Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φυλλοροεί το νομοσχέδιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στη Γαλλία: H πρωθυπουργός Borne έκανε και νέα παραχώρηση

Φυλλοροεί το νομοσχέδιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στη Γαλλία: H πρωθυπουργός Borne έκανε και νέα παραχώρηση
Οι συζητήσεις για την πρόταση ξεκινούν τη Δευτέρα 6/2 στην Εθνοσυνέλευση και τα συνδικάτα προγραμματίζουν νέες απεργίες και διαμαρτυρίες για την Τρίτη 7/2.
Σχετικά Άρθρα
Η κυβέρνηση του Emmanuel Macron ενδέχεται να προσφέρει άλλη μια παραχώρηση στα σχέδια για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία από τα 62 στα 64 έτη, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία εν μέσω μαζικών αντιδράσεων της κοινής γνώμης, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μιας άλλης παρέκκλισης, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν συμπληρώσουν τα 64 τους χρόνια, δήλωσε η πρωθυπουργός του Macron Elisabeth Borne σε συνέντευξή της στην εφημερίδα JDD την Κυριακή 5/2.
Οι συζητήσεις για την πρόταση ξεκινούν τη Δευτέρα στην Εθνοσυνέλευση και τα συνδικάτα προγραμματίζουν νέες απεργίες και διαμαρτυρίες για την Τρίτη.

Μία ακόμη αλλαγή

Η παραχώρηση που πρότεινε η Borne θα προστεθεί σε άλλες διατάξεις που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέψουν σε άτομα που άρχισαν να εργάζονται σε νεαρή ηλικία να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα.
Εάν η τελευταία αλλαγή γίνει δεκτή από το κοινοβούλιο, οι άνθρωποι που άρχισαν να εργάζονται μεταξύ 20 και 21 ετών θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν στα 63, είπε.
Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να επηρεάσει τους νομοθέτες από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, την υποστήριξη του οποίου χρειάζεται το κεντρώο μπλοκ του Macron για την πλειοψηφία.
"Με αυτό το νομοσχέδιο, όπως και με άλλα, αναζητούμε συμφωνίες", δήλωσε η Borne στη συνέντευξη που παραχώρησε στο JDD. "Θέλω να βρω μια πλειοψηφία - πάνω σε αυτό εργάζομαι τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες".

Η κυβέρνηση Macron δέχεται πιέσεις να επανεξετάσει την οικονομική μεταρρύθμιση που φέρει την υπογραφή του προέδρου, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι απορρίπτουν σε συντριπτική πλειοψηφία τη μεταρρύθμιση.
Η κυβέρνησή του θα μπορούσε ακόμη να χρησιμοποιήσει μια συνταγματική διάταξη γνωστή ως 49,3 για να προχωρήσει χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, αλλά αυτό θα κινδύνευε να υποδαυλίσει περαιτέρω την οργή. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Bruno LeMaire δήλωσε ότι η επίτευξη πλειοψηφίας είναι ζήτημα "πολιτικής νομιμότητας".

Σύνταξη στα 63 με την νέα παραχώρηση

Η αλλαγή που θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να συνταξιοδοτηθούν στα 63 θα επηρεάσει περίπου 30.000 άτομα ετησίως στη Γαλλία με ετήσιο κόστος μεταξύ 600 εκατομμυρίων ευρώ (648 εκατομμύρια δολάρια) και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα πρέπει να βρουν τρόπους χρηματοδότησης του νέου μέτρου ώστε να διασφαλίσουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα εξακολουθήσει να εξαλείφει το έλλειμμά του έως το 2030, δήλωσε η Borne.
Δεν είναι σαφές ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα είναι επαρκείς για να επηρεάσουν όσους αντιτίθενται σήμερα στη μεταρρύθμιση.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο France Info την Κυριακή, ο αναπληρωτής ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, Pierre-Henri Dumont, δήλωσε ότι η παραχώρηση δεν είναι αρκετά ευρεία.
"Το γεγονός ότι αυτή η πόρτα είναι πλέον κλειστή θα μας υποχρεώσει να καταψηφίσουμε", δήλωσε ο Dumont.

Ο ηγέτης του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, Lorain Berger απέρριψε επίσης την πρόταση της Borne, λέγοντας ότι η αλλαγή για 30.000 άτομα δεν ανταποκρίνεται στις ανησυχίες εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που θα διαμαρτυρηθούν ξανά την Τρίτη.
"Το βασικό πρόβλημα αυτής της μεταρρύθμισης είναι η αύξηση της νόμιμης ηλικίας στα 64 έτη, η οποία επιτείνει τις εγγενείς ανισότητες στον κόσμο της εργασίας", δήλωσε ο Μπέργκερ στο ραδιόφωνο France Inter. "Θα εξετάσουμε την πρόταση, αλλά είναι σαφές ότι δεν αποτελεί απάντηση στη μαζική, γεωγραφικά και επαγγελματικά ποικίλη κινητοποίηση".
Στη συνέντευξή της στο JDD, η πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι δεν είναι αντίθετη σε μια πρόταση των κεντρώων συμμάχων του Macron να επανεξεταστεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στα μισά του δρόμου μεταξύ της εφαρμογής της και του 2030.
"Δεν βλέπω καμία αντίρρηση, αλλά δεν πρέπει να χάσουμε από τα μάτια μας την πορεία που έχουμε χαράξει με τον πρόεδρο για την εξισορρόπηση του συστήματος μέχρι το 2030", δήλωσε η Borne.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης