Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στη Wall Street, εν αναμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ – Στο +1,14% ο S&P 500, o Nasdaq +1,5%

Κέρδη στη Wall Street, εν αναμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ – Στο +1,14% ο S&P 500, o Nasdaq +1,5%
Θετικά πρόσημα στη Wall Street ενόψει πληθωρισμού...
Κέρδη σημείωσαν οι κύριοι δείκτες στη Wall Street τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις οικονομικές προοπτικές και το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.
Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιεύονται την Τρίτη θα καθορίσουν την πορεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, την αγορά απασχολεί η ιδιαίτερα ισχυρή αγορά εργασίας, που εγκυμονεί τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
Παράλληλα, εντείνεται το γεωπολιτικό ρίσκο, με τους Κινέζους και τους Αμερικανούς να καταρρίπτουν… άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα πάνω από τον εναέριο χώρο του.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε αύξηση +1,11%, στις 34.245 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο +1,14%, στις 4.137 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +1,48%, στις 11.891 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρέθηκε στις 20,36 μονάδες.
φδσγφδσδ.JPG
Παράλληλα, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,71% ενώ το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,54%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 0,5% στα 80,14 δολ.

ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε τρίτη σερί πτώση και συγκεκριμένα κατά 0,6% στα 1.863 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0724 δολ.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται αύριο Τρίτη 14/1 καθώς ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ όπου θα καθορίσουν τη στάση της Fed για τα επιτόκια.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ την Παρασκευή 3/2 έδειξαν πως η αμερικανική οικονομία παραμένει σε καθεστώς… υπερθέρμανσης και υψηλών πληθωριστικών πιέσεων…
Ως εκ τούτου, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα στην επόμενη συνάντηση του Μαρτίου αναμένεται να πάρει πάλι το όπλο της, αυστηροποιώντας έτι περαιτέρω τη νομισματική πολιτική, διά των επιτοκιακών αυξήσεων, όπερ σημαίνει «κακά μαντάτα» για την ανάπτυξη και τις μετοχές.
Σημειώνεται ότι στις 2/2 η Fed να επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, στο 0,25% ενώ ΕΚΤ και Τράπεζα την Αγγλίας αύξησαν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης , ενώ αναμένει ότι θα τα αυξήσει περαιτέρω, σύμφωνα με τη σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω των προοπτικών για τον 18ηθωρισμό.
Δεν ήρθε ακόμη η ώρα για να διακηρύξουμε νίκη κατά του πληθωρισμού, αναφέρει ο διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El Erian, επισημαίνοντας πως το αφήγημα περί παροδικότητας σε ό,τι αφορά την αύξηση των τιμών είναι πέρα για πέρα λανθασμένο.
Με τον πληθωρισμό στα ύψη εδώ και δύο χρόνια, η θεωρία της παροδικότητας επανέρχεται, καθώς οι κρίσεις προσφοράς που σχετίζονταν με την Covid σταδιακά εξαφανίζονται.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό, λέει ο El Erian, όταν έχουμε το μυαλό μας στον πληθωρισμό, και «να αποφεύγουμε συζητήσεις και απλοποιημένα αφηγήματα που θολώνουν τα πραγματικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει η οικονομία των ΗΠΑ.
«Κοιτάζοντας μπροστά για το υπόλοιπο του έτους και τις αρχές του 2024, τρεις πιθανότητες ξεχωρίζουν:
Η πρώτη πιθανότητα είναι ο τακτικός αποπληθωρισμός, γνωστός από τους επικριτές ως άψογος αποπληθωρισμός.
Η δεύτερη πιθανότητα είναι ο πληθωρισμός να αποδειχθεί επίμονος.
Τέλος, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα αυτού που μπορούμε να ονομάσουμε «πληθωρισμός U.
Δηλαδή, οι τιμές θα ανέβουν ξανά προς τα τέλη του τρέχοντος έτους και τις αρχές του 2024, καθώς η ανακάμπτουσα κινεζική οικονομία και η ισχυρή αγορά εργασίας των ΗΠΑ θα αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις» καταλήγει ο οικονομολόγος.

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές...
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,58% στις 15.397 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,76% στις 7.942 μονάδες.
Στις 7.208 μονάδες με άνοδο 1,11% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,63% στις 27.438 μονάδες.
ψ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης