Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το παραδέχονται και οι ΗΠΑ: Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να πάρουν την Κριμαία - Να σκεφτεί το Κίεβο πώς θα τελειώσει ο πόλεμος

Το παραδέχονται και οι ΗΠΑ: Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να πάρουν την Κριμαία - Να σκεφτεί το Κίεβο πώς θα τελειώσει ο πόλεμος
Να τελειώσει ο πόλεμος το καλοκαίρι, να πιέσουν τον Zelensky οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για το πώς θεωρεί πως θα μοιάζει μια νίκη
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Στην παραδοχή ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα είναι σε θέση να ανακαταλάβουν την Κριμαία, την οποία θεωρεί έδαφος της η Ρωσία από το 2014 προχώρησαν τέσσερις κορυφαίοι Αμερικάνοι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ κατά την ενημέρωση μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής σε μυστική συνάντηση.
Σύμφωνα με το Politico, η εκτίμηση αυτή είναι βέβαιο ότι θα απογοητεύσει την ηγεσία του Κιέβου, η οποία θεωρεί την ανακατάληψη της Κριμαίας ως έναν από τους βασικούς στόχους της.
«Δεν είναι σαφές τι είναι αυτό που οδήγησε τους αξιωματούχους σε αυτές τις εκτιμήσεις.
Αλλά η σαφής ένδειξη, όπως αναφέρουν οι τρεις που ήταν παρόντες στη συνάντηση, ήταν πως το Πεντάγωνο δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία έχει ή ότι θα έχει σύντομα, την ικανότητα να εκδιώξει τα ρωσικά στρατεύματα από την χερσόνησο που κατέλαβε η Μόσχα πριν από σχεδόν μια δεκαετία» αναφέρει το Politico, το οποίο επισημαίνει πως το τέταρτο άτομο υποστήριξε πως η ενημέρωση ήταν πιο διφορούμενη, καθώς εκτιμούσε πως η νίκη της Ουκρανίας σε μια επίθεση στην Κριμαία δεν ήταν εξασφαλισμένη.

Πεντάγωνο: Ουδέν σχόλιο

«Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις απόρρητες ενημερώσεις κεκλεισμένων των θυρών ούτε θα μιλήσουμε για υποθετικές ή εικασίες για πιθανές μελλοντικές επιχειρήσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Sabrina Singh.
«Όσον αφορά την ικανότητα της Ουκρανίας να πολεμήσει και να ανακτήσει κυρίαρχο έδαφος, η αξιοσημείωτη απόδοσή της στην απόκρουση της ρωσικής επιθετικότητας και η συνεχής προσαρμοστικότητα στο πεδίο της μάχης μιλά από μόνη της» επισήμανε η Singh.

Το είχαν πει και Αμερικάνοι στρατηγοί

Την εκτίμηση αυτή άλλωστε είχε υπαινιχθεί και ο Αμερικάνος στρατηγός, Mark Milley.
«Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι για φέτος θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να εκδιωχθούν στρατιωτικά οι ρωσικές δυνάμεις από όλη – κάθε ίντσα της Ουκρανίας και της κατεχόμενης – η υπό τη ρωσικής κατοχής Ουκρανία» είχε αναφέρει ο Milley μιλώντας στη συνάντηση της ομάδας επαφής για την Ουκρανία που έγινε στη Γερμανία στις 20 Ιανουαρίου.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί.
Δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί, αλλά θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο» είχε αναφέρει ο Milley.

Ισχυρές ρωσικές θέσεις

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την Κριμαία από το 2014 και την έχουν οχυρώσει με αεράμυνα και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.
Πολλές από αυτές τις δυνάμεις πεζικού έχουν δημιουργήσει οχυρωμένες θέσεις που εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα απέναντι στα ουκρανικά στρατεύματα κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού.
Το θέμα της ανακατάληψης της Κριμαίας είναι επίμαχο εδώ και μήνες, καθώς Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η χερσόνησος είναι νομικά μέρος της Ουκρανίας, αν και δεν προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα που θα μπορούσαν να την πλήξουν.
8_4.JPG
Οργή στο Κίεβο

Σύμφωνα με το Politico, άτομο που γνωρίζει τη σκέψη της ηγεσίας της Ουκρανίας, αναφέρει πως ο πρόεδρος Zelensky ήταν έξαλλος με τα σχόλια του Αμερικάνου στρατηγού, Milley, καθώς το Κίεβο προετοιμάζεται για μεγάλες επιθέσεις αυτή την άνοιξη.
Μάλιστα, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως εδώ και έναν χρόνο οι εκτιμήσεις των Αμερικάνων κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνονται.
Υπενθυμίζεται πως μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Andriy Yermak, σύμβουλος του Zelensky απέρριψε την ιδέα μιας ουκρανικής νίκης, εάν αυτή δεν περιλαμβάνει και την Κριμαία.
«Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», είπε ο Yermak, προσθέτοντας ότι νίκη σημαίνει αποκατάσταση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας «συμπεριλαμβανομένου του Donbass και της Κριμαίας».

Αρνούνται οι ΗΠΑ μεγαλύτερης εμβέλειας όπλα

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα ζητήσει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένου ρουκετών και κατευθυνόμενων πυρομαχικών που εκτοξεύονται από μαχητικά αεροπλάνα και drones, για να στοχεύουν ρωσικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου και αποθήκες πυρομαχικών πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου στην Κριμαία.
Αφού οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία τα HIMARS το περασμένο καλοκαίρι, η Ρωσία μετέφερε πολλά από τα πιο ευάλωτα συστήματα της πίσω από το βεληνεκές των 50 μιλίων των πυραύλων.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Biden συνεχίζει να αρνείται να στείλει πυραύλους για τον εκτοξευτή που μπορούν να φτάσουν τα 300 μίλια, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την Κριμαία.

Να τελειώσει ο πόλεμος το καλοκαίρι

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Mike Rogers δήλωσε σε συνέντευξή του την Τετάρτη ότι ο πόλεμος «πρέπει να τελειώσει αυτό το καλοκαίρι», ζητώντας από τις ΗΠΑ να προμηθεύσουν γρήγορα την Ουκρανία για μια επερχόμενη επίθεση και από το Κίεβο να διαμορφώσουν ένα σαφέστερο περίγραμμα για το πώς θα τελειώσει αυτή η σύγκρουση.
«Υπάρχει μια σχολή σκέψης… που λέει ότι η Κριμαία πρέπει να είναι μέρος της Ουκρανίας.
Η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει την Κριμαία», είπε ο Rogers, ο οποίος δεν αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της απόρρητης ενημέρωσης που έλαβε η επιτροπή του την περασμένη εβδομάδα.
«Ο Putin πρέπει να αποφασίσει με τι μπορεί να φύγει και να διεκδικήσει τη νίκη.
Τι είναι εφικτό;
Και δεν νομίζω ότι αυτό έχει ακόμη συμφωνηθεί.
Οπότε πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια πίεση από την κυβέρνησή μας και τους ηγέτες του ΝΑΤΟ προς τον Zelensky για το πώς ακριβώς θα μοιάζει αυτή η νίκη.
Και νομίζω ότι αυτό θα μας βοηθήσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τον Putin και τον Zelensky στο τραπέζι για να τελειώσει αυτό το πράγμα αυτό το καλοκαίρι» είπε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης