Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεωπολιτική στροφή: Σημαντική αμυντική και ενεργειακή συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία – Εγκαταλείπει τις ΗΠΑ

Γεωπολιτική στροφή: Σημαντική αμυντική και ενεργειακή συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία – Εγκαταλείπει τις ΗΠΑ
Οι δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στο Ριάντ και η ατζέντα των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο κρατών - Τι αλλάζει στις γεωπολιτικές ισορροπίες
Σχετικά Άρθρα
Η Σαουδική Αραβία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις διπλωματικές της σχέσεις και προτεραιότητες καθώς αρχίζει να κόβει τον «ομφάλιο ρόλο» της συμμαχίας με τις ΗΠΑ, μετά και τις ισχυρές τριβές που προκάλεσε το καλοκαίρι η απαίτηση από τις ΗΠΑ να πιέσει τον OPEC+ να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του – «παραίνεση» την οποία η Σαουδική Αραβία παράκουσε, προκαλώντας ρήγμα στις βορειοατλαντικές της σχεσεις.
Η Ρωσία συνεχίζει να συνεργάζεται αποτελεσματικά με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους μηχανισμούς αποφάσεων εντός του OPEC+ , δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Ριάντ Sergei Kozlov, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023
Όπως τόνισε ο πρέσβης, η συνεργασία με το Ριάντ βοηθά στην υπέρβαση των ενεργειακών κρίσεων.
«Η σκοπιμότητα και η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας συνεργασίας στην παγκόσμια διάσταση που ενδέχεται να λάβει έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη.
Απόδειξη αυτού είναι διάφορες καταστάσεις κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της πιο δύσκολης περιόδου της πανδημίας του κορωνοϊού», εξήγησε ο πρέσβης σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.
Σύμφωνα με τον Kozlov, στο πλαίσιο της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης, οι σχέσεις των δύο κρατών εμβαθύνουν στον ενεργειακό τομέα»

Στρατιωτική και τεχνική συνεργασία

«Συγκεκριμένα, (σ.σ. το πνεύμα ευρύτερης συνεργασίας) αποδεικνύεται από τακτικές διμερείς επαφές, συμπεριλαμβανομένης μιας τέτοιας μορφής εργασίας όπως μια κοινή διακυβερνητική επιτροπή Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας για τη στρατιωτική - τεχνική συνεργασία», είπε ο διπλωμάτης.
Ο Kozlov επεσήμανε ότι στη Σαουδική Αραβία υπάρχει αύξηση του αισθήματος υπέρ της διαφοροποίησης των αμυντικών δυνατοτήτων, μεταξύ άλλων μέσω της επέκτασης της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας με άλλες χώρες.
Η Ρωσία, τόνισε, είναι μία από αυτές.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ο Ρώσος πρεσβευτής είπε ότι στο Βασίλειο, λόγω των προθέσεων των ΗΠΑ να επαναξιολογήσουν τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, ξεκίνησε η αναζήτηση νέων εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής σφαίρας.
Ο Kozlov υπενθύμισε ότι η Ουάσιγκτον ήταν εξαιρετικά δυσαρεστημένη με την απόφαση του OPEC + να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, καθώς και με την «αυθαιρεσία» του Ριάντ.
Ωστόσο, ο διπλωμάτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αλληλεπιδρούν στον τομέα της στρατιωτικής-βιομηχανικής συνεργασία , «παρά τις τριβές και τις επιπλοκές που έχουν προκύψει πρόσφατα στις διμερείς σχέσεις».
Να σημειωθεί ότι στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman Al Saud, όπου συζήτησε την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον πολιτικό, εμπορικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα, καθώς και τη βέλτιστη αλληλεπίδραση στο πλαίσιο του OPEC+ με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.
Οι δυτικές κυρώσεις ανάγκασαν τη Μόσχα να εισέλθει στις αγορές του Ριάντ στην Ασία με αργό χαμηλού κόστους, αναγκάζοντας το βασίλειο να στραφεί στην Ευρώπη.
Ο OPEC+ συμφώνησε πέρυσι να μειώσει τον στόχο παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ή περίπου 2% της παγκόσμιας ζήτησης, από τον Νοέμβριο έως το τέλος του 2023 ενώ η άρνηση του Ριάντ υποταγεί στα κελεύσματα των ΗΠΑ θεωρήθηκε «ρωσικός δάκτυλος» που είχε σχέση με τη επίτασης της ενεργειακής κρίσης – που θα λάμβανε έντονο χαρακτήρα εάν στην Ευρώπη καταγράφονταν χαμηλές θερμοκρασίες.
Oil production Middle East by country 2018 | Statista
Στρατηγική εταιρική συνεργασία

Σύμφωνα με τον Kozlov, οι σχέσεις της Μόσχας με το Ριάντ ενδέχεται να φτάσουν στο επίπεδο μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
«Ένα χαρακτηριστικό της πολιτικής μας αλληλεπίδρασης με το Βασίλειο, το οποίο έχει μια πραγματική προοπτική να φτάσει στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, είναι ένας τακτικός και έμπιστος διάλογος στο υψηλότερο επίπεδο», επισήμανε ο πρεσβευτής σε συνέντευξη του στο Sputnik τη Παρασκευη΄10 Φεβρουαρίου 2023.
Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας έχουν μια σταθερή τάση να αναπτύσσονται προοδευτικά τα τελευταία χρόνια και η βάση για αυτό είναι μια κοινή προσέγγιση στα περισσότερα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.
6f4f0d13-0d82-46e7-bdf7-9f0f12a03093.jpg
Russia Plans to Cut March Oil Output By 500,000 Barrels a Day, Novak Says
Διμερές εμπόριο - Στόχος τα 5 δισ. δολ
.

Σημείωσε επίσης ότι υπήρχαν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο το 2023, με τα μέρη να επιδιώκουν να φτάσουν τον δείκτη των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων «στο ορατό μέλλον».
Οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών χαρακτηρίζονται από θετική δυναμική, αλλά τον Ιανουάριο-Νοέμβριο του 2022, το εμπόριο Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε ελαφρώς, αποκάλυψε ο Ρώσος πρέσβης.
«Αλλά ο όγκος των 1,6 δισ. δολαρίων είναι αρκετά σημαντικός.
Κατά τη γνώμη μας, υπάρχουν καλές προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη το 2023», επισήμανε.
«Επιπλέον, τόσο η ρωσική όσο και η σαουδαραβική πλευρά σκοπεύουν να φτάσουν τον στόχο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο άμεσο μέλλον, που έχει υιοθετηθεί από την ηγεσία της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας».
Η Μόσχα, σύμφωνα με τον ίδιο, θεωρεί το Ριάντ έναν πολλά υποσχόμενο εμπορικό και οικονομικό εταίρο, του οποίου ο ρόλος στις παγκόσμιες και περιφερειακές υποθέσεις αυξάνεται σταθερά.
Is the Petrodollar Doomed? | the deep dive
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης