Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Χαμένες οι κυβερνήσεις από τον υψηλό πληθωρισμό - Δημοσιονομικό πλήγμα

ΕΚΤ: Χαμένες οι κυβερνήσεις από τον υψηλό πληθωρισμό - Δημοσιονομικό πλήγμα
Η ΕΚΤ αντικρούει τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα ωφεληθούν από τον υψηλό πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
Ο υψηλός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά με την πάροδο του χρόνου, έδειξε μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τη Δευτέρα, αντικρούωντας ορισμένες απόψεις ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να επωφεληθούν καθώς το χρέος διογκώνεται και τα ονομαστικά φορολογικά έσοδα αυξάνονται.
Σε μια πιο φυσιολογική έξαρση του πληθωρισμού και χωρίς αυτόματες προσαρμογές των δαπανών, ο λόγος του χρέους του μπλοκ θα μειωνόταν πράγματι, υποστήριξε η ΕΚΤ.
Αλλά το ενεργειακό σοκ, η επακόλουθη επιβράδυνση της ανάπτυξης και οι άκαμπτοι κανόνες δαπανών σημαίνουν ότι η δημοσιονομική θέση των κυβερνήσεων επηρεάζεται αρνητικά ήδη μετά από ένα χρόνο.
"Τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, οι πιέσεις στις δαπάνες εντείνονται και υπεραντισταθμίζουν τα οφέλη από την πλευρά των εσόδων, οδηγώντας σε επιδείνωση του επιπέδου του δημοσιονομικού ισοζυγίου κατά σχεδόν 0,5% του ΑΕΠ το 2024", αναφέρει η ΕΚΤ σε άρθρο του Οικονομικού Δελτίου.
Ενώ κανονικά ο πληθωρισμός ενισχύει τα φορολογικά έσοδα, η ενίσχυση των εσόδων από το ενεργειακό σοκ είναι μέτρια, επιβαρύνει την εταιρική κερδοφορία, μειώνει τη συνολική ανάπτυξη και ασκεί πιέσεις στις ονομαστικές δημόσιες δαπάνες.
"Επιπλέον, η αντίδραση της νομισματικής πολιτικής που απαιτείται για να αποφευχθεί αυτό το πληθωριστικό σοκ που οδηγεί σε αδικαιολόγητες επιδράσεις δεύτερου γύρου μεταφράζεται σε αύξηση των πληρωμών τόκων για το δημόσιο χρέος", πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Παιχνίδι με τον χρόνο

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 3% από τον Ιούλιο και οι αγορές αναμένουν τουλάχιστον άλλη μία ποσοστιαία μονάδα αυξήσεων πριν από την κορύφωση των επιτοκίων.
Περίπου το ένα τρίτο των κρατικών δαπανών είναι επίσης αναπροσαρμοσμένες, κυρίως με τον πληθωρισμό, οπότε η υψηλή αύξηση των τιμών αναγκάζει αυτόματα τις κυβερνήσεις να ξοδεύουν περισσότερα, ανέφερε η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ πρόσθεσε ότι οι υπερβολικές κυβερνητικές δαπάνες που αποσκοπούν στον περιορισμό των επιβλαβών επιπτώσεων του πληθωρισμού είναι μόνο προσωρινές και θα αντιστραφούν, οπότε ο πληθωρισμός απλώς απωθείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
"Ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη (των διακριτικών δαπανών) εκτιμάται ότι θα είναι θετικός μόνο το 2022, προτού γίνει ελαφρώς αρνητικός το 2023 και πιο έντονα αρνητικός την περίοδο 2024-25", ανέφερε η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης