Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Βαρύ τίμημα για τα δυτικά κράτη που έκλεισαν τα προξενεία – Ασφαλής χώρα η Τουρκία

Erdogan: Βαρύ τίμημα για τα δυτικά κράτη που έκλεισαν τα προξενεία – Ασφαλής χώρα η Τουρκία
«Τις προάλλες το υπουργείο Εξωτερικών μας τους κάλεσε όλους και τους έδωσε το απαραίτητο τελεσίγραφο, τους είπε ''Θα το πληρώσετε ακριβά αν συνεχίσετε έτσι''», δήλωσε ο Tayyip Erdogan
Σχετικά Άρθρα
Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan δήλωσε ότι τα δυτικά κράτη θα «πληρώσουν αντίτιμο» για την έκδοση notam ασφαλείας και το προσωρινό κλείσιμο των προξενείων στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει σοβαρή απειλή για αλλοδαπούς μετά τη σύλληψη 15 υπόπτων του Ισλαμικού Κράτους την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023.
Η Άγκυρα κάλεσε τους πρεσβευτές εννέα χωρών την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου για να διαμαρτυρηθεί για τις αποφάσεις τους να κλείσουν προσωρινά τις διπλωματικές αποστολές και να εκδώσουν προειδοποιήσεις ασφαλείας.
Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν την επόμενη μέρα ότι τα δυτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας, δεν είχαν πληροφορίες για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους όσον αφορά την απειλή για την ασφάλεια των πολιτών τους.
«Τις προάλλες το υπουργείο Εξωτερικών μας τους κάλεσε όλους και τους έδωσε το απαραίτητο τελεσίγραφο, τους είπε ''Θα το πληρώσετε ακριβά αν συνεχίσετε έτσι''», δήλωσε ο Erdogan κατά τη διάρκεια συνάντησης με νέους.

Ζητήματα ασφάλειας των αλλοδαπών

Παράλληλα με το κλείσιμο, πολλά δυτικά κράτη προειδοποίησαν τους πολίτες για αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων σε διπλωματικές αποστολές και μη μουσουλμανικούς χώρους λατρείας στην Τουρκία, μετά από μια σειρά ακροδεξιών διαδηλώσεων στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες που περιελάμβαναν πολλά περιστατικά καύσης αντιγράφων Μουσουλμανικό ιερό βιβλίο, το Κοράνι.
Η Τουρκία ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα μετά από διαδήλωση στη Στοκχόλμη κατά την οποία κάηκε αντίγραφο του Κορανίου.

Η αποφάσεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Ο Erdogan δηλωσε ότι τα δυτικά κράτη «πιέζουν για (περισσότερο) χρόνο (ώστε να συμμερφωθούν σε όσα συμφώνησαν με την Τουρκία» και ότι οι «απαραίτητες αποφάσεις» θα ληφθούν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Νωρίτερα την Κυριακή 5/2, η αστυνομία δήλωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία για συγκεκριμένη απειλή για αλλοδαπούς στις συλλήψεις 15 υπόπτων του Ισλαμικού Κράτους που κατηγορούνται ότι στόχευσαν προξενεία και μη μουσουλμανικούς οίκους λατρείας, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το πρακτορείο Anadolu επικαλέστηκε δήλωση της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την οποία οι ύποπτοι «έλαβαν οδηγίες για πράξεις που στόχευαν τα προξενεία της Σουηδίας και της Ολλανδίας, καθώς και χριστιανικούς και εβραϊκούς χώρους λατρείας».
Αν και επιβεβαιώθηκαν οι δεσμοί των υπόπτων με την τζιχαντιστική ομάδα, δεν εντοπίστηκαν συγκεκριμένες απειλές προς αλλοδαπούς, ανέφερε η δήλωση.
US issues warning for American nationals in Turkey following the Quran-burning  incident | Middle East
Αδράνεια της Σουηδίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu επανέλαβε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 την απογοήτευση της Τουρκίας με, όπως λέει, αδράνεια της Σουηδίας έναντι οντοτήτων που η Άγκυρα κατηγορεί για τρομοκρατική δραστηριότητα.
Και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσουν τους νεοφερμένους.
Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν συμφωνία τον Ιούνιο με στόχο να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για τις εντολές τους στο ΝΑΤΟ, με τα σκανδιναβικά κράτη να δεσμεύονται να τηρήσουν πιο σκληρή γραμμή κυρίως κατά τοπικών μελών του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο πήρε όπλα κατά του Τουρκικό κράτος το 1984.
Turkey's Erdogan to Sweden: 'Don't even bother' with NATO bid if Quran-burning  is allowed | Fox News
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης