Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υβριδικός πόλεμος κατά της ρωσικής οικονομίας με υπαινιγμούς για… «Greek statistics» - Σκληρή απάντηση του Κρεμλίνου στους FT

Υβριδικός πόλεμος κατά της ρωσικής οικονομίας με υπαινιγμούς για… «Greek statistics» - Σκληρή απάντηση του Κρεμλίνου στους FT
Με αφορμή τη διαβάθμιση οικονομικών δεδομένων εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, όπως αυτά για τις εξαγωγές, οι FT κάνουν λόγο για τη επιβολή μυστικότητας εκ μέρους του Κρεμλίνου όσον αφορά την πραγματική κατάσταση της οικονομίας της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Πέραν του πεδίου των μαχών, εντείνεται και ο οικονομικός πόλεμος που διεξάγει η Δύση εναντίον της Ρωσίας.
Αυτήν τη φορά, ο σκοπός της Δύσης μέσω στοχευμένων δημοσιευμάτων είναι να θεωρηθεί ότι η οικονομία της χώρας παραπαίει με στόχο αυτή να απομονωθεί από το διεθνές οικονομικό σύστημα ώστε να μην είναι δυνατόν να επιστρέψει μετά τη λήξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία στο σύστημα των διεθνών συναλλαγών και του διεθνούς εμπορίου.
Η τακτική είναι γνωστή σε εμάς στην Ελλάδα: Η απονομιμοποίηση του συστήματος παραγωγής οικονομικών στοιχείων πλήττει τη διεθνή αξιοπιστία της εθνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων και απομακρύνει απαραίτητες κεφαλαιακές ροές για τη συμμετοχή της χώρας στο σύστημα διεθνών συναλλαγών κυρίως μέσω της αγοράς των εμπορευμάτων, δίνοντας το σύνθημα για αποεπένδυση - με σκοπό βέβαια την τελική καταστροφή της οικονομίας.
Αυτή η μείζονα κίνηση στο πλαίσιο του οικονομικού πολέμου δεν θα ήταν δυνατόν να περάσει ούτε ασχολίαστη ούτε αναπάντηση από τη ρωσική ηγεσία η οποία έχει κατανοήσει ότι η οικονομία είναι ίσως το πλέον σημαντικό πεδίο όπου λαμβάνουν χώρα οι γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις στο σημερινό κόσμο.

Η απάντηση και ο οικονομικός πόλεμος

Η αμφισβήτηση των στατιστικών δεδομένων για την οικονομία της Ρωσίας σχετίζεται με έναν «υβριδικό πόλεμο» που διεξάγεται κατά της Μόσχας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σε σχόλιο που δημοσιεύτηκε από τους Financial Times. την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023
«Ενας υβριδικός πόλεμος που διεξάγεται κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού πολέμου.
Επομένως, υπό αυτές τις συνθήκες. είναι απολύτως φυσικό αυτά τα δεδομένα να θεωρούνται διαβαθμιθμισμένα», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «όλοι όσοι πρέπει να γνωρίζουν, όλοι όσοι είναι μέρος της οικονομικής διαδικασίας χάραξης πολιτικής, έχουν πρόσβαση σε όλο το φάσμα δεδομένων, στατιστικών στοιχείων και ούτω καθεξής», απάντησε ο Peskov.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin λαμβάνει τακτικά αναφορές από τους ανώτατους αξιωματούχους του για την οικονομία, σημείωσε ο Peskov.
και συμπληρώνει: «Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι  (ο πρόεδρος Putin) λαμβάνει παραποιημένες πληροφορίες είναι εκτός πραγματικότητας.
Διαθέτει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, έχει συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο του υπουργικού συμβουλίου κατά βάση κάθε εβδομάδα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η μυστικότητα

Στο δημοσίευμά τους οι Financial Times κατηγορούν το επιτελείο του Κρεμλίνου για χειραγώγηση των δεδομένων τα οποία αφορούν την οικονομική δραστηριότητα στην Ρωσία καθώς επισημαίνουν ότι τον περασμένο Ιούλιο, ο Ρώσος πρόεδρος ενέκρινε προεδρικό διάταγμα με ισχύ νόμου, το οποίο ορίζει θέματα εταιρικής διαφάνειας (ποιος δηλαδή κατέχει τι σε εταιρικές οντότητες) , καθώς και μια σειρά μέτρων για τη ρύθμιση της χρηματοπιστωτικής αγοράς, τις δυνατότητες αναδιοργάνωσης των τραπεζών και δημοσιότητας των στοιχείων για τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της χώρας.
Οι συντάκτες του δημοσιεύματος επισημαίνουν ότι η προσπάθεια του Κρεμλίνου να επιβάλλει μυστκότητα όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας αφήνει ακόμη και έμπειρους παρατηρητές να μην δύνανται να κατανοήσουν τα δεδομένα ενώ αφήνει αιχμές ότι πλειάδα οικονομικών παραγόντων προσπαθεί να άρει αυτό το καθεστώς προκαλώντας έτσι ρήγμα στο εσωτερικό της ρωσική ηγεσίας.

 Ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας

Στο επίκεντρο των ισχυρισμών του δημοσιεύματος τοποθετείται η Elvira Nabiullina, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας η οποία υποτίθεται ηγείται της προσπάθειας για την ανάκληση της απόφασης για διαβάθμιση μιας σειράς οικονομικών δεδομένων, που ελήφθη στις πρώτες εβδομάδες της περσινής πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία .
Τα σύνολα των διαβαθμισμένων δεδομένων περιλαμβάνει σημαντικούς δείκτες, όπως τα συναλλαγματικά διαθέσιμα και τα στοιχεία για τις εξαγωγές – καθώς αυτές έχουν τεθεί στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων, με τη στόχευση να στερηθεί η Ρωσία τους απαραίτητους πόρους για να διεξαγάγει τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Οι ρωσικές εταιρείες επιτρέπεται να δοατηριύν μυστικά τα «ευαίσθητα» αυτά στοιχεία.
The Implications of Russia's Bleak Economic Outlook
Επενδύσεις και δημοσιότητα των στοιχείων

Η Nabiullina, θέλοντας να διασφαλίσει τη συνέχεια της συμμετοχής της χώρας στο διεθνές οικονομικό σύστημα - και όχι την πλήρη αποκοπή της όπως αποσκοπεί η Δύση – επισήμανε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα έπρεπε να δημοσιοποιεί περισσότερα δεδομένα προκειμένου οι αγορες να λαμβάνουν γνώση της πραγματικής εξέλιξης των οικονομικών στοιχείων.
«Πρέπει να επιστρέψουμε στη σωστή δημοσιότητα, με λίγες εξαιρέσεις, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να επενδύσουν σε τίτλους», σημείωσε.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου ότι «πολλές αρχές συμμερίζονται την άποψή μας ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο άνοιγμα των δεδομένων», προσθέτοντας ότι διεξάγει διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση για το θέμα.
«Η έλλειψη διαθέσιμων στατιστικών επηρεάζει την ποιότητα της εργασίας των αναλυτών και των ερευνητών», ανέφερε η τράπεζα.
«Η Τράπεζα της Ρωσίας υποστηρίζει την αποκατάσταση της δημοσιότητας των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών, εκτός από τους δείκτες που αυξάνουν την ευπάθεια των εταιρειών και της οικονομίας στους κινδύνους κυρώσεων», ξεκαθαρίζεται ορθά
Putin wants growth, Russia's central bank governor says
Υπέρβαση των κυρώσεων

Τα οικονομικά δεδομένα έχουν γίνει μέρος του πολέμου πληροφοριών κατά της Ρωσίας .
Απευθυνόμενος στο οικονομικό του υπουργικό συμβούλιο στις 17 Ιανουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία είχε ξεπεράσει τις χειρότερες από τις κυρώσεις.
«Η πραγματική δυναμική αποδείχθηκε καλύτερη από πολλές προβλέψεις ειδικών», επισήμανε ο Putin, χλευάζοντας τις καταστροφολογικές προβλέψεις.
«Θυμηθείτε, ορισμένοι από τους ειδικούς μας εδώ στη χώρα -δεν μιλώ καν για δυτικούς εμπειρογνώμονες- πίστευαν ότι [το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν] θα μειωνόταν κατά 10, 15, ακόμη και 20%».
Η αλήθεια είναι ότι οι ειδικοί της Δύσης έκαναν λόγο ακόμη και για 30%
Sanctions-Proof Yuan to Putin's Rescue After Oil Cap Hits Budget
Η οικονομία δεν καταστράφηκε

Οι αναλυτές της Δύσης συμφωνούν ότι η οικονομία της Ρωσίας τα πήγε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν και το ζήτημα που τώρα θέτουν ζήτημα αφορά το καθεστώς της αναγκαστικής μυστικότητας ως άμυνας στις κυρώσεις.
Οι εγκεκριμένες δαπάνες προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 40% στα 95 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τον προπολεμικό σχεδιασμό των 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα στοιχεία του ρωσικού εξωτερικού εμπορίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί καθώς οι εισαγωγείς των ρωσικών ενεργειακών προϊόντων κινδυνεύουν με κυρώσεις – κράτη όπως η Κίνα δεν θα ήθελαν να υποστούν ζημία παρότι εκμεταλλεύονται για την παραγωγική τους δυνατότητα τα φθηνά ενεργειακά προϊόντα.
Η αβεβαιότητα γύρω από τα δεδομένα της Ρωσίας έχει θολώσει τόσο πολύ την οικονομική εικόνα που η ικανότητα της χώρας να απορροφήσει τις κυρώσεις έχει εκπλήξει ακόμη και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με την πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Russian Firms Bypass Wall Street to Service Debt Sold Before War - Bloomberg
Τι κάνουν οι αναλυτές

Για να εντοπίσουν τα στοιχεία που λείπουν, ξένοι και εγχώριοι αναλυτές καταφεύγουν σε δημιουργικούς τρόπους διασταύρωσης – αλλά δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να αντιστρατεύονται το γεγονός ότι η προσδοκώμενη και επιδιωκόμενη κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας δε έλαβε χώρα.
«Αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε εναλλακτικούς δείκτες για τον εντοπισμό της δυναμικής των εξαγωγών και των εισαγωγών: δημοσιονομικά στοιχεία για τον ΦΠΑ των εισαγωγών, εμπορικές στατιστικές των εξωτερικών αντισυμβαλλομένων της Ρωσίας, δεδομένα ναυτιλίας», δήλωσε η Sofya Donets, επικεφαλής Ρωσίδα οικονομολόγος στην Renaissance Capital, μια επενδυτική τράπεζα της Μόσχας.
Αλλά δεν μπορούν να αποκατασταθούν όλα.
«Η έλλειψη των στοιχείων δημοσίων εταιρειών και τραπεζών είναι μεγαλύτερο ζήτημα».
Την ίδια ώρα, η εικόνα που αποδίδεται στο δημοσίευμα είναι αυτή ενός Putin αυτοεξαπατούμενου όπως η πάλαι ποτέ σοβιετική ηγεσία, ο οποίος όπως και στη περίπτωση της πανδημίας όταν υποτίθεται έκρυψε των πραγματικό αριθμό των νεκρών, έτσι και τώρα διεξάγει έναν πόλεμο «τυφλός» για την κατάσταση της οικονομίας καθώς του παρέχονται παραποιημένα δεδομένα ενώ περιστοιχίζεται από έναν εσμό πιστών «γερακιών»
Στο δημοσίευμα κατηγορείται η Ρωσική ηγεσία για λανθασμένα στοιχεία όσον αφορά την παραγωγή της Gazprom, την αλλοίωση των στιοχείων από την εθνική στατιστική αρχή Rosstat των στοιχείων για την ανεργία, την παραγωγή κατοικιών, αγροτικών προϊόντων κλπ.
Τη ίδια ώρα κατηγορούν τον Putin «greek statistics» όσον αφορά το ΑΕΠ την ώρα που άπαντες έπεσαν έξω:
Στη συνάντηση του Ιανουαρίου, ο Puton δήλωσε ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας είχε μειωθεί μόνο κατά 2,5%, πολύ μακριά από το χτύπημα έως και 30% που κορυφαίοι τεχνοκράτες ανά τον κόσμο είχαν προειδοποιήσει ότι ήταν δυνατό σε μια μυστική παρουσίαση έναν μήνα πριν από τον πόλεμο. Οι προβλέψεις των διεθνών θεσμών την ίδια ώρα δεν απέχουν πολύ, με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΟΣΑ να τοποθετούν τη συρρίκνωση της Ρωσίας το 2022 μεταξύ 3,4% και 4,5% του ΑΕΠ
China's gold imports from Russia rise despite sanctions - Sentinelassam
Τι κρύβουν οι FT 

Την ίδια ώρα, αυτό που δεν επισημαίνεται στο δημοσίευμα είναι: Πώς θα μπορούσε η Ρωσία με τα κλεμμένα συναλλαγματικά αποθεματικά (και όχι μόνο...) να... γνωστοποιεί τις κινήσεις της για στήριξη του νομίσματός της από τις επιθέσεις της Δύσης, αλλά και να .. δίνει βορρά στις δυτικές κυρώσεις εμπορικούς της εταίρους με τους οποίους (όπως στο πλαίσιο των BRΙCS είτε των ενώσεων των ασιατικών κρατών) θα θέλει να διαμορφώσει στρατηγικές σχέσεις μέσο των οποίων για αμφισβητήσει τον… μονοπολικό κόσμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Το γεγονός ότι δεν κατάρρευσε η ρωσική οικονομία όπως θα επιθυμούσε η Δύση, τώρα αποδίδεται (όσο αυτό είναι δυνατό με βάση την κοινή λογική…) σε λογιστικές αλχημείες προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποκοπή της Ρωσίας από το διεθνές οικονομικό σύστημα.

View: Russia can't replace the energy market Putin broke - The Economic  Times
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης