Τελευταία Νέα
Διεθνή

Meloni: «Ανάρμοστη» η πρόσκληση Macron στον Zelensky - Η Ιταλία πρωταγωνίστρια στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Meloni: «Ανάρμοστη» η πρόσκληση Macron στον Zelensky - Η Ιταλία πρωταγωνίστρια στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Η στήριξή μας στην Ουκρανία είναι πλήρης, τόνισε η Meloni
Σχετικά Άρθρα
Τα βέλη της κατά του προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron έστρεψε η πρωθυπουργός της Ιταλίας  Giorgia Meloni κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανάρμοστη» την πρόσκληση του Γάλλου προέδρου στον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky η οποία οδήγησε στην χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι.

Αιχμές για προσωπική ατζέντα Macron

«Η ισχύς μας πρέπει να βρίσκεται στην ενότητα.
«Πιστεύω ότι η δύναμή μας είναι η κοινότητα και η ενότητα ....αλλά υπάρχουν φορές που η εύνοια της εσωτερικής κοινής γνώμης κινδυνεύει να αποβεί εις βάρος του σκοπού, και αυτή μου φαίνεται ότι είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις", δήλωσε η ίδια στις Βρυξέλλες.
Η στήριξή μας στην Ουκρανία είναι πλήρης, η Ιταλία θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην φάση της ανοικοδόμησης», πρόσθεσε η Meloni.
Ο πρόεδρος Zelensky βρέθηκε στο Παρίσι την Τετάρτη, όπου συμμετείχε σε δείπνο με τον Macron και τον Γερμανό καγκελάριο Scholz, μετά από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου.
Πάντως ο Macron, δήλωσε πριν τη Σύνοδο Κορυφής ότι δεν συζήτησε με τον Ουκρανό ομόλογό του το θέμα αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Η απάντηση Macron

Ο Γάλλος πρόεδρος και η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης έχουν μάλλον τεταμένες σχέσεις, κυρίως για το μεταναστευτικό.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις αυτές της Meloni, ο Macron απάντησε: "δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο".
"Ήθελα να τον υποδεχθώ, τον πρόεδρο Zelensky, μαζί με τον καγκελάριο Scholz, πιστεύω πως είμαστε στον ρόλο μας (...) Πιστεύω πως εξαρτάται επίσης από τον πρόεδρο Zelensky να εκτιμήσει τα σχήματα [συναντήσεων] που επιλέγει", πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
"Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε συλλογικά αποτελεσματικοί, και να έχουμε μια στρατηγική που επιτρέπει να επανέλθουμε σε μια βιώσιμη ειρήνη, δηλ. ειρήνη που σέβεται την Ουκρανία στα δικαιώματα και στα σύνορά της, ειρήνη που σέβεται τη δικαιοσύνη δεδομένων των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί, ειρήνη που επιτρέπει να οικοδομηθεί ένα πλαίσιο βιώσιμης ασφάλειας για την Ευρώπη μας", κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.


Συνάντηση Meloni - Zelensky


Η Meloni θα συναντηθεί με τον Zelensky στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών της ΕΕ, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
Ο Zelensky, ο οποίος επιδιώκει ενίσχυσης της εναέριας δύναμης, εξασφάλισε τη δέσμευση της Βρετανίας για την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων σε προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.
Η Meloni,, που βρίσκεται στην εξουσία από τον Οκτώβριο, επανέλαβε τη δέσμευση της Ιταλίας να στηρίξει το Κίεβο και δήλωσε ότι η παροχή βοήθειας στους Ουκρανούς είναι ο καλύτερος δρόμος για την ειρήνη.
"Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης και διαλόγου είναι να παραμείνουν οι δύο πλευρές σε ισότιμη βάση", δήλωσε.
Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία και η Ιταλία ολοκλήρωσαν τις τεχνικές συνομιλίες για την από κοινού παράδοση ενός συστήματος αεράμυνας SAMP/T-MAMBA στην Ουκρανία την άνοιξη του τρέχοντος έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης