Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ετοιμάζει νέα μεγάλη επίθεση η Ρωσία - Στόχος το Donbass - Πύραυλοι και εκρήξεις σε Κίεβο

Ετοιμάζει νέα μεγάλη επίθεση η Ρωσία - Στόχος το Donbass - Πύραυλοι και εκρήξεις σε Κίεβο
Άγνωστος ο χρόνος της επίθεσης, τα σενάρια των Ουκρανών, η δυσπιστία των Δυτικών
Σχετικά Άρθρα
(upd5) Το ερώτημα εάν η Ρωσία σχεδιάζει μια νέα μεγάλη επίθεση κατά της Ουκρανίας, ενδεχομένως ακόμα και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν και συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, διατυπώνει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, τη στιγμή που μια νέα ρωσική πυραυλική επίθεση εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, η οποία είχε ως στόχο διάφορες ουκρανικές πόλεις ανάμεσα τους και το Κίεβο.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Ουκρανοί αξιωματούχοι έκαναν γνωστό πως εκρήξεις καταγράφηκαν στο Κίεβο με την τοπική διοίκηση να ανακοινώνει ότι ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα.
Λόγω των επιθέσεων διεκόπη η ηλεκτροδότηση.
Εν τω μεταξύ, η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, η Ukrenergo, επεσήμανε ότι εγκαταστάσεις υψηλής τάσης στο ανατολικό, νότιο και δυτικό τμήμα της χώρας έχουν πληγεί από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Μαζική επίθεση

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μαζική επίθεση με πυραύλους και drone εναντίον της χώρας.
Σύμφωνα με τον στρατό, η Ρωσία εκτόξευσε έξι πυραύλους Κρουζ Kalibr, έως και 35 πυραύλους S-300 εναντίον των επαρχιών Zaporizhia και Kharkiv καθώς και επτά drones Shahed.
«Ο εχθρός έπληξε τις πόλεις και τις βασικές υποδομές της Ουκρανίας» ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.
Τουλάχιστον 17 πύραυλοι έπληξαν την πόλη της Zaporizhia μέσα σε μια ώρα, με τις τοπικές αρχές να αναφέρουν πως επλήγησαν υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αναφέρεται πως 10 πύραυλοι έπληξαν την επαρχία του Kharkiv, όπως και το Dnipropetrovsk.

Κατάρριψη πυραύλων

O εκπρόσωπος των αεροπορικών δυνάμεων της Ουκρανίας, Yuriy Ihnat υποστήριξε ότι η ουκρανική αεράμυνα κατάφερε να καταρρίψει τα πέντα από τα επτά drones Sahed καθώς και τους 5 από τους 6 πυραύλους κρουζ Kalibr.
Ωστόσο, οι Ουκρανοί δεν κατάφεραν να καταρρίψουν κάποιον από τους 35 S - 300 που εξαπέλυσε προς Kharkiv και Zaporizhia, καθώς δεν διαθέτουν τα κατάλληλα αμυντικά συστήματα.

Διαψεύδει η Ρωσία για πυραύλους σε Ρουμανία, Μολδαβία

Στη διάψευση των ισχυρισμών ότι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν από τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας και της Μολδαβίας όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι προχώρησε η Ρωσία.
Ο Valeriy Zaluzhnyi, γενικός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας υποστήριξε πως δύο πύραυλοι κρουζ Kalibr που εκτοξεύθηκαν από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα μπήκαν στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Ρουμανίας, πριν περάσουν στην Ουκρανία.
Τόνισε μάλιστα πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν τη δυνατότητα να τους καταρρίψουν, αλλά δεν το έπραξαν, προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο τους πολίτες στις δύο αυτές χώρες.
Η Ρουμανία διέψευσε τις πληροφορίες, αναφέροντας πως οι πύραυλοι ουδέποτε εισήλθαν στον εναέριο τους χώρο και ότι αυτοί όντως εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας.
Μάλιστα η Μολδαβία κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για εξηγήσεις.
«Απορρίπτουμε με αποφασιστικότητα τις τελευταίες μη φιλικές ενέργειες και δηλώσεις εναντίον της Μολδαβίας, που είναι απολύτως απαράδεκτες για τον λαό μας.
Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει τη στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον μιας γειτονικής χώρας, που οδηγεί σε πολλές ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας.

Guardian: Νέα μεγάλη επίθεση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, πολλοί Δυτικοί πιστεύουν πράγματι ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία πριν από τις 24 Φεβρουαρίου.
«Στόχος της επίθεσης αυτής εκτιμάται ότι θα είναι η κατάληψη όλης της περιοχής του Donbass», το μεγαλύτερο μέρος του οποίου τελεί ήδη υπό τη ρωσική κυριαρχία.

Άγνωστος ο χρόνος της επίθεσης

«Ο χρόνος της επίθεσης είναι άγνωστος.
Πηγές από την ουκρανική κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το σενάριο θα προβλέπει χτυπήματα με βαλλιστικούς πυραύλους σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου και μια προσπάθεια να αποκοπεί το ανατολικό τμήμα της χώρας μέσα από βομβαρδισμούς γεφυρών και άλλων περασμάτων, με τις ρωσικές δυνάμεις να προωθούνται σχηματίζοντας ένα σαρωτικό τόξο από Βορρά και Νότο.

Δυσπιστία

Πάντως, αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές εμφανίζονται σκεπτικοί για το κατά πόσο η Ρωσία διαθέτει επαρκή αριθμό μονάδων πεζικού για να προχωρήσει γρήγορα στο ουκρανικό έδαφος.
Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι ορισμένα τμήματα των ουκρανικών-ρωσικών συνόρων δεν προστατεύονται με ισχυρές δυνάμεις, μια και ο κύριος όγκος των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι συγκεντρωμένος στην ανατολική επαρχία του Donetsk όπου οι μάχες έχουν επικεντρωθεί γύρω από την πόλη Bakhmut.

Σημάδια

Παρά τις επιφυλάξεις αυτές, υπάρχουν σημάδια πως αν και η ευρύτερη στρατηγική μάχης της Ρωσίας παραμένει άγνωστη, πως μια ουσιαστική επίθεση στα ανατολικά είναι ήδη σε εξέλιξη.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου επιβεβαίωσε μια «αξιοσημείωτη αύξηση» των επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.
Σε αυτή την ανάλυση του το Ινστιτούτο υποστηρίζει πως η Ρωσία έχει καταγράψει πρόοδο κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των επαρχιών Kharkiv και Luhansk., συμπεριλαμβανομένου και του χωριού Dvorichne.
«Η επίθεση ενδεχομένως να μην έχει φτάσει ακόμα στον ύψιστο βαθμό της» επισημαίνει το αμερικανικό think tank.

Έχει αρχίσει

«Η δέσμευση σημαντικών δυνάμεων τουλάχιστον τριών μεγάλων ρωσικών τμημάτων σε επιθετικές επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα δείχνει ότι η ρωσική επίθεση έχει ξεκινήσει, ακόμα κι αν οι ουκρανικές δυνάμεις εμποδίζουν μέχρι στιγμής τις ρωσικές δυνάμεις να εξασφαλίσουν σημαντικά κέρδη» υποστηρίζει το Ινστιτούτο, ενώ και ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, εκτίμησε ότι η επίθεση της Ρωσίας έχει ξεκινήσει.
«Η Ρωσία ρίχνει κολοσσιαίες ποσότητες όπλων και ανθρώπων για να επιτεθεί στην Ουκρανία και αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό», ανέφερε ο Gerashchenko.

Επιθέσεις σε Luhansk, Kharkiv

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο πρώην Ουκρανός κυβερνήτης του Luhansk, Serhiy Haidai, ο οποίος υποστήριξε πως η Ρωσία έχει αρχίσει τη μεγάλη της επίθεση στην ανατολική Ουκρανία και πως προσπαθεί να προωθηθεί προς τα δυτικά.
«Είναι καθημερινό φαινόμενο αυτές οι επιθέσεις.
Βλέπουμε μικρές ομάδες Ρώσων στρατιωτών να προσπαθούν να προχωρήσουν είτε με την υποστήριξη βαρέως τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού και τανκ είτε όχι.
Υπάρχουν συνεχή πυρά» υποστήριξε ο Haidai ενώ και ο Oleh Synyehubov, ο κυβερνήτης του Kharkiv, έκανε λόγο για επιθέσεις στην περιοχή και στην πόλη του Kharkiv με πυραύλους S -300.
«Στόχος κρίσιμες υποδομές, ξέσπασαν φωτιές, τις οποίες οι διασώστες κατάφεραν αμέσως να σβήσουν.
Κάποιες περιοχές της πόλης παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό.
Ειδικοί εργάζονται για να περιορίσουν τις ζημιές, ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα» υποστήριξε ο κυβερνήτης του Kharkiv.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης