Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή στην ιστορία αναδείχτηκε το ChatGPT - Ρυθμιστική πίεση από το Κογκρέσο

ΗΠΑ: Στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή στην ιστορία αναδείχτηκε το ChatGPT - Ρυθμιστική πίεση από το Κογκρέσο
Μέσα σε δύο μόλις μήνες από την κυκλοφορία του, το ChatGPT έφτασε τους 100 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, νούμερο που το καθιστά την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή στην ιστορία
Σχετικά Άρθρα
Το ChatGPT, το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσεται με καλπάζοντες ρυθμούς, έχει κερδίσει επαίνους για την ικανότητά του να γράφει απαντήσεις γρήγορα και σε ένα ευρύ φάσμα ερωτημάτων, ωστόσο στις ΗΠΑ άρχισε να προσελκύει την προσοχή του Κογκρέσσου, σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπό του στην εκπαίδευση και την εθνική ασφάλεια.
Εκτιμάται ότι μόλις δυο μήνες μετά την κυκλοφορία του, το ChatGPT έφτασε τους 100 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, νούμερο που το καθιστά την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή στην ιστορία και το θέτει στο επίκεντρο της προσοχής των ρυθμιστικών αρχών.
Το ChatGPT δημιουργήθηκε από την OpenAI, μια εταιρεία που υποστηρίζεται από τη Microsoft Corp και διατίθεται στο κοινό δωρεάν.
Το γεγονός όμως ότι έχει εξαιρετικά υψηλή ζήτηση και βρίσκεται ήδη παντού έχει δημιουργήσει φόβο ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη όπως το ChatGPT θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάδοση παραπληροφόρησης, ενώ οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν ότι θα χρησιμοποιηθεί από μαθητές για να κλέψουν στις εξετάσεις.
Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ted Lieu, στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε σε πρόσφατο άρθρο του στους New York Times ότι ήταν ενθουσιασμένος για την τεχνητή νοημοσύνη και τους «απίστευτους τρόπους με τους οποίους θα συνεχίσει να προάγει την κοινωνία», αλλά και «εξοργίστηκε από την A.I., συγκεκριμένα A.I. που μένει ανεξέλεγκτη».

Το ψήφισμα Lieu

Ο Lieu εισήγαγε ένα ψήφισμα που συντάχθηκε από το ChatGPT το οποίο λέει ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να επικεντρωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη «για να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη και η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης γίνεται με τρόπο που να είναι ασφαλής, ηθικός και να σέβεται τα δικαιώματα και το απόρρητο όλων των Αμερικανών».
Τον Ιανουάριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, Sam Altman, πήγε στο Λόφο του Καπιτωλίου όπου συναντήθηκε με τεχνολογικά προσανατολισμένους βουλευτές και γερουσιαστές όπως οι γερουσιαστές Mark Warner, Ron Wyden και Richard Blumenthal και ο βουλευτής Jake Auchincloss, σύμφωνα με βοηθούς των Δημοκρατικών βουλευτών.
Ένας βοηθός του Wyden είπε ότι ο νομοθέτης Altman πίεσε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η AI δεν περιλαμβάνει προκαταλήψεις που θα οδηγούσαν σε διακρίσεις στον πραγματικό κόσμο, όπως η στέγαση ή η εργασία.
Λόγω των ανησυχιών ότι θα χρησιμοποιηθεί από φοιτητές και σπουδαστές για να αντιγράψουν, το ChatGPT έχει ήδη απαγορευτεί σε σχολεία στη Νέα Υόρκη και το Σιάτλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντιγραφή

Ένας βοηθός του Κογκρέσου είπε ότι η ανησυχία που άκουσε από τους ψηφοφόρους προερχόταν κυρίως από εκπαιδευτικούς που επικεντρώθηκαν στην αντιγραφή.
Η OpenAI ανέφερε σε δήλωσή της: «Δεν θέλουμε το ChatGPT να χρησιμοποιείται για παραπλανητικούς σκοπούς στα σχολεία ή οπουδήποτε αλλού, επομένως ήδη αναπτύσσουμε στοιχεία ασφαλείας για να βοηθήσουμε οποιονδήποτε να αναγνωρίσει ένα κείμενο που δημιουργείται από αυτό το σύστημα».
Σε συνέντευξή της στο Time, η Mira Murati, επικεφαλής τεχνολογίας του OpenAI, είπε ότι η εταιρεία καλωσορίζει τη συμβολή, μεταξύ των άλλων, από ρυθμιστικές αρχές και κυβερνήσεις.
«Δεν είναι πολύ νωρίς για να εμπλακούν οι ρυθμιστικές αρχές», είπε.
Ο Andrew Burt, διευθύνων σύμβουλος της BNH.AI, μιας δικηγορικής εταιρείας που επικεντρώνεται στην ευθύνη της τεχνητής νοημοσύνης, επεσήμανε τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, προσθέτοντας ότι έχει μιλήσει με βουλευτές που σκέφτονται αν θα εισάγουν ρυθμιστικές προβλέψεις για το ChatGPT και παρόμοια συστήματα AI, όπως το Bard της Google, με σκοπό την προστασία της εθνικής ασφάλειας αν και είπε ότι δεν πορούσε να αποκαλύψει τα ονόματά τους.
«Η πραγματική αξία αυτών των συστημάτων AI είναι ότι μπορούν να δημιουργήσουν περιεχόμενο σε κλίμακες και ταχύτητες που οι άνθρωποι απλά δεν μπορούν», κατέληξε.

www.bankingnews.gr
.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης