Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Η Κίνα δίνει στη Ρωσία τεχνολογικό εξοπλισμό για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Πώς γελοιοποίησαν τις κυρώσεις

Αποκάλυψη: Η Κίνα δίνει στη Ρωσία τεχνολογικό εξοπλισμό για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Πώς  γελοιοποίησαν τις κυρώσεις
Τι αποκαλύπτουν για τη στρατιωτική συνεργασία τα στοιχεία από τα ρωσικά τελωνεία που έδειξαν τη μεταφορά κινεζικής στρατιωτικής τεχνολογίας και την... απενεργοποίηση των κυρώσεων της Δύσης 
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα παρέχει την τεχνολογία την οποία χρειάζεται ο στρατός της Μόσχας για να διρξαγαγει τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία παρά τον διεθνή κλοιό κυρώσεων και ελέγχων στις εξαγωγές, σύμφωνα με επεξεργασία από τη Wall Street Journal των ρωσικών τελωνειακών δεδομένων για τις εισαγωγές το Σάββατο 4 Φεβρουάριου 2023.
Τα τελωνειακά αρχεία δείχνουν ότι κρατικές κινεζικές αμυντικές εταιρείες αποστέλλουν εξοπλισμό πλοήγησης, τεχνολογία παρεμβολών και ανταλλακτικά μαχητικών αεροσκαφών σε εταιρείες που ανήκουν σε ρωσικές κρατικές αμυντικές εταιρείες.
Αφορά ένα σύνολο δεκάδων χιλιάδων αποστολών αγαθών διπλής χρήσης -προϊόντα που έχουν εμπορική και στρατιωτική εφαρμογή- που εισήγαγε η Ρωσία μετά τη στρατιωτική επχιείρηση στην Ουκρανία , σύμφωνα με τα τελωνειακά αρχεία από το C4ADS, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ειδικεύεται στον εντοπισμό απειλών για την εθνική ασφάλεια.
Οι περισσότερες αποστολές ήταν από την Κίνα, σύμφωνα με τα εν λόγω  αρχεία.

Το ταξίδι του Bliken στο Πεκίνο


Η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία ενώ διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας υποτίθεται ότι θα ήταν στην ημερήσια διάταξη κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken στο Πεκίνο αυτό το Σαββατοκύριακο 4 -5 Φεβρουαρίου 2023.
Αυτό το ταξίδι αναβλήθηκε επ' αόριστον την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023  αφού το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα κινεζικό αναγνωριστικό αερόστατο πάνω από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών της Ρωσίας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
«Η Ρωσία έχει αρκετές τεχνολογικές δυνατότητες για να διασφαλίσει την ασφάλειά της και να διεξαγάγει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Αυτό το δυναμικό βελτιώνεται συνεχώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Ενώ πράγματι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να παράγει μεγάλο μέρος των βασικών στρατιωτικών της αναγκών στο εσωτερικό, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές τεχνολογίας διπλής χρήσης, όπως αυτή των ημιαγωγών, που είναι απαραίτητη για τον σύγχρονο πόλεμο.

Aritex has been acquired by AVIC International Holding Corp | Deals ...


Αποτυχία των κυρώσεων

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι η εκστρατεία οικονομικής πίεσης μέσω των κυρώσεων που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο θα ακρωτηριάσει την πολεμική μηχανή της Μόσχας στοχεύοντας αυτές τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων τσιπ υπολογιστών, κάμερες υπερύθρων και εξοπλισμό ραντάρ.
Ωστόσο, τα τελωνεία και τα εταιρικά αρχεία δείχνουν ότι η Ρωσία εξακολουθεί να είναι σε θέση να εισάγει αυτήν την τεχνολογία μέσω χωρών που δεν έχουν συμμετάσχει στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να αποκόψουν τη Μόσχα από τις παγκόσμιες αγορές.
Πολλά από τα ελεγχόμενα από τις εξαγωγές προϊόντα εξακολουθούν να ρέουν μέσω χωρών όπως η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, των οποίων οι κυβερνήσεις κατηγορούνται από δυτικούς αξιωματούχους ότι παραβλέπουν τις κυρώσεις και τους ελέγχους.
Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώσαν ότι οι κυρώσεις είναι αναποτελεσματικές και ότι η Άγκυρα παίζει σημαντικό ρόλο ως συνομιλητής με τη Ρωσία.
Υπό την πίεση των ΗΠΑ, η Τουρκία έχει κινηθεί για να διακόψει ορισμένους οικονομικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς.

Περισσότερες από 84.000 αποστολές

Τα αρχεία που εξετάζονται, ωστόσο, αναδεκνύουν τις κινεζικές εταιρείες —τόσο κρατικές όσο και ιδιωτικές— ως τους κυρίαρχους εξαγωγείς αγαθών διπλής χρήσης, γεγονός το οποίο σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.
Αναλύονται περισσότερες από 84.000 αποστολές που καταγράφηκαν από το τελωνείο της Ρωσίας την περίοδο αφότου η Δύση ξεκίνησε την εκστρατεία οικονομικής πίεσης που επικεντρώθηκε σε εμπορεύματα τα οποία η κυβέρνηση Biden χαρακτήρισε κρίσιμα για τον ρωσικό στρατό.
Τα επίσημα ρωσικά τελωνειακά αρχεία, τα οποία το C4ADS είπε ότι ενδέχεται να μην περιλαμβάνουν όλες τις εισαγωγές, περιγράφουν λεπτομερώς κάθε αποστολή στη χώρα, περιλαμβάνοντας ημερομηνίες, αποστολείς, παραλήπτες, αγοραστές, διευθύνσεις και περιγραφές προϊόντων.
Russian Drones Can Jam Cellphones 60 Miles Away | UAS VISION
Στο βρόντο οι κυρώσεις

Εντοπίστηκαν επίσης από τα αρχεία περισσότερες από δώδεκα ρωσικές και κινεζικές εταιρείες που στοχοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ, καθώς και όλα τα άλλα προγράμματα κυρώσεων.
Αξιωματούχοι της βιομηχανίας και της κυβέρνησης δήλωσαν ότι τα στοιχεία προσφέρουν ουσιαστικές αποδείξεις για το πώς η Ρωσία είναι σε θέση να παρακάμψει το κεντρικό στοιχείο της απάντησης της Δύσης στον πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας.
«Παρά τα πρωτόκολλα διεθνούς ελέγχου και κυρώσεων, αξιόπιστα δεδομένα παγκόσμιου εμπορίου δείχνουν ότι οι κινεζικές κρατικές αμυντικές εταιρείες συνεχίζουν να στέλνουν εξαρτήματα στρατιωτικής εφαρμογής σε ρωσικές αμυντικές εταιρείες που έχουν επιβληθεί κυρώσεις», δήλωσε η Naomi Garcia, αναλύτρια στον οργανισμό C4ADS.
«Αυτές οι ρωσικές εταιρείες έχουν καταγραφεί να χρησιμοποιούν αυτούς τους ίδιους τύπους ανταλλακτικών απευθείας στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Για να ενισχύσουν την επιβολή της διεθνούς εκστρατείας πίεσης, οι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ερευνούν την εξαγωγή απαγορευμένων προϊόντων και τη διενέργεια παράνομων επιχειρηματικών συναλλαγών, προσπαθώντας να αμφισβητήσουν τη συμμόρφωση μέσω διπλωματικής προσέγγισης σε όλο τον κόσμο και επισήμανε ότι ετοιμάζουν κυρώσεις κατά νέων στόχων που πιστεύεται ότι διευκολύνουν τον πόλεμο του Κρεμλίνου.

Τι έχουν συμφωνήσει Putin και Xi – Συνεργασία «χωρίς όρια»

Λίγο πριν από την πλήρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin και ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping διακήρυξαν ότι ξεκινούν μια συνεργασία «χωρίς όρια» με στόχο την αντιμετώπιση των ΗΠΑ .
Από την έναρξη του πολέμου στη Ουκρανία, το Πεκίνο έχει προσπαθήσει να επιτύχει μια προσεκτική ισορροπία στις τρεχουσε γεωπολιτικές ανακατατάξεις, λέγοντας ότι είναι αντίθετο. στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ διατηρεί τους διπλωματικούς, οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς της με τη Ρωσία.
«Ο ισχυρισμός ότι η Κίνα παρέχει «βοήθεια» στη Ρωσία δεν έχει καμία τεκμηριωμένη βάση, αλλά είναι καθαρά εικαστικός και σκόπιμα διαφημίζεται», δήλωσε στην ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της Κίνας στην πρεσβεία της στην Ουάσινγκτον.
Ο κ. Liu επανέλαβε τη μακροχρόνια άποψη του Πεκίνου ότι η Κίνα αντιτίθεται σε αυτό που αποκαλεί μονομερείς κυρώσεις που δεν έχουν βάση στο διεθνές δίκαιο.
Τα τελωνειακά αρχεία περιλαμβάνουν παραδείγματα εξαγωγών εξαρτημάτων για τον τύπο όπλων που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Putin y Xi se ofrecen "apoyo mutuo"; Ucrania y Taiwán claves en el ...
Οι εταιρείες που εμπλέκονται και οι τεχνολογία που προσφέρουν

Η κρατική αμυντική εταιρεία της Κίνας Poly Technologies, στις 31 Αυγούστου 2022, απέστειλε εξοπλισμό πλοήγησης στη ρωσική κρατική εταιρεία στρατιωτικών εξαγωγών JSC Rosoboronexport για στρατιωτικά μεταφορικά ελικόπτερα M-17.
Νωρίτερα τον ίδιο μήνα, η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικών Fujian Nanan Baofeng Electronic Co. παρείχε στη Rosoboronexport -μέσω μιας κρατικής αμυντικής εταιρείας του Ουζμπεκιστάν- μια τηλεσκοπική κεραία για το στρατιωτικό όχημα RB-531BE, το οποίο χρησιμοποιείται για παρεμβολές επικοινωνιών.
Στις 24 Οκτωβρίου, η κινεζική κρατική εταιρεία αεροσκαφών AVIC International Holding Corp. απέστειλε στην AO Kret, θυγατρική του κρατικού αμυντικού γίγαντα Rostec, αξίας 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, ανταλλακτικά για αεροσκάφη Su-35.
Ο Wang Shaofeng, γενικός διευθυντής της Fujian Baofeng Electronics Co., Ltd., είπε σε μια απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι κάποιο τρίτο μέρος μπορεί να χρησιμοποιεί παράνομα το όνομα της εταιρείας του και ότι δεν περιλαμβάνει το «Nanan».
Είπε επίσης ότι η εταιρεία του δεν παράγει τηλεσκοπικές κεραίες και δεν έχει ιστορικό αποστολής σε καμία κρατική αμυντική εταιρεία του Ουζμπεκιστάν.
«Αυτή η έκθεση στερείται τεκμηριωμένης βάσης και δεν συνάδει με τα γεγονότα», είπε ο κ. Wang.
Έγγραφα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών των ΗΠΑ που κατατέθηκαν από τη Fujian Nanan Baofeng Electronic Co. για πωλήσεις αμφίδρομων ραδιοφώνων στις ΗΠΑ, τα οποία ταιριάζουν με τα στοιχεία επικοινωνίας και υπογράφονται από έναν «Wang Shao Feng».
Οι άλλες κινεζικές και ρωσικές εταιρείες δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Στο παρελθόν, Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι θα προσαρμοστούν στην εκστρατεία κυρώσεων από τη Δύση στρέφοντας προς την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Άλλοι ξένοι κυβερνητικοί προμηθευτές που βρέθηκαν στα τελωνειακά δεδομένα περιλαμβάνουν την China Taly Aviation Technologies Corp., μια μονάδα προμηθειών του Τμήματος Εξοπλισμού της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας.
Η κινεζική αεροπορική εταιρεία δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.
Μεταξύ των αποστολών αυτής της εταιρείας ήταν εξαρτήματα που στάλθηκαν στις 4 Οκτωβρίου στη ρωσική κρατική εταιρεία κατασκευής πυραύλων Almaz Antey για χρήση στην κινητή μονάδα ραντάρ 96L6E.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί το ραντάρ για τον εντοπισμό εχθρικών μαχητών, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών ως μέρος του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 που χρησιμοποιείται στην Ουκρανία, σύμφωνα με αναλυτές όπλων.
Almaz – Antey to Unveil Antey-4000 at IDEX - Arabian Defence
Ιδιωτικές κινεζικές εταιρείες

Η Kret και πλήθος άλλων ρωσικών εταιρειών που συνάπτουν συμβάσεις με τις κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών, στρατιωτικών και ασφάλειας χρησιμοποίησαν επίσης ιδιωτικές κινεζικές εταιρείες.
Η Sinno Electronics, η οποία επιβλήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για φερόμενη προμήθεια απαγορευμένων αγαθών για τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς εξαγωγείς αγαθών διπλής χρήσης, στέλνοντας περισσότερες από 1.300 αποστολές μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου αξίας άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων. σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.
Ούτε η Kret ούτε η Sinno Electronics απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Su-35
Τι συμβαίνει με τα drones

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης αποστολές κινεζικών τετρακοπτέρων DJI στη Ρωσία μετά την επιβολή των κυρώσεων και των ελέγχων στις εξαγωγές.
Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές δυνάμεις για τον εντοπισμό και την επιτήρηση των ουκρανικών δυνάμεων και στη συνέχεια βοηθούν στη στόχευση από το πυροβολικό.
Ορισμένα από αυτά τα drones παραδίδονται απευθείας από έναν κινέζο λιανοπωλητή σε Ρώσους διανομείς, σύμφωνα με τα τελωνειακά αρχεία, αλλά άλλα τετρακόπτερα της DJI διέρχονται μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η πρεσβεία των Εμιράτων στην Ουάσιγκτον, D.C., δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.
Η DJI δήλωσε ότι η εταιρεία αντιτίθεται στη στρατιωτική χρήση των drones της, ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία τον Απρίλιο και απαιτεί από παγκόσμιους πράκτορες να συμμορφωθούν. Η εταιρεία πρόσθεσε, ωστόσο, «Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους χρήστες ή τους οργανισμούς να αγοράζουν σε χώρες ή περιοχές εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν ή να τα δίνουν στη Ρωσία και την Ουκρανία».
Russia to complete delivery of S-400 by 2024 | Indian Defence Industries
Οι ημιαγωγοί και οι γεωεντοπισμός

Μεταξύ των κρίσιμων προμηθειών για τις πολεμικές προσπάθειες της Μόσχας, επισημίνουν  Αμερικανοί αξιωματούχοι, είναι οι ημιαγωγοί υπολογιστών που χρησιμοποιούνται σε όπλα που στοχεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις και υποδομές και σε ηλεκτρονικά κυκλώματα που καθιστούν δυνατό δορυφορικό γεωεντοπισμό, ραδιοεπικοινωνίες, συστήματα επιτήρησης και πλοήγησης.
Οι εξαγωγές τέτοιων ημιαγωγών και συναφών εξαρτημάτων μειώθηκαν περισσότερο από το μισό αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν για πρώτη φορά αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές, σύμφωνα με τα τελωνειακά αρχεία.
Αλλά αυτά τα επίπεδα άρχισαν γρήγορα να αυξάνονται και μέχρι τον Οκτώβριο έφτασαν σχεδόν τα 33 εκατομμύρια δολάρια, λίγο λιγότερο από το μηνιαίο επίπεδο των 35 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε ο μέσος όρος της Ρωσίας από τότε που οι ΗΠΑ άρχισαν να στοχεύουν τη Ρωσία με κυρώσεις το 2014 μετά την κατοχή της Κριμαίας, σύμφωνα με την ανάλυση των ρωσικών τελωνειακών αρχείων. και τη βάση δεδομένων Comtrade των Ηνωμένων Εθνών.
Rewrite title: 10 words China has stopped exporting chips from Russia
Το θανατηφόρο πλήγμα

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα καθεστώτα ελέγχου των εξαγωγών που απαγόρευαν την άμεση παροχή ορισμένων αγαθών διπλής χρήσης, οι δυτικές αρχές τον Φεβρουάριο δήλωσαν ότι στόχευαν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.
Αυτό σημαίνει ότι οι μεταφορτώσεις —αγαθά που παράγονται σε τρίτες χώρες με χρήση αντικειμένων διπλής χρήσης των ΗΠΑ, όπως ημησαγωγών, που στη συνέχεια αποστέλλονται στη Ρωσία— στοχεύουν επίσης.
Η Silverado Policy Accelerator, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον που επιδιώκει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ, ανέφερε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα ότι η Ρωσία βασίζεται όλο και περισσότερο στις μεταφορτώσεις αγαθών διπλής χρήσης μέσω της Κίνας, και ιδιαίτερα του Χονγκ Κονγκ, για να καλύψει τις στρατιωτικές της ανάγκες.
«Αυτά τα μέτρα είχαν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις δυνατότητες της Ρωσίας», είπε η Σάρα Στιούαρτ, διευθύνουσα σύμβουλος της Silverado, αναφερόμενη στις συμμαχικές κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών, «αλλά δεν έχουν δώσει ακόμη θανατηφόρο πλήγμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης