Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Ζημιές έως και 4 δισ. δολ. σε Τουρκία - Συρία από τον φονικό σεισμό - Μόλις 1 δισ. η ασφαλιστική κάλυψη

Fitch: Ζημιές έως και 4 δισ. δολ. σε Τουρκία - Συρία από τον φονικό σεισμό - Μόλις 1 δισ. η ασφαλιστική κάλυψη
Τα ποσά που έχουν ασφαλιστική κάλυψη είναι «πολύ πιο χαμηλά», γύρω στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια
Σχετικά Άρθρα
Οι οικονομικές ζημίες που σχετίζονται με τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία αναμένεται να «ξεπεράσουν τα 2 δισεκ. δολάρια» και «μπορεί να φθάσουν τα 4 δισεκ. δολάρια ή και παραπάνω», δήλωσε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.

Ωστόσο, τα ποσά που έχουν ασφαλιστική κάλυψη είναι «πολύ πιο χαμηλά», «ίσως γύρω στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια», σύμφωνα με τον οίκο Fitch, «λόγω της χαμηλής ασφαλιστικής κάλυψης στις πληγείσες περιοχές».
"Η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων ζημιών θα καλυφθεί από την αντασφάλιση", εξήγησε η Fitch.
Προσθέτοντας ότι "το ποσό που θα εκχωρηθεί είναι πιθανό να είναι ασήμαντο στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντασφαλιστικής αγοράς, χωρίς επιπτώσεις στις αξιολογήσεις των αντασφαλιστών".
Σχολιάζοντας το The Turkish Catastrophe Insurance Pool (TCIP), το οποίο παρέχει ασφαλιστική προστασία έναντι ζημιών από σεισμούς σε οικιστικά κτίρια σε αστικές περιοχές, η Fitch σημειώνει ότι το TCIP δεν καλύπτει ανθρώπινες απώλειες, αξιώσεις ευθύνης ή έμμεσες απώλειες, όπως η διακοπή εργασιών.

Αμελητέες οι ζημιές για την ασφαλιστική αγορά στη Συρία

"Η ασφαλιστική κάλυψη από σεισμό είναι τεχνικά υποχρεωτική στην Τουρκία, αλλά πολύ συχνά δεν εφαρμόζεται στην πράξη.
Ως αποτέλεσμα, πολλές κατοικίες δεν είναι ασφαλισμένες, ιδίως σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές, όπου τα χαμηλά εισοδήματα των νοικοκυριών περιορίζουν την οικονομική δυνατότητα", εξηγεί η Fitch.
Ενώ το ανθρώπινο κόστος είναι σημαντικό και στη Συρία, δεδομένης της πολύ χαμηλής διείσδυσης της ασφάλισης εκεί, οι όποιες απώλειες θα είναι αμελητέες, όπως φαίνεται.
Η Fitch αναμένει ότι ένα σημαντικό μέρος της ζημίας του κλάδου θα προέλθει μέσω του TCIP στην αντασφαλιστική αγορά.
"Το TCIP είναι σε μεγάλο βαθμό αντασφαλισμένο", εξήγησε η Fitch.
"Εκτιμούμε ότι ο αντασφαλιστικός πύργος παρέχει προστασία λίγο πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, μετά τις ανανεώσεις αντασφάλισης του Ιανουαρίου 2023, με σημείο πρόσδεσης περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ".
Επιπλέον, οι τοπικοί και διεθνείς εμπορικοί ασφαλιστές που παρέχουν συμβόλαια περιουσίας και διακοπής εργασιών σε βιομηχανικούς πελάτες στην περιοχή που επλήγησαν από τον σεισμό αναμένεται επίσης να αντιμετωπίσουν απαιτήσεις, καθώς τα εργοστάσια και οι υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων και των λιμανιών, υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Η Fitch δήλωσε ότι υποθέτει επίσης ότι αυτές οι καλύψεις θα έχουν αντασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό.
Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης προσθέτει ότι δεν αναμένει επίσης σημαντικές επιπτώσεις στα ομόλογα καταστροφών, εξηγώντας ότι "ο σεισμικός κίνδυνος που καλύπτουν στην περιοχή περιορίζεται κυρίως στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης".
Όπως είχαμε αναφέρει προηγουμένως, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια ελάχιστη έκθεση για την αγορά ILS, κυρίως μέσω τυχόν συμφωνιών αναπαραχώρησης, κυρίως όσον αφορά τη συνολική διάβρωση των εκπιπτόμενων ποσών, ή μέσω τυχόν εκτεθειμένων sidecars που χρηματοδοτούνται από αντασφαλιστές, οι οποίοι θα μπορούσαν να εκχωρήσουν κάποιες ζημίες μέσω των μεριδίων ποσόστωσής τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης