Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση βλέπει νέα, μεγάλη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία - Politico: Μπορεί ο Putin να κερδίσει;

Η Δύση βλέπει νέα, μεγάλη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία - Politico: Μπορεί ο Putin να κερδίσει;
Οι ρωσικές δυνάμεις θα εστιάσουν στο Donbass και στη Zaporizhia - Αναλυτές λένε ότι δεν έχει νόημα μια επίθεση στο Κίεβο
Σχετικά Άρθρα
Με αφορμή τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται ολοένα και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα σχετικά με μια νέα επικείμενη μαζική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και μάλιστα πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν και συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή, το Politico σε μια εκτενή ανάλυση του προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα για το εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Vladmir Putin μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.
Σύμφωνα με το Politico, ο Putin έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τον φόβο ως όπλο στην προσπάθειά του να υποτάξει μια ασυμβίβαστη Ουκρανία.
«Τα στρατεύματά του έχουν βάλει στόχο αμάχους και έχουν καταφύγει σε βασανιστήρια και βιασμούς.
Όμως, δεν έφτασε στη νίκη.
Τις επόμενες εβδομάδες, εμφανίζεται να είναι έτοιμος να προσπαθήσει να αντιστρέψει τις στρατιωτικές του αποτυχίες με μια επίθεση στα τέλη του χειμώνα.
Είναι πολύ πιθανό να φανεί ακόμα πιο τρομακτικός και να παλέψει με νύχια και με δόντια για να σώσει τη Ρωσία – και τον εαυτό του – από περαιτέρω ταπείνωση.
Μπορεί όμως ο πρώην άνθρωπος της KGB να τα καταφέρει;
Μπορεί ακόμη η Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο που επέλεξε ο Putin ενάντια στην Ουκρανία ενόψει της ηρωικής και ενωμένης αντίστασης των Ουκρανών;» διερωτάται το Politico.

Σειρά λαθών

Όπως αναφέρει το Politico, από την αρχή ο πόλεμος σημαδεύτηκε από λάθος εκτιμήσεις και υπολογισμούς.
«Ο Putin και οι στρατηγοί του υποτίμησαν την αντίσταση των Ουκρανών, υπερεκτίμησαν τις ικανότητες των δυνάμεων τους και απέτυχαν να προβλέψουν το βαθμό της στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης που θα λάμβανε η Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους.
Το Κίεβο δεν έπεσε μέσα σε λίγες μέρες – όπως είχε σχεδιάσει το Κρεμλίνο - και οι δυνάμεις του Putin το καλοκαίρι και το φθινόπωρο απωθήθηκαν, με την Ουκρανία να ανακτά έως τον Νοέμβριο περισσότερη από τη μισή έκταση που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής.
Η Ρωσία έχει πλέον συρθεί σε έναν δαπανηρό και παρατεταμένο συμβατικό πόλεμο, που με τη σειρά του πυροδότησε μια σπάνια διαφωνία στο πολιτικό-στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας και οδήγησε τις εσωτερικές διαμάχες του Κρεμλίνου να βγουν στο φως» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Οι νίκες

«Η μοναδική νίκη που έχουν καταγράψει οι ρωσικές δυνάμεις εδώ και μήνες ήρθε τον Ιανουάριο, όταν οι Ουκρανοί αποχώρησαν από την Soledar στην περιοχή του Donetsk της ανατολικής Ουκρανίας.
Και τα σημάδια δείχνουν ότι οι Ρώσοι βρίσκονται στα πρόθυρα μιας άλλης νίκης στο Bakhmut, μόλις δέκα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Soledar, που και αυτό είναι πιθανό να πέσει στα χέρια τους σύντομα.
Όμως καμία από αυτές τις αιματοβαμμένες νίκες δεν είναι κάτι περισσότερο από μια συμβολική επιτυχία, παρά τον υψηλό αριθμό απωλειών που πιθανόν υπέστησαν και οι δύο πλευρές.
Τακτικά, καμία από αυτές τις νίκες δεν είναι σημαντική ενώ ορισμένοι Δυτικοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ίσως θα ήταν καλύτερα να είχε αποσυρθεί νωρίτερα από το Soledar και πλέον από το Bakhmut, με τον ίδιο τρόπο που οι Ρώσοι τον Νοέμβριο υποχώρησαν από την Kherson» τονίζει το δημοσίευμα.

Νέα μεγάλη επίθεση

Βάσει του Politico, ο Putin και προκειμένου να αλλάξει τη στρατιωτική τύχη της Ρωσίας, θα ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση, ποντάροντας στις δυνάμεις του που αποτελούνται από επίστρατους εφέδρους.
Οι Ουκρανοί εκτιμούν ότι η επίθεση αυτή θα εκδηλωθεί πριν από την άνοιξη ενώ ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να έχει έως και 500.000 στρατιώτες συγκεντρωμένους στην κατεχόμενη Ουκρανία και κατά μήκος των συνόρων, σε εφεδρεία, έτοιμους για επίθεση.
Μάλιστα υποστήριξε ότι η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει κοντά στην πρώτη επέτειο του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.
Άλλοι Ουκρανοί πιστεύουν ότι η επίθεση, όταν έρθει, θα γίνει τον Μάρτιο, πριν από την άφιξη των Leopard 2 και άλλων δυτικών κύριων αρμάτων μάχης και οχημάτων πεζικού.

Στόχος το Donbass

Κατά το δημοσίευμα, οι Ρώσοι θα εστιάσουν στο Donbass.
Σε δηλώσεις του ο Andriy Chernyak, αξιωματούχος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, είπε ότι ο Putin έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις του να καταλάβουν όλο το Donetsk και το Luhansk μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
«Παρατηρήσαμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής αναδιατάσσουν πρόσθετες ομάδες επίθεσης, μονάδες, όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στα ανατολικά.
Σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, ο Putin έδωσε εντολή να καταλάβει όλα τα εδάφη των περιοχών Donetsk και Luhansk» υπογράμμισε ο Chernyak.
Άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι και Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές υποπτεύονται ότι η Ρωσία μπορεί να κάνει κινήσεις για να αποπροσανατολίσει και αναφέρουν ως σενάριο μια πιθανή επίθεση από τη Λευκορωσία όπως συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο προς το Κίεβο και τη Vinnytsia.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της ουκρανικής άμυνας εκτιμούν ότι υπάρχουν μόνο 12.000 Ρώσοι στρατιώτες στη Λευκορωσία, οι οποίοι πραγματοποιούν κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις με τον λευκορωσικό στρατό, που δεν είναι αρκετοί για να πραγματοποιήσουν επίθεση.

Δεν έχει νόημα επίθεση στο Κίεβο

«Μια επαναλαμβανόμενη επίθεση στο Κίεβο δεν έχει νόημα.
Μια επιχείρηση ανάσχεσης διαδρόμων τροφοδοσίας στα δυτικά ή κατάληψης του πυρηνικού σταθμού από τη Rivne μπορεί να είναι πιο εφικτή, αλλά αυτό θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που έχει αναπτύξει αυτή τη στιγμή η Ρωσία στη Λευκορωσία» αναφέρει ο Michael Kofman, Αμερικάνος ειδικός στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και συνεργάτης του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια.
Σύμφωνα με το Politico, παραμένει ασαφές από πού ακριβώς θα έρθουν οι κύριες επιθέσεις της Ρωσίας κατά μήκος της γραμμής του μετώπου –μήκους 600 χιλιομέτρων – στην περιοχή του Donbass.
Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές δεν αναμένουν από τη Ρωσία να προβεί σε επίθεση σε όλο το μέτωπο.
To πιθανότερο είναι να εξαπολύσει μια επίθεση δύο ή τριών σημείων με επίκεντρο ορισμένα βασικά χωριά και πόλεις στο νότιο Donetsk, στην Kreminna και στο Lyman στο Luhansk και στον νότο στη Zaporizhia, όπου και εκεί υπήρξαν αναφορές για αυξημένη συγκέντρωση στρατευμάτων και εξοπλισμού πέρα από τα σύνορα της Ρωσίας.

Απομακρύνουν κατοίκους

Μάλιστα αναφέρεται πως οι Ρώσοι απομακρύνουν κατοίκους κοντά στα τμήματα της πρώτης γραμμής που ελέγχουν στο Luhansk.
Αλλά και ο κυβερνήτης της περιοχής, Serhiy Haidai, πιστεύει ότι οι απελάσεις στοχεύουν στην εκκαθάριση πιθανών Ουκρανών κατασκόπων και πολιτών που εντόπιζαν σημεία για το ουκρανικό πυροβολικό.
«Υπάρχει μια ενεργή μεταφορά (ρωσικών στρατευμάτων) στην περιοχή και σίγουρα προετοιμάζονται για κάτι στο ανατολικό μέτωπο» ανέφερε ο Haidai.
O Ουκρανός υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η ρωσική επίθεση θα γίνει από τα ανατολικά και τα νότια ταυτόχρονα – από τη Zaporizhia στον νότο και το Donetsk και το Luhansk.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δοκιμάζουν πέντε σημεία κατά μήκος του μετώπου.
Είπαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ανασυνταχθεί σε διάφορα σημεία της πρώτης γραμμής και διεξάγουν επιθέσεις κοντά στο Kupiansk στην περιοχή του Kharkiv και σε Lyman, Bakhmut, Avdiivka και Novopavlivka στο ανατολικό Donetsk.

Διόρθωση αστοχιών

Κατά το Politico, οι Ρώσοι δεν θα καταφέρουν κάποια σημαντική πρόοδο, εάν δεν κατορθώσουν να διορθώσουν δύο μεγάλες αστοχίες στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, δηλαδή την κακή υλικοτεχνική υποστήριξη και την αποτυχία συντονισμού πεζικού, τεθωρακισμένων, πυροβολικού και αεροπορικής υποστήριξης, για να επιτύχουν αμοιβαία και συμπληρωματικά αποτελέσματα, κάτι που είναι γνωστό ως πόλεμος συνδυασμένων όπλων.
Κατά την ανακοίνωση του διορισμού τον Ιανουάριο του στρατηγού Valery Gerasimov –του πρώην αρχηγού του επιτελείου Άμυνας– ως γενικού διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τόνισε «την ανάγκη να οργανωθεί στενότερη αλληλεπίδραση μεταξύ των τύπων και των όπλων των στρατευμάτων», με άλλα λόγια να βελτιωθεί ο πόλεμος συνδυασμένων όπλων.
Ο Αμερικάνος ειδικός Michael Kofman εκτιμά ότι τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης της Ρωσίας ενδεχομένως πλέον να έχουν ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό.

Στοίχημα

Όπως επισημαίνεται, πολλά θα εξαρτηθούν για τη Ρωσία από το κατά πόσο θα έχει καταφέρει ο Gerasimov να εκπαιδεύσει τις ανανεωμένες δυνάμεις του σε πόλεμο συνδυασμένων όπλων.
Ο Kofman πιστεύει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα ήταν καλύτερο αρχικά να εξαντλήσουν το δυναμικό της ρωσικής επίθεσης και κατόπιν να αναλάβουν την πρωτοβουλία μιας αντεπίθεσης αργότερα μέσα την άνοιξη.
«Έχοντας ξοδέψει πυρομαχικά, καλύτερα στρατεύματα και εξοπλισμό, θα μπορούσαν να αφήσουν τη ρωσική άμυνα συνολικά πιο αδύναμη» επισημαίνει ο Αμερικάνος ειδικός.

Νέα επιστράτευση

Με αυτό φαίνεται πως συμφωνούν και πολλοί Ρώσοι στρατιωτικοί blogger, οι οποίοι ζητούν να υπάρξει μια ακόμα επιστράτευση στη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως θα είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι επιθέσεις που απαιτούνται για να αντιστραφεί η στρατιωτική τύχη της Ρωσίας.
Ο πρώην αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών και παραστρατιωτικός διοικητής Igor Girkin, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσάρτηση της Κριμαίας και αργότερα στο Donbass, έχει υποστηρίξει ότι θα χρειαστούν κύματα επιστράτευσης για να νικηθεί η άμυνα της Ουκρανίας.

Ρωσικές επιτυχίες

Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν περίπου τον ίδιο αριθμό μαχητών.
Εάν ισχύει αυτό, τότε σημαίνει ότι ο στρατηγός Gerasimov θα χρειαστεί πολλούς περισσότερους εάν θέλει να επιτύχει την αναλογία «τρία προς ένα» που κρίνει το στρατιωτικό δόγμα ως απαραίτητη για να επιτύχει μια επιτιθέμενη δύναμη.
Ωστόσο άλλοι υποστηρίζουν πως η Ρωσία έχει επαρκείς δυνάμεις, τις οποίες αν συγκεντρώσει, μπορεί να επιτύχει επιτυχίες – «σοκ».
Ο Richard Kemp, πρώην διοικητής πεζικού του βρετανικού στρατού, προβλέπει «σημαντικά ρωσικά κέρδη τις επόμενες εβδομάδες».
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με το πόσο άσχημα μπορεί να είναι τα πράγματα – διαφορετικά, το σοκ κινδυνεύει να «σπάσει» την αποφασιστικότητα των Δυτικών» επισήμανε ο Βρετανός στρατιωτικός

Οι φόβοι των Δυτικών

Σύμφωνα με το Politico, ο φόβος έγκειται στο ότι, εάν οι Ρώσοι μπορέσουν να επιτύχουν σημαντικά εδαφικά κέρδη στο Donbass, τότε είναι πιθανότερο να αυξηθεί η πίεση από ορισμένους Δυτικούς συμμάχους για διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, οι ελλείψεις του Gerasimov σε ανθρώπινο δυναμικό έχουν ωθήσει άλλους αναλυτές να θεωρήσουν ότι, εάν η δυτική αποφασιστικότητα επιμείνει, η επιφυλακτικότητα του ίδιου του Putin θα εμποδίσει τις πιθανότητες της Ρωσίας να κερδίσει τον πόλεμο.
«Η διστακτική λήψη αποφάσεων του Putin εν καιρώ πολέμου καταδεικνύει την επιθυμία του να αποφύγει ριψοκίνδυνες αποφάσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν την κυριαρχία του ή τη διεθνή κλιμάκωση παρά το γεγονός ότι ο μαξιμαλιστικός και μη ρεαλιστικός στόχος του, η πλήρης κατάκτηση της Ουκρανίας, πιθανότατα απαιτεί την ανάληψη περαιτέρω ρίσκων για να υπάρχει ελπίδα επιτυχίας», ανέφερε σε ανάλυση του το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.
«Ο Putin μπορεί να είναι κακός και τρομακτικός, αλλά, κατά την άποψη του Ινστιτούτου, «παραμένει απρόθυμος να διατάξει τις δύσκολες αλλαγές στον ρωσικό στρατό και την κοινωνία, που είναι πιθανώς απαραίτητες για τη διάσωση του πολέμου του» καταλήγει το Politico.
4332222.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης