Διεθνή

Απώλειες στη Wall, με το βλέμμα στην αγορά εργασίας – Στο -0,88% ο S&P 500, o Nasdaq -1,02%

Απώλειες στη Wall, με το βλέμμα στην αγορά εργασίας – Στο -0,88% ο S&P 500, o Nasdaq -1,02%
Αρνητικά -από θετικά- τα πρόσημα στη Wall Street...
Πτώση από άνοδο σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, με φόντο τα εταιρικά αποτελέσματα και τα θεμελιώδη μεγέθη - αλλά κυρίως την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ... που κάνει τους Αμερικανούς policy makers, από τη μία, να δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία που διαγράφουν οι πληθωριστικές πιέσεις και, από την άλλη, να προαναγγέλλουν περαιτέρω νομισματική σύσφιξη, μέσω νέων επιτοκιακών αυξήσεων, γεγονός το οποίο αποτιμάται αρνητικά για τις μετοχές.
Την ίδια στιγμή, το σκηνικό στη Wall Street, και ειδικά στον δείκτη S&P 500, από τεχνικής απόψεως, έχει βελτιωθεί σημαντικά από τα χαμηλά του Οκτωβρίου.
H αντιστροφή του μοτίβου «κεφαλής και ώμου» υποδηλώνει ότι σχηματίζεται ο «βυθός» της αγοράς.
Μια σταθερή διάσπαση στη γραμμή της bearish τάσης θα επιβεβαίωνε την ολοκλήρωση αυτού του μοτίβου.
Σημειωτέον, ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 50 ημερών πλησίασε γρήγορα σε ένα σταυρό πάνω από το φθίνοντα κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.
Αυτό το τεχνικό σημείο είναι γνωστό ως… χρυσός σταυρός και –ιστορικά– σημαίνει πως έρχεται άνοδος».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε μείωση -0,73%, στις 33.699 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε πτώση -0,88%, στις 4.081 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -1,02%, στις 11.789 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρίσκεται στις 20 μονάδες.
σδσδσδ.JPG
Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 3,66% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα οκτώ μονάδες βάσης στο 4,51%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 0,5% στα 78,06 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση για πρώτη φορά μετά από τέσσερις σερί ανόδου και συγκεκριμένα κατά 0,7% στα 1.878 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,0742 δολ.

Στα μάκρο, στις 196.000 ανήλθαν οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα εργασίας στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Απασχόλησης και αφορούν στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου.
Σημείωσαν αύξηση κατά 13.000 καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός τους έφτασε τις 183.000.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις, κατά μέσο όρο ανέμεναν ότι οι νέες αιτήσεις θα ανέρχονταν στις 190.000.
Οι συνολικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 38.000 με τον συνολικό τους αριθμό να φτάνουν τις 1,69 δισ.

Παράλληλα, άνοδο μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης, σημείωσαν τα επιτόκια στεγαστικών δανείων που προσφέρουν οι αμερικανικές τράπεζες, χάρη στην αύξηση των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων ΗΠΑ, απόρροια της περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Federal Reserve.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Freddie Mac, το μέσο επιτόκιο για το 30ετές στεγαστικό δάνειο αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 6,12% το επταήμερο που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη εβδομάδα -από 3,69% ένα χρόνο νωρίτερα και 7,08% μέσα στον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2022.
Σε ό,τι αφορά στο μέσο επιτόκιο για το 15ετές στεγαστικό δάνειο, ενισχύθηκε κατά 11 μονάδες βάσης σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, στο 5,25% -από 2,93% ένα χρόνο νωρίτερα.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα τελευταία στοιχεία για τον γερμανικό πληθωρισμό, καθώς και τη συνέχιση της περιόδου τριμηνιαίων εταιρικών κερδών.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,72%, στις 15.523 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,33%, στις 7.911 μονάδες.
Στις 7.188 μονάδες με άνοδο 0,96% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 1,26%, στις 27.503 μονάδες.
Καταγραφή_66.JPG
Οι επενδυτές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, αναζητούν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός κορυφώνεται, ώστε οι κεντρικοί τραπεζίτες να αρχίσουν να περιορίζουν τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων τους.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα επιτόκια κατά 0,50% την περασμένη εβδομάδα και σηματοδότησε μια κίνηση του ίδιου μεγέθους για τον επόμενο μήνα.
Εάν οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις δεν υποχωρήσουν ουσιαστικά, η διατήρηση του τρέχοντος ρυθμού αυξήσεων μέχρι τον Μάιο θα μπορούσε κάλλιστα να παραμείνει δικαιολογημένη", δήλωσε την Τετάρτη ο Klaas Knot, υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ.

Στα επιχειρηματικά, η Credit Suisse βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την καταγραφή ετήσιων ζημιών ύψους 7,29 δισ, ελβετικών φράγκων.
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας κατέγραψε καθαρές ζημίες ύψους 1,39 δισ. ελβετικών φράγκων για το τρίμηνο έως το τέλος Δεκεμβρίου, σημειώνοντας πτώση 33% σε ετήσια βάση.
Η ArcelorMittal η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο, ανακοίνωσε βασικά κέρδη τέταρτου τριμήνου ύψους 1,26 δισ. δολαρίων, από 5,05 δισ. δολάρια ένα χρόνο πριν, αλλά δήλωσε ότι αναμένει ότι οι αποστολές χάλυβα θα αυξηθούν κατά περίπου 5% φέτος.

Στα μάκρο, ο γερμανικός δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Ιανουάριο, ο οποίος είχε καθυστερήσει για τεχνικούς λόγους, αυξήθηκε κατά 1% τον μήνα, περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά το ετήσιο ποσοστό αυξήθηκε μόνο στο 8,7%, κάτω από το αναμενόμενο 8,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πέμπτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης