Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλη η συμφωνία Σαουδικής Αραβίας - Ελλάδας για το Μουντιάλ του 2030 - Θα πληρώσει όλα τα ελληνικά γήπεδα, οι όροι

Όλη η συμφωνία Σαουδικής Αραβίας - Ελλάδας για το Μουντιάλ του 2030 - Θα πληρώσει όλα τα ελληνικά γήπεδα, οι όροι
"Αγοράζει" το Μουντιάλ η Σαουδική Αραβία
Σχετικά Άρθρα
Η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει για νέα αθλητικά στάδια στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, εάν συμφωνούσαν να συνεργαστούν με την πλούσια σε πετρέλαιο βαριά δύναμη του Κόλπου σε μια κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2030, όπως αποκαλύπτει το POLITICO.
Σε αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν να διοργανώσουν τα τρία τέταρτα όλων των αγώνων, σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία.
Η προσφορά - που πιθανώς αξίζει δισεκατομμύρια ευρώ σε κόστος κατασκευής - συζητήθηκε σε ιδιωτική συζήτηση μεταξύ του Mohammed bin Salman, του de facto κυβερνήτη της Σαουδικής Αραβίας, και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα.
Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος με γνώση των ιδιωτικών συζητήσεων για την υποψηφιότητα δήλωσε στο POLITICO ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να "αναλάβει πλήρως το κόστος" της φιλοξενίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά το 75% του ίδιου του τεράστιου τουρνουά των 48 ομάδων θα διεξαχθεί στο κράτος του Κόλπου.
Δεν είναι σαφές αν η προσφορά έγινε δεκτή.
Αλλά οι τρεις χώρες εργάζονται τώρα πάνω σε μια κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά του 2030, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας.

"Αγοράζει" το Μουντιάλ η Σαουδική Αραβία

Η προσφορά του Ριάντ στην Ελλάδα, θα τροφοδοτήσει τις επικρίσεις ότι η Σαουδική Αραβία επιχειρεί ουσιαστικά να χρησιμοποιήσει τον πλούτο της για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό για να εκμεταλλευτεί έξυπνα το σύστημα ψηφοφορίας.
Σε μια προσπάθεια να πειστούν τα μέλη του παγκόσμιου διοικητικού οργάνου του ποδοσφαίρου, της FIFA, για τις αρετές της υποψηφιότητας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, στο προτεινόμενο τουρνουά θα διεξαχθούν αγώνες σε τρεις ηπείρους, παρέχοντας γεωγραφική ισορροπία.
Μια υποψηφιότητα μόνο για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Μέσης Ανατολής θα ήταν απίθανο να πετύχει μόλις οκτώ χρόνια μετά τη διοργάνωση του τουρνουά στο Κατάρ το 2022.
Οι κύριοι αντίπαλοι των Σαουδαράβων είναι η κοινή υποψηφιότητα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας από την Ευρώπη και η υποψηφιότητα της Νότιας Αμερικής από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Χιλή.
Η απόφαση για το ποιος θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 λαμβάνεται με δημόσια ψηφοφορία από το σύνολο του Κογκρέσου της FIFA, που αποτελείται από περισσότερες από 200 ενώσεις-μέλη από όλο τον κόσμο.
Εάν οι αφρικανικές χώρες, που προσελκύονται από την παρουσία της Αιγύπτου και τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας γύρω από την Αφρική, συσπειρωθούν πίσω από την υποψηφιότητα, και οι ασιατικές χώρες κάνουν το ίδιο, ενώ η Ελλάδα αποσπάσει κάποιες ευρωπαϊκές ψήφους, η πρόταση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει.
Το POLITICO προσέγγισε και τις τρεις κυβερνήσεις για σχόλια.
Η ελληνική και η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απάντησε στα αιτήματα του POLITICO.
Η FIFA αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων

Η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα αποτελούσε το αποκορύφωμα της φιλόδοξης στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας να κυριαρχήσει στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.
Στις επιτυχίες της περιλαμβάνεται η κατάκτηση των δικαιωμάτων φιλοξενίας αγώνων πυγμαχίας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και των αγώνων αυτοκινήτου της Φόρμουλα Ένα, ενώ παράλληλα δημιούργησε το δικό της επαναστατικό τουρνουά γκολφ.
Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε επίσης μια εξέχουσα αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα και η χώρα θα φιλοξενήσει το Ασιατικό Κύπελλο ποδοσφαίρου για πρώτη φορά το 2027.
Αλλά η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο υπερβαίνει τους λόγους αθλητικού κύρους, σύμφωνα με έναν περιφερειακό εμπειρογνώμονα.
"Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί στρατηγικά να τοποθετηθεί ως αφροευρασιατικός κόμβος - το κέντρο μιας νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων", δήλωσε ο Simon Chadwick, καθηγητής αθλητισμού και γεωπολιτικής οικονομίας στο Skema Business School στο Παρίσι, σχετικά με την υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας.
"Αυτή η τοποθέτηση θα επέτρεπε στη Σαουδική Αραβία να ασκήσει σημαντική δύναμη και επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, κάτι που επιδιώκει να επιτύχει χτίζοντας σχέσεις με βασικούς εταίρους".
"Η πολυπολική διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός ούτε γενναιοδωρία.
Αντίθετα, θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση στο Ριάντ επιτρέπει μέσω της πιθανής δωρεάς γηπέδων", πρόσθεσε.

Αντιδράσεις

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να φιλοξενήσει το τουρνουά έχει προκαλέσει τον αποτροπιασμό των παρατηρητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι επισημαίνουν τη βάναυση μεταχείριση της χώρας σε βάρος της κοινότητας LGBTQ+ και των μεταναστών εργατών.
"Η καταστολή της Σαουδικής Αραβίας δεν θα έπρεπε να επιβραβεύεται με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο", δήλωσε ο Minky Worden, διευθυντής παγκόσμιων πρωτοβουλιών στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
"Όσο η Σαουδική Αραβία κάνει διακρίσεις σε βάρος των LGBTQ+ ατόμων και τιμωρεί τις γυναίκες για τον ακτιβισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν έχει προστασία για τους μετανάστες εργάτες που θα κατασκευάσουν την πλειοψηφία των νέων γηπέδων και εγκαταστάσεων, η χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει ήδη θεσπίσει η FIFA".
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ του 2022 αμαυρώθηκε από επικρίσεις κατά του κράτους του Κόλπου για τη μεταχείριση των μεταναστών εργατών.

Κακές αναμνήσεις

Στην Ελλάδα, η πληρωμή για αθλητικές υποδομές είναι ένα ευαίσθητο θέμα, όπου θεωρείται μνημείο κυβερνητικής σπατάλης.
Το 2004, η Αθήνα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την Ελλάδα να δαπανά περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος των υποδομών έμεινε εγκαταλελειμμένο μετά το σβήσιμο της ολυμπιακής φλόγας.
Καθώς η χώρα εισήλθε σε μια δεκαετή ύφεση και αναγκάστηκε να καταφύγει σε προγράμματα διάσωσης για να αποφύγει τη χρεοκοπία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν πηγή θυμού για τους Έλληνες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι Αγώνες έσπρωξαν τη χώρα τους ακόμη περισσότερο στην ύφεση.
Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το υπερθέαμα των Ολυμπιακών Αγώνων, πολλοί από τους 30 χώρους παραμένουν αχρησιμοποίητοι, ενώ ορισμένοι έχουν κατεδαφιστεί.
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2019, η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα προσπάθησε να εμβαθύνει τους δεσμούς της με τους Σαουδάραβες και άλλες χώρες του Κόλπου, ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της αντιπάλου Τουρκίας στην περιοχή.
Ο Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί πολλές φορές το Ριάντ, η Ελλάδα έχει παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία και, τον περασμένο Ιούλιο, η Αθήνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ που επισκέφθηκε ο bin Salman από τότε που ενέκρινε προσωπικά, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες των ΗΠΑ, τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post Jamal Khashoggi.
Ο bin Salman, ο οποίος έχει επιστρέψει στα σαλόνια της Δύσης χάρη στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπέγραψε μια σειρά διμερών συμφωνιών στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι, ενώ δεσμεύτηκε να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για τη διανομή "πράσινου υδρογόνου".
Η Σαουδική Αραβία έχει παραδοσιακά στενούς διπλωματικούς δεσμούς με την Αίγυπτο.
Ο bin Salman συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο, όπου υπέγραψε επενδυτικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ και συζήτησε "διμερή, περιφερειακή συνεργασία".
Η απόφαση για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 θα ληφθεί το 2024, με τη διαδικασία υποβολής προσφορών να ανοίγει επίσημα αργότερα φέτος.

Τι απαντά ο Λ. Αυγενάκης

Τα περί συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας για το επόμενο Mundial απορρίπτει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφερόμενος σε σχετικό δημοσίευμα του Politico.
Με ανάρτηση του στο twitter, ο κ. Αυγενάκης αν και επιβεβαιώνει τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών, υποστηρίζει ότι αυτές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
Μάλιστα, ο υφυπουργός Αθλητισμού τονίζει ότι το δημοσίευμα είναι «γεμάτο ανακρίβειες». α περί συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας για το επόμενο Mundial απορρίπτει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφερόμενος σε σχετικό δημοσίευμα του Politico. Με ανάρτηση του στο twitter, ο κ. Αυγενάκης αν και επιβεβαιώνει τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών, υποστηρίζει ότι αυτές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Μάλιστα, ο υφυπουργός Αθλητισμού τονίζει ότι το δημοσίευμα είναι «γεμάτο ανακρίβειες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης