Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Καζακστάν άνοιξε την κερκόπορτα για αγορά ρωσικού χρέους, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις

Το Καζακστάν άνοιξε την κερκόπορτα για αγορά ρωσικού χρέους, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις
To Καζακστάν άνοιξε την κερκόπορτα για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Το Καζακστάν ανακοίνωσε ότι οι τοπικές χρηματιστηριακές εταιρείες που αγόρασαν το 2022 ρωσικό κρατικό χρέος, το έκαναν σε μεγάλο βαθμό για λογαριασμό πελατών που ήταν κάτοικοι Καζακστάν και Ρωσίας.
Έτσι άνοιξε η κερκόπορτα για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, για την εισβολή στην Ουκρανία.
Αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες ενός ελιγμού στην αγορά ομολόγων που χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους επενδυτές για να παρακάμψουν τις κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου, ο Οργανισμός Ρύθμισης και Ανάπτυξης της Χρηματοπιστωτικής Αγοράς του Καζακστάν δήλωσε ότι οι συναλλαγές με κρατικούς τίτλους σε ρούβλια, γνωστούς ως OFZ, δημιούργησαν συναλλαγές συνολικής αξίας 641,1 δισεκατομμυρίων tenge (1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από τον Μάρτιο.
Δεν έδωσε προηγούμενα στοιχεία για σύγκριση, σύμφωνα με το Bloomberg.

russia.jpg
Όπως είχε μεταδώσει το Bloomberg τον Δεκέμβριο, oι χρηματοπιστωτικές εταιρείες του Καζακστάν έχουν αγοράσει ρωσικό κρατικό χρέος με μεγάλη έκπτωση από επενδυτές που δεν μπορούν να βγουν από την αγορά λόγω των κυρώσεων και άλλων περιορισμών που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τους τελευταίους μήνες, ορισμένες χρηματιστηριακές εταιρείες και τράπεζες του Καζακστάν αγόρασαν ή έκαναν προσφορές για ρωσικούς κρατικούς τίτλους, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων ομολόγων OFZ.
Η καταχώρηση του χρέους σε έναν οίκο εκκαθάρισης του Καζακστάν επιτρέπει στη συνέχεια στους αγοραστές να εισπράττουν τις πληρωμές.
Η παράκαμψη επιτρέπει στις εταιρείες του Καζακστάν να αποκομίσουν ένα γρήγορο κέρδος για τους ίδιους και τους πελάτες τους, τη στιγμή που ορισμένοι διεθνείς επενδυτές παραμένουν εγκλωβισμένοι με χρέη σε ρούβλια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι περιορισμοί εμποδίζουν τους ξένους να εισπράττουν κεφάλαια, αλλά στο εσωτερικό της χώρας οι τοπικοί επενδυτές μπορούν να λαμβάνουν πληρωμές.
Στη Ρωσία, οι τίτλοι OFZ που λήγουν σε 10 χρόνια έχουν ανακτήσει σχεδόν την ονομαστική τους αξία, σύμφωνα με στοιχεία από το χρηματιστήριο της Μόσχας, γεγονός που δείχνει ότι οι επενδυτές δεν αναμένουν να υποστούν απώλειες.
Το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών του Καζακστάν δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τις εγγραφές τοπικών επενδυτών για τα ομόλογα.
Όμως, είδε μια 100πλάσια αύξηση μέσα σε οκτώ μήνες στον όγκο των ευρωομολόγων και του χρέους OFZ που εκδόθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, με το σύνολό τους την 1η Νοεμβρίου να αξίζει σχεδόν 800 εκατ. δολάρια με βάση την τότε συναλλαγματική ισοτιμία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης