».
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, η οποία ανήκει στο ΕΛΚ όπως το Forza Italia του Berlusconi, είπε ότι «δεν συμμερίζεται την ίδια άποψη» με τον Berlusconi.

Σιωπή από το ΕΛΚ

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Manfred Weber, δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Politico να απαντήσει εάν οι δηλώσεις του Berlusconi ήταν σύμφωνες με τις «κόκκινες γραμμές» του ΕΛΚ όσον αφορά τη στήριξη στην Ουκρανία.
Ωστόσο, άλλα μέλη του ΕΛΚ δεν μάσησαν τα λόγια τους. Ειδικότερα, η ευρωβουλευτής Rasa Juknevičienė, αντιπρόεδρος της υποεπιτροπής άμυνας του Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, είπε στο Playbook ότι οι επανειλημμένες δηλώσεις στήριξης του Berlusconi στη Ρωσία και οι επιθέσεις κατά της κυβέρνησης της Ουκρανίας ήταν «ενάντια στη γραμμή του ΕΛΚ», που «ήταν και είναι πολύ σαφής. Στηρίζουμε ενεργά την Ουκρανία σε κάθε μέτωπο». «Νομίζω ότι ο Berlusconi είναι το παρελθόν, όχι το μέλλον της Ιταλίας και της Forza Italia», πρόσθεσε η ίδια.
Παράλληλα, ο Riho Terras, ευρωβουλευτής από την Εσθονία και πρώην στρατιωτικός (με το παρατσούκλι «ο Στρατηγός» στο Στρασβούργο) ήταν ακόμη πιο ειλικρινής: «Οι ασυναρτησίες ενός ηλικιωμένου που θα έπρεπε να αποσυρθεί», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του Berlusconi έκαναν σαφές ότι «είναι ανίκανος να κατανοήσει βασικά δεδομένα σχετικά με τον πόλεμο και τη γενοκτονία της Ρωσίας κατά του ουκρανικού λαού».
Ερωτηθείς από το Playbook εάν πίστευε ότι ο Berlusconi ήταν πραγματικά ανίκανος να καταλάβει τι συμβαίνει ή απλά χρησιμοποιεί συνειδητά το ΕΛΚ για να παρουσιάσει την ατζέντα της Μόσχας, ο Terras απάντησε ότι ισχύει ένα από τα δύο: «Ή έχει άνοια ή είναι διεφθαρμένος!».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης