Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το τουρκικό Anadolu ασχολείται με... τις ελληνικές εκλογές: Κατακερματισμένη η Αριστερά, επανεκλογή Μητσοτάκη

Το τουρκικό Anadolu ασχολείται με... τις ελληνικές εκλογές: Κατακερματισμένη η Αριστερά, επανεκλογή Μητσοτάκη
Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή έναντι τις Τουρκίας, ενόψει των εκλογών
Σχετικά Άρθρα
Με τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα επιλέγει να ασχοληθεί το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu διαβλέποντας μάλιστα επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω της «κατακερματισμένης Αριστεράς».
«Η κατακερματισμένη αριστερά θα μπορούσε να σημάνει την επανεκλογή της συντηρητικής ελληνικής κυβέρνησης, λένε Τούρκοι αναλυτές» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, ενώ στο υπότιτλο επισημαίνεται ότι «Ενόψει εκλογών, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να διατηρήσει σκληρή γραμμή έναντι της Τουρκίας, λέει πρώην διπλωμάτης».
Anadolu.JPG

«Όσο ήταν στην εξουσία την περίοδο 2015-2019, η Αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απογοήτευσε όχι μόνο τους δικούς της ψηφοφόρους, αλλά και ολόκληρο τον πληθυσμό, επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα λιτότητας μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών αλλά και την κοινωνική πρόνοια» δήλωσε στο Anadolu, η πρώην διπλωμάτης, Gulru Gezer. Ως αναλυτής εξωτερικής πολιτικής, πλέον, η Gezer υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, «οι πολιτικές του αριστερού κόμματος απομάκρυναν πολλούς νέους και συνταξιούχους ψηφοφόρους, οι οποίοι μεταπήδησαν στη ΝΔ».

Οι υποσχέσεις Μητσοτάκη

Όσον αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Gezer επισημαίνει ότι ήρθε στην εξουσία με υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις και οικονομική σταθερότητα, ενώ πρόσθεσε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία του κορωνοϊού που ξέσπασε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν γρήγορη και αποτελεσματική.
Η ίδια επισημαίνει επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε με επιτυχία τις ευνοϊκές διεθνείς συνθήκες και ενίσχυσε τη θέση της Ελλάδας βελτιώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις της με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Αριστεράς.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών

Ωστόσο, η εικόνα χάλασε από το σκάνδαλο των υποκλοπών, το «ελληνικό Watergate» που ξέσπασε το περασμένο καλοκαίρι.
«Επιπλέον, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και οι διαμαρτυρίες είναι συχνές. Ο Μητσοτάκης αναγνωρίζει τις ελλείψεις της κυβέρνησής του και ισχυρίζεται ότι είναι αυτός που μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας» δήλωσε η Gezer.
Σύμφωνα με την ίδια, «ο Μητσοτάκης γνωρίζει ότι αυτά τα προβλήματα μπορεί να του κοστίσουν τις εκλογές που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος και ως εκ τούτου επέλεξε να κλιμακώσει την ένταση με την Άγκυρα από τον περασμένο Μάιο για να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τα εσωτερικά προβλήματα».
«Ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει την πολεμική ρητορική του μέχρι τις εκλογές, καθώς ο φόβος μιας πιθανής τουρκικής επίθεσης κερδίζει ψήφους για κάθε ελληνικό κόμμα στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Το εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα

Η Gezer αναφέρεται και στο εκλογικό σύστημα της Ελλάδας, που μπορεί να επιβάλει κυβέρνηση συνασπισμού ακόμη και αν η ΝΔ αναδειχθεί με τις περισσότερες ψήφους.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ θα ήταν κομβικός, αν δεν είχε προηγηθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών.
«Αν η ΝΔ δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, τότε μπορεί να υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών. Υπάρχει φόβος στην Ελλάδα ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να κλίνει προς την ακροδεξιά για να παραμείνει στην εξουσία» εκτιμά η Gezer

Διαιρεμένη η Αριστερά

Μιλώντας επίσης στο Anadolu, η Cagla Derya Tamat, ανώτερη μελετητής τουρκο-ελληνικών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, συμφώνησε ότι η Αριστερά στην Ελλάδα υποφέρει από ιστορικές και δομικές διαιρέσεις που υπονομεύουν τις πιθανότητές της να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές.
Άλλωστε, τόνισε, οι Έλληνες δεν περιμένουν σημαντικές αλλαγές στην οικονομία ή την εξωτερική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Επομένως, διερωτήθηκε, γιατί να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσει τη χώρα με τον ίδιο τρόπο που κυβερνά τώρα η ΝΔ;
H Tamat πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι απίθανο να αποκλιμακώσει την ένταση με την Άγκυρα, καθώς δεν θέλει να φανεί αδύναμη την παραμονή των εκλογών.
«Ωστόσο, είμαι πεπεισμένη ότι η ένταση δεν θα κλιμακωθεί ποτέ σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε η Tamat.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης