Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ήπιος χειμώνας σώζει την Ευρωζώνη από την ύφεση - Οι επιχειρήσεις επέστρεψαν στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο 2023

Ο ήπιος χειμώνας σώζει την Ευρωζώνη από την ύφεση - Οι επιχειρήσεις επέστρεψαν στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο 2023
Λιγότερο σοβαρή ή και καθόλου ύφεση στην Ευρωζώνη
Σχετικά Άρθρα
Θετικές είναι οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα επέστρεψε αιφνιδιαστικά σε μέτρια ανάπτυξη τον Ιανουάριο, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η ύφεση στο μπλοκ μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά όσο φοβόταν και ότι η νομισματική ένωση μπορεί να ξεφύγει από αυτήν, σύμφωνα με έρευνα.
Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στο 50,2 αυτόν τον μήνα από 49,3 τον Δεκέμβριο.
Ο Ιανουάριος ήταν η πρώτη φορά που ο δείκτης βρέθηκε πάνω από το όριο του 50, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, από τον Ιούνιο και η μέτρηση ήταν πάνω από τη μέση πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters για 49,8.

Λιγότερο σοβαρή ή και καθόλου ύφεση

"Η έρευνα φέρνει αναμφίβολα ευπρόσδεκτα καλά νέα που υποδηλώνουν ότι η όποια ύφεση είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από ό,τι φοβόταν προηγουμένως και ότι η ύφεση μπορεί κάλλιστα να αποφευχθεί εντελώς", δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global Market Intelligence.
Ο ήπιος χειμώνας μέχρι στιγμής, η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και τα πρόσφατα θετικά οικονομικά στοιχεία σήμαιναν ότι ορισμένες προβλέψεις για την τριμηνιαία ανάπτυξη σε δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα αναβαθμίστηκαν, αν και εξακολουθούσε να προβλέπεται τεχνική ύφεση.
Σε μια ένδειξη ότι γίνονται πιο αισιόδοξες, οι επιχειρήσεις αύξησαν το προσωπικό τους με ταχύτερο ρυθμό αυτόν τον μήνα.
Ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε σε υψηλό τριών μηνών στο 52,5 από 51,9 τον Δεκέμβριο.
Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο δείκτη υπηρεσιών του μπλοκ εξέπληξε επίσης προς τα πάνω, καθώς διαμορφώθηκε σε υψηλό έξι μηνών στο 50,7.
Τον Δεκέμβριο βρισκόταν στο 49,8 και η δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε 50,2.

Μικρή μείωση της ζήτησης, παρά την ακρίβεια

Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ακριβούς λογαριασμούς, η ζήτηση μειώθηκε μόνο ελαφρώς.
Οδείκτης νέων επιχειρήσεων ήταν λίγο πιο κοντά στο όριο του νεκρού σημείου στο 49,8, από 48,4.
"Η περιοχή δεν έχει σε καμία περίπτωση ξεφύγει ακόμη από το δάσος, ωστόσο, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να μειώνεται - απλώς μειώνεται με μειωμένο ρυθμό", δήλωσε ο Williamson.
Η εργοστασιακή δραστηριότητα παρουσίασε επίσης βελτίωση, αλλά εξακολουθούσε να συρρικνώνεται.
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε σε 48,8 αυτόν τον μήνα από 47,8, μπροστά από την πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters για 48,5.
Ένας δείκτης μέτρησης της παραγωγής που τροφοδοτεί τον σύνθετο δείκτη PMI αναπήδησε σε υψηλό επτά μηνών, στο 49,0 από 47,8.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης