Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευφυής πόλεμος στην τεχνητή νοημοσύνη: Microsoft κατά Google, Bard εναντίον ChatGPT - Απογοήτευσε η Alphabet, στο - 8,2% η μετοχή

Ευφυής πόλεμος στην τεχνητή νοημοσύνη: Microsoft κατά Google, Bard εναντίον ChatGPT - Απογοήτευσε η Alphabet, στο - 8,2% η μετοχή
Η πτώση της μετοχής της Alphabet κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όπου παρουσιάστηκε το chatbot Bard, δείχνει ότι οι επενδυτές περίμεναν περισσότερα από τη Google υπό το πρίσμα του αυξανόμενου ανταγωνισμού με τη Microsoft
Σχετικά Άρθρα
H μετοχή της Alphabet, μητρικής της Google βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση που προς στιγμήν έφτασε το 10%, για να κλείσει τελικά στο - 8,2% μετά την εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία για να προωθήσει το νέο της chatbot τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Bard.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ακριβώς μία ημέρα αφότου η ανταγωνιστική Microsoft πραγματοποίησε τη δική της εκδήλωση για να προωθήσει τις δικές νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στην ανταγωνιστική μηχανή αναζήτησης Bing.
Η Google είχε ανακοινώσει ότι θα λανσάρει το Bard δυο μέρες πριν.

Τι έδειξε στις παρουσιάσεις της η Alphabet

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Alphabet που έγινε την Τετάρτη 8/2/23 και η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το Παρίσι, τα στελέχη της Google παρουσίασαν ορισμένες από τις δυνατότητες του Bard, δείχνοντας μεταξύ των άλλων πώς μπορεί να εντοπίσει κανείς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αγοράς ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ή π.χ. να προγραμματίσει ένα ταξίδι στη Βόρεια Καλιφόρνια.
Το Bard τροφοδοτείται από το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο LaMDA ή Language Model for Dialogue Applications της εταιρείας.
Η Google θα ανοίξει την τεχνολογία συνομιλιών σε «έμπιστους δοκιμαστές» προτού την καταστήσει ευρύτερα διαθέσιμη στο κοινό, ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτησή της.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν ακόμη βελτιώσεις σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούν ορισμένα άλλα προϊόντα της Google, συμπεριλαμβανομένων των Χαρτών και του Google Lens, που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν εικόνες από την κάμερα του τηλεφώνου τους.
Ωστόσο η μετοχή της Alphabet υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, με τρόπο που δηλώνει ότι οι επενδυτές ήλπιζαν σε περισσότερα υπό το πρίσμα του αυξανόμενου ανταγωνισμού από τη Microsoft.

Τι έδειξε στις παρουσιάσεις της η Microsoft


Η εκδήλωση της Microsoft που είχε προηγηθεί κατά 24 ώρες έγινε στα κεντρικά της γραφεία στο Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον και είχε ως επίκεντρο τις νέες ενημερώσεις των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στη μηχανή αναζήτησης Bing και στο πρόγραμμα περιήγησης Edge της εταιρείας.
Το Bing, που χρησιμοποιειται πολύ λιγότερο σε σχέση με το Google για αναζητήσεις, θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες του να λαμβάνουν περισσότερο ευθείες απαντήσεις στις ερωτήσεις τους.
Οι ενημερώσεις προϊόντων της Microsoft βασίστηκαν στην τεχνολογία του κατασκευαστή ChatGPT OpenAI, στην οποία η Microsoft έχει επενδύσει δισεκατομμύρια.
Το ChatGPT είναι λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί κείμενο με βάση πολύπλοκες γραπτές προτροπές.
Το διαδικτυακό αυτό εργαλείο έγινε viral μετά το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο, ωθώντας τους αναλυτές και τους υπαλλήλους της Google να ρωτήσουν εάν η Al[phabet υστερούσε στην τεχνητή νοημοσύνη, έναν τομέα που αποτελεί βασικό επίκεντρο της Google για αρκετά χρόνια.
Σε απάντηση στη δημοτικότητα του ChatGPT, η Google ανακοίνωσε έναν εσωτερικό «κόκκινο κώδικα» για να επιταχύνει την ανάπτυξη του Bard και άλλων προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης και οι συνιδρυτές της Larry Page και Sergey Brin φέρεται να επέστρεψαν ξανά πίσω στην καθημερινή δουλειά στην εταιρεία, χρόνια μετά την αποχώρησή τους.

Αναλυτές: Δύσκολο η Microsoft να ξεπεράσει τη Google

Αν και οι τελευταίες επενδύσεις της Microsoft σε τεχνητή νοημοσύνη αυξάνουν την πίεση για την Google, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να δει σημαντικά κέρδη η Microsoft.
«Η χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης θα λειτουργήσουν θετικά στην αύξηση των μακροπρόθεσμων εσόδων από διαφημίσεις, αλλά θα πάρει πολύ καιρό για να φέρουν τους χρήστες στο Bing και ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να απομακρύνουν τους διαφημιστές από την Google», έγραψε ο αναλυτής της Jefferies, Brent Thill.
Ένας αναλυτής της UBS απο την πλευρά του δήλωσε ότι αν Microsoft ελπίζει ότι με τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα ξεπεράσει τη Google, θα διαπιστώσει ότι «έχει ένα βουνό να ανέβει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης