Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τιτανικός η… ΕΕ – Πώς ο Zelensky κατάφερε απροσδόκητα να τινάξει στον αέρα τη συμμαχία Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας

Τιτανικός η… ΕΕ – Πώς ο Zelensky κατάφερε απροσδόκητα να τινάξει στον αέρα τη συμμαχία Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας
Η επίσκεψη Zelensky στις Βρυξέλλες ανέδειξε τις μεγάλες διαφορές στις ηγέτιδες δυνάμεις της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
H ευρωπαϊκή αποστολή του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στέφθηκε από μία …τεραστίων διαστάσεων έκπληξη.
Ο Zelensky άθελά του κατάφερε να πυροδοτήσει τις αντιθέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και να οδηγήσει την Ιταλία στο περιθώριο.
Ο άξονας Παρισιού-Βερολίνου, που ηγείται στο κομμάτι της ουκρανικής ενίσχυσης και Ιταλίας η οποία υποστηρίζει ένθερμα τις αντιρωσικές πολιτικές και την αύξηση των προμηθειών όπλων στο Κίεβο, δέχθηκαν ένα ηχηρό χαστούκι στο πρόσωπο.

Ο αποκλεισμός της Meloni

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni αποκλείστηκε από τη μίνι - σύνοδο κορυφής με τον Zelensky που περιορίστηκε σε μία τριάδα: Ο Zelensky, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και ο Γερμανός πρωθυπουργός Olaf Scholz.
Ωστόσο, η Meloni υποστηρίζει την ουκρανική υπόθεση εδώ και μήνες και ξοδεύει δαπανά εκατομμύρια ευρώ Ιταλών φορολογουμένων για να προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Στο τέλος, η Meloni έπρεπε να συμβιβαστεί σε λίγα λεπτά συνάντησης με τον Ουκρανό πρόεδρο, γράφει σε ανάλυσή του ο Piero Messina έμπειρος γεωπολιτικός αναλυτής.
Εν κατακλείδι η Ιταλία είναι η μεγάλη ήττα της περιοδείας του Zelensky στην Ευρώπη.

Τιτανικός


Η Giorgia Meloni προσπάθησε να αντιδράσει:
Η Ευρώπη είναι σαν τον Τιτανικό, είπαν Ιταλικοί πολιτικοί υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαβάθμιση ισχυρών και ισχυρότερων χωρών στην Ευρώπη.

Meloni: Ανάρμοστη η συμπεριφορά Macron

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανάρμοστη» την πρόσκληση του Γάλλου προέδρου στον Ουκρανό ομόλογό του για συνάντηση στο Παρίσι.
«Η ισχύς μας πρέπει να βρίσκεται στην ενότητα.
«Πιστεύω ότι η δύναμή μας είναι η κοινότητα και η ενότητα ....αλλά υπάρχουν φορές που η εύνοια της εσωτερικής κοινής γνώμης κινδυνεύει να αποβεί εις βάρος του σκοπού, και αυτή μου φαίνεται ότι είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε η ίδια.
Η στήριξή μας στην Ουκρανία είναι πλήρης, η Ιταλία θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην φάση της ανοικοδόμησης», πρόσθεσε η Meloni.

Η απάντηση Macron

Ο Γάλλος πρόεδρος και η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης έχουν τεταμένες σχέσεις, κυρίως για το μεταναστευτικό.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις αυτές της Meloni, ο Macron απάντησε: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο.
Ήθελα να υποδεχθώ, τον πρόεδρο Zelensky, μαζί με τον καγκελάριο Scholz, πιστεύω πως είμαστε στον ρόλο μας.
Πιστεύω πως εξαρτάται επίσης από τον πρόεδρο Zelensky να εκτιμήσει τα σχήματα συναντήσεων που επιλέγει», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η συμφωνία για Ουκρανία


Ο Zelensky επιμένει ότι μπορεί να αλλάξει το ρεύμα του πολέμου.
Ζητά από την Ευρώπη πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη αλλά και υλικοτεχνική υποστήριξη.
«Η επίσκεψή μου έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα, όσον αφορά την εκπαίδευση πιλότων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς», σημείωσε.
Αντίθετα, υπάρχει μακρύς δρόμος για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών.
Σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν φτάσει σε καταρχήν συμφωνία για τη μεταφορά πολεμικών αεροσκαφών (Dassault Rafale ή Euroghter Thyphoon) μεσοπρόθεσμα (6-8 μήνες), που θα ανακοινωθεί εάν θα υπάρξει η φοβερή ρωσική επίθεση στο τέλη Φεβρουαρίου.
Επίσης δόθηκε η γαλλογερμανική έγκριση (σ.σ. αναμένεται η αμερικανική) για τη μεταφορά αεροσκαφών σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία μέχρι τον Απρίλιο 2023.
Θα είναι τουλάχιστον 11 Mig -29 από τη Σλοβακία Σλοβακικά (σύνολο 24) και 23 Mig – 29 από την Πολωνία.
Ο Zelensky δεν θέλει να το κάνει γνωστό γιατί υπολογίζει σε αυτά τα αεροσκάφη εν όψει της ρωσικής επίθεσης.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Κάποιοι όμως έχουν ήδη χάσει: η Ιταλία και η συνοχή της ΕΕ.

Αιθεροβάμων για ένταξη στην ΕΕ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky κατηγόρησε ως «απαισιόδοξους» ορισμένους ηγέτες, όπως ο Macron, που πιστεύουν ότι η χώρα του θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ σε μια δεκαετία, καθώς επιμένει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να γίνει μέλος της Ένωσης σε δύο χρόνια.
Απευθυνόμενος σε ένα επενδυτικό φόρουμ που φιλοξενήθηκε από την JP Morgan, είπε: «Υπάρχουν μερικοί απαισιόδοξοι ηγέτες στον κόσμο που πιστεύουν ότι η Ουκρανία χρειάζεται 10 χρόνια για να είναι στην ΕΕ. Πρέπει να είμαστε στην ΕΕ σε δύο χρόνια».
Σύμφωνα με τον Zelensky, η Ουκρανία ενημερώθηκε ότι μπορεί να περάσουν άλλα 30 με 50 χρόνια για να μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ.
Ειρωνικά ευχήθηκε σε όλους να ζήσουν πολύ, αλλά υπογράμμισε ότι περιμένει η διαδικασία να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denis Shmygal δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει να γίνει μέλος της ΕΕ σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά την έναρξη των συνομιλιών για την ένταξή της.
Ο Zelensky επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσουν το 2023.
Σε μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στο Κίεβο στις 3 Φεβρουαρίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen εκτίμησε ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ένταξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης