Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιαλτική πρόβλεψη: Σε τροχιά στρατιωτικής σύγκρουσης ΗΠΑ και Κίνα μέχρι το 2025 – Γιατί δεν είναι η νέα «ΕΣΣΔ»

Εφιαλτική πρόβλεψη: Σε τροχιά στρατιωτικής σύγκρουσης ΗΠΑ και Κίνα μέχρι το 2025 –  Γιατί δεν είναι η νέα «ΕΣΣΔ»
Όσο οι ΗΠΑ κρατούν απασχολημένες τη Ρωσία και την ΕΕ στην Ουκρανία η Κίνα εδραιώνει τη νέα τάξη πραγμάτων και αυτό δεν αρέσει στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Πολλοί αναλυτές διεθνών εξελίξεων πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ και εν γένει η Δύση κάνουν λάθος να θεωρούν την Κίνα νέα «ΕΣΣΔ» καθώς μετά την πανδημία φαίνεται το άνοιγμά της οικονομίας της να περνά σε μια νέα φάση.
Πολλοί θεωρούν ότι το αρτηριοσκληρωτικό Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας το οποίο επέκτεινε την ισχύ του στο 20ό συνέδριο που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2022 θα οδηγήσει σε παρακμή την οικονομία της χώρας καθώς προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του, θα καταπνίξει τις δυνάμεις της καινοτομίας και της προόδου που την ανάδειξαν σε δεύτερη οικονομία στον κόσμο, στα πρότυπα της πρώην Σοβιετικής Αυτοκρατορίας η οποία ηττήθηκε από τον ανταγωνισμό της με την Δύση κυρίως στο οικονομικό πεδίο.

Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά για δύο κυρίως λόγους

(1) Η Κίνα έχει αφομοιώσει στις οικονομικές της δομές τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπου μπορεί να ανταγωνιστεί ευθέως τη Δύση η οποία παρουσιάζει ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
Χαρακτηριστικά το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2023 οι Financial Times έχουν ρεπορτάζ για τη διαμορφούμενη συμμαχία Ολλανδίας και Ιαπωνίας, υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ, για τον περιορισμό των εξαγωγών ημιαγωγών στην Κίνα, καθώς αντιλαμβάνονται το κίνδυνο εξάρτησής τους για τα τεχνολογικά προϊόντα.

(2)
Το σημαντικότερο είναι ότι σήμερα υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα δυνάμεων σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο που αμφισβητούν την αμερικανική ηγεμονία ενεργά, στηριζόμενες στην αγορά των εμπορευμάτων, που είναι απαραίτητα για να κινηθεί η παγκόσμια οικονομία (ενεργειακά προϊόντα, πρώτες ύλες κλπ).
Οι δυνάμεις αυτές δεν θεωρούν, όπως οι ΗΠΑ, το παγκόσμιο δίκτυο των εμπορικών σχέσεων συνέχεια της αποικιοκρατίας της Δύσης και θα διεκδικήσουν με οικονομικά και γεωστρατηγικά μέσα το μερίδιό τους στον παγκόσμιο πλούτο, χωρίς να δέχονται τις ταξινομήσεις περί του «ελεύθερου κόσμου», τις οποίες επικαλείται η δυτική ιδεολογία

Η νέα.. Ουκρανία

Όσο οι ΗΠΑ κρατούν απασχολημένες τη Ρωσία και την ΕΕ στην Ουκρανία, η Κίνα εδραιώνει τη νέα τάξη πραγμάτων της οικονομικής της κυριαρχίας με τη... Ρωσία ως σύμμαχο, παραγκωνίζοντας το δολάριο, αφήνοντας εκτεθειμένη την ΕΕ, γεγονός που δεν αρέσει στις ΗΠΑ, που μεθοδεύουν «πλήγμα» ώστε να ανακοπεί αυτή η πορεία προς την πλανητική κυριαρχία, όπως επιβεβαιώθηκε από την ανάλυση της αριθμών της κινεζικής οικονομίας και των βημάτων της στη διεθνή σκακιέρα, που έδωσε στο Νταβός ο αντιπρόεδρος της Κίνας Liu He.
Την ίδια ώρα, Αμερικανός πτέραρχος προειδοποίησε πως θεωρεί πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος οι ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με την Κίνα το 2025, πιθανότατα για την Ταϊβάν, καλώντας τους στρατιώτες να είναι έτοιμοι να δώσουν μάχη τη χρονιά αυτή.
«Ελπίζω πως κάνω λάθος.
Το ένστικτό μου μού λέει ότι θα πολεμήσουμε το 2025», έγραψε ο Mike Minihan, πτέραρχος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε εσωτερικό υπόμνημα, την αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαίωσε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2025 το αμερικανικό Πεντάγωνο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρόεδρος της Κίνας, ο Xi Jinping, θα διαθέτει «την ομάδα, το κίνητρο και την ευκαιρία» το 2025, κρίνει ο ανώτατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, προβλέποντας πως οι εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024 στη νήσο θα δώσουν στον κινέζο ηγέτη «λόγο» να αναλάβει δράση
Οι εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ θα προσφέρουν εξάλλου στο Πεκίνο μια Αμερική με «αποσπασμένη προσοχή», θεωρεί επίσης.
Στο υπόμνημά του, καλεί τους άνδρες του να εκπαιδευτούν για μάχη, μεταξύ άλλων στη σκοποβολή: «Σημαδέψτε στο κεφάλι», νουθετεί ο πτέραρχος.
Τον Αύγουστο, η Κίνα προχώρησε σε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, σε επίδειξη δύναμης άνευ προηγουμένου, σε αντίποινα για την επίσκεψη που έκανε στη νήσο η Nancy Pelosi, η τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Η Κίνα θεωρεί τη νήσο των 24 εκατομμυρίων κατοίκων επαρχία της, που μένει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1949.
Βλέπει με εντεινόμενη δυσαρέσκεια τη σύσφιγξη των σχέσεων τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην Ταϊπέι και την Ουάσιγκτον, που προσφέρει στην Ταϊβάν στρατιωτική βοήθεια εδώ και δεκαετίες.

Το μέλλον ανήκει στην Ασία..

Από όλες τις αναλύσεις που ακούστηκαν στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, αυτή που δίνει το στίγμα της πραγματικότητας που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος από αυτό τον χρόνο, δόθηκε από τον αντιπρόεδρο της Κίνας Liu He, ο οποίος σκιαγράφησε την κινεζική πορεία με τους Νέους Δρόμους του Μεταξιού, τις BRI, καθώς και τις προσπάθειες ολοκλήρωσης των BRICS+,  και των ενώσσεων των ασιατικών κρατών (SCO και της EAEU) που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κινεζικής πολιτικής...

Ο Liu He σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Renmin στην Κίνα και πήρε μεταπτυχιακό από το Χάρβαρντ.
Από το 2018, είναι ένας από τους Αντιπροέδρους της Κίνας – μαζί με τους Han Zheng, Sun Chunlan και Hu Chunhua, Διευθυντής της Κεντρικής Επιτροπής Χρηματοοικονομικών και Οικονομικών Υποθέσεων και επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Κίνας.
Όποιος σε όλο τον κόσμο θέλει να μάθει τι θα οδηγήσει την οικονομία της Κίνας το «Έτος του Κουνελιού» (το 2023) πρέπει να δώσει προσοχή στον Liu He, όπως επισήμανε ο δημοσιογράφος και γεωπολιτικός αναλυτής Pepe Escobar.

Oι αριθμοί της κινεζικής οικονομίας

Ο Liu He επεσήμανε ορισμένους βασικούς αριθμούς για την κινεζική οικονομία το 2022.
Η συνολική ανάπτυξη 3% μπορεί να μην είναι πρωτοποριακή, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η προστιθέμενη αξία για την κατασκευή υψηλής τεχνολογίας και την κατασκευή εξοπλισμού να αυξάνεται κατά 7,4% και 5,6% αντίστοιχα.
Αυτό σημαίνει ότι η κινεζική βιομηχανική ικανότητα συνεχίζει να ανεβαίνει στην αλυσίδα αξίας.
Το εμπόριο, όπως ήταν αναμενόμενο, κυριαρχεί: η συνολική αξία των εισαγωγών και των εξαγωγών έφτασε το ισοδύναμο των 6.215 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.
Πρόκειται για αύξηση 7,7% σε σχέση με το 2021.

Ο Liu He κατέστησε επίσης σαφές ότι η βελτίωση του πλούτου των Κινέζων πολιτών παραμένει βασική προτεραιότητα, όπως ανακοινώθηκε στο Συνέδριο του Κόμματος του 2022: ο αριθμός των Κινέζων της μεσαίας τάξης, έως το 2035, θα πρέπει να αυξηθεί από τα σημερινά 400 εκατομμύρια στα εκπληκτικά 900 εκατομμύρια.
Εξήγησε εύστοχα ότι τα πάντα σχετικά με τις κινεζικές μεταρρυθμίσεις περιστρέφονται γύρω από την έννοια της εγκαθίδρυσης «μιας σοσιαλιστικής οικονομίας της αγοράς».
Αυτό μεταφράζεται ως «αφήστε την αγορά να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην κατανομή των πόρων, αφήστε την κυβέρνηση να παίξει καλύτερο ρόλο».

Προγραμματισμένη οικονομία - Έμφαση στην τεχνολογία

Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ότι το Πεκίνο προωθεί μια προγραμματισμένη οικονομία.
Όπως διευκρίνισε ο Liu He, «θα εμβαθύνουμε τη μεταρρύθμιση των SOE [Κρατικές Επιχειρήσεις], θα στηρίξουμε τον ιδιωτικό τομέα και θα προωθήσουμε τον θεμιτό ανταγωνισμό, την καταπολέμηση του μονοπωλίου και την επιχειρηματικότητα».
Η Κίνα φτάνει στο επόμενο επίπεδο, οικονομικά: αυτό μεταφράζεται ως δημιουργία, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μιας εμπορικής βάσης με γνώμονα την καινοτομία.

Οι συγκεκριμένοι στόχοι περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση, την τεχνολογία και τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα στη βιομηχανία, όπως και στην εφαρμογή περισσότερων ρομποτικών.
Στο μέτωπο της τεχνολογίας, ένα αναζωογονούμενο Χονγκ Κονγκ είναι βέβαιο ότι θα διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο από το 2024 – το μεγαλύτερο μέρος του ως συνέπεια αρκετών μηχανισμών Wealth Management Connect.

Ανάδειξη ξανά του βασικού ρόλου της ευρύτερης περιοχής του κόλπου Guangdong-Hong Kong-Macao – ένας από τους βασικούς κόμβους ανάπτυξης της Κίνας του 21ου αιώνα.

Αυτό που είναι γνωστό ως Greater Bay Area's Wealth Management Connect είναι μια οργάνωση που επιτρέπει σε πλούσιους επενδυτές από τις εννέα πόλεις της ηπειρωτικής χώρας που αποτελούν την περιοχή να επενδύουν σε χρηματοοικονομικά προϊόντα σε γιουάν που εκδίδονται από τράπεζες στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο - και αντίστροφα.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ανοίγει ακόμη περισσότερο τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ηπειρωτικής Κίνας.

Αναμένεται, λοιπόν, μια νέα έκρηξη στο Χονγκ Κονγκ μέχρι το 2025.
Όλοι όσοι είναι απογοητευμένοι από τη συλλογική δύση, αρχίζουν να κάνουν σχέδια.

Πεκίνο - Ευρασία: Αυτοκινητόδρομος ταχείας διπλής κυκλοφορίας


Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Liu He αναφέρθηκε επίσης στη βασική στρατηγική του Πεκίνου για αυτήν τη δεκαετία: «Ένα νέο αναπτυξιακό παράδειγμα με βασικό άξονα την εγχώρια κυκλοφορία και τις εγχώριες και διεθνείς κυκλοφορίες να ενισχύονται η μία την άλλη».
Η στρατηγική διπλής κυκλοφορίας αντανακλά την έμφαση που δίνει η ηγεσία του Πεκίνου στην ταυτόχρονη ενίσχυση της αυτοδυναμίας της Κίνας και του τεράστιου αποτυπώματος της στην εξαγωγική αγορά.
Σχεδόν κάθε κυβερνητική πολιτική αφορά τη διπλή κυκλοφορία.
Όταν ο Liu He μιλά για «ενθάρρυνση της εγχώριας ζήτησης της Κίνας», στέλνει ένα άμεσο μήνυμα στους παγκόσμιους εξαγωγείς - Ανατολικούς και Δυτικούς - εστιάζοντας σε αυτή τη συνεχώς αυξανόμενη, γιγαντιαία μάζα Κινέζων καταναλωτών μεσαίας τάξης.

Όσον αφορά τη γεωπολιτική και γεωοικονομική μεγάλη εικόνα, ο Liu He ήταν διπλωματικά προσεκτικός.
Απλώς άφησε να φιλτράρει ότι «πιστεύουμε ότι μια δίκαιη διεθνής οικονομική τάξη πρέπει να διατηρηθεί από όλους».
Πως μεταφράζεται;
Οι Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού, ή BRI, καθώς και οι προσπάθειες ολοκλήρωσης των BRICS+, του SCO και της EAEU θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κινεζικής πολιτικής, που καταλήγουν σε μια από τις βασικές ιστορίες του Έτους του Κουνελιού: την ανανεωμένη διαδρομή στους Νέους Δρόμους του Μεταξιού που θα εδραιώσει πλανητικά την οικονομική κυριαρχία της Κίνας στην νέα τάξη πραγμάτων.
Σε αυτή την νέα τάξη πραγμάτων συμμετέχει η Ρωσία αλλά όχι οι ΗΠΑ.
Η Ευρώπη;
Πού και πώς στέκεται απέναντι σε όλο αυτό η Ευρώπη;

Ιστορικά προηγούμενα

Λίγοι καταλαβαίνουν καλύτερα από τους Κινέζους, πως ιστορικά, από τη Σαμαρκάνδη στη Βενετία, από τη Μπουχάρα στη Γκουανγκζού, από την Παλμύρα στην Αλεξάνδρεια, από το Karakoram μέχρι το Hindu Kush, από τις ερήμους που καταβρόχθιζαν τα καραβάνια, μέχρι τους κήπους με απομονωμένα χαρέμια, οικονομικοί, πολιτικοί, πολιτιστικοί και θρησκευτικοί παράγοντες όχι μόνο συνέδεσαν τα άκρα της Ευρασίας –από τη Μεσόγειο έως την Κίνα– αλλά καθορίζουν και θα συνεχίσουν να καθορίζουν την αιώνια ιστορία της.
Οι Αρχαίοι Δρόμοι του Μεταξιού δεν αφορούσαν μόνο το μετάξι αλλά και τα μπαχαρικά, την πορσελάνη, τους πολύτιμους τόνους, τη γούνα, τον χρυσό, το τσάι, το ποτήρι, τους σκλάβους, τις παλλακίδες, τον πόλεμο, τη γνώση, τις πληγές – και έτσι μετατράπηκαν στο σύμβολο των «λαών» σε όλη την Ευρασία στις ανταλλαγές ανθρώπων», όπως το εκθειάζουν σήμερα ο Xi Jinping και η ηγεσία του Πεκίνου.

Αυτές οι διαδικασίες ενέχουν αρχαιολογία, οικονομία, ιστορία, μουσικολογία, συγκριτική μυθολογία.
Έτσι, συμβαδίζοντας με το παρελθόν, οι Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού σημαίνουν επίσης κάθε είδους ανταλλαγές μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Η αέναη ιστορία του ασταμάτητου εμπορίου, σε αυτή την περίπτωση, είναι μόνο η υλική βάση, ένα πρόσχημα.
Πριν από το μετάξι υπήρχε το λάπις λάζουλι, ο χαλκός, το θυμίαμα.
Ακόμα κι αν η Κίνα άνοιξε τον εαυτό της στον έξω κόσμο μόνο τον 2ο αιώνα π.Χ. – λόγω του μεταξιού – η κινεζική παράδοση, στο παλαιότερο κινεζικό μυθιστόρημα, The Chronicle of the Son of Heaven Mu, αφηγείται την ιστορία του αυτοκράτορα Mu που επισκέπτεται τη βασίλισσα του Σαββά ήδη τον 10ο αιώνα π.Χ.

Ο μετα-παγκοσμιοποιημένος κόσμος και η ευκαιρία της Ευρώπης

Οι ανταλλαγές μεταξύ Ευρώπης και Κίνας μπορεί να ξεκίνησαν μόλις τον 1ο αιώνα π.Χ., όμως οι Ευρωπαίοι που διέσχισαν πραγματικά την ευρασιατική απεραντοσύνη ήταν στην πραγματικότητα λίγοι.
Οι δύο κόσμοι αγνοούσαν ο ένας τον άλλο καιρό, όμως το εμπόριο συνέχιζε να κινείται από τη μια πλευρά της Ευρασίας στην άλλη.
Μέχρι που ήρθε το τέλος του 20ού, αρχές του 21ου αιώνα και οι δύο περιοχές του χάρτη βρήκαν κοινούς τόπους αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.
Όσο η συνεργασία αυτή εντείνεται στην κεντρο-ανατολική πλευρά του χάρτη, τόσο υποχωρεί η δυτική πλευρά.
Τώρα είναι καιρός για άλλη μια ιστορική ώθηση – ακόμα και όταν μια αποσυντονισμένη Ευρώπη κρατείται όμηρος από τα λόμπι των νεοσυντηρητικών και νεοφιλελεύθερων.

Το Ντούισμπουργκ, στην κοιλάδα Rhur, το μεγαλύτερο λιμάνι της ενδοχώρας στον κόσμο, τελικά παραμένει ο βασικός κόμβος του Iron Silk Road στο BRI, που συνδέεται με ατελείωτες σιδηροδρομικές γραμμές με το Chongqing στην Κίνα.
Αυτό η Γερμανία, η «ατμομηχανή» της Ευρώπης, το... αγνοεί.
Η πολιτική της αλληθωρίζει και παραπαίει όπως και η ίδια η Ευρώπη «αποσυντονισμένη» από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και τις εσωτερικές της διαφωνίες.
Ακολουθεί το «δυτικό βαγόνι» και χάνει την μεγάλη εικόνα.

Οι ΗΠΑ, βλέποντας την μετατόπιση του οικονομικού ενδιαφέροντας από τον Ατλαντικό στην Ασία και τον Ειρηνικό, την εύθραυστη θέση του δολαρίου και τον πολυπολικό κόσμο να εδραιώνεται καταφεύγει «στο διαίρει» για να συνεχίσει «να βασιλεύει»: το πείραμα... «Ουκρανία» πέτυχε, καιρός για τη «νέα Ουκρανία».
Ανοίγοντας το μέτωπο Ουκρανία, κρατά «απασχολημένη» την Ρωσία να αιμορραγεί, την «αποσυντονισμένη» Ευρώπη να αφαιμάζεται και να γονατίζει οικονομικά και αποθησαυρίζει μεγάλο μέρος της αφαίμαξης.
Μεθοδεύοντας την «νέα Ουκρανία» θέλει να κάνει την Κίνα να... αιμορραγίσει και να στείλει ένα μήνυμα «ισχυρής παρουσίας».
Και στις δύο περιπτώσεις ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ταϊβάν είναι το θέμα, απλά τα θύματα.
Και δίπλα σε αυτές η Ευρώπη εν τέλει, που μπορεί να παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στην επόμενη μέρα και εξελίσσεται σε ιδανικό... κομπάρσο!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης