Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Putin σχεδιάζει τη δική του ΕΕ - Προς δημιουργία «Ένωσης Αερίου» με Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν

Ο Putin σχεδιάζει τη δική του ΕΕ - Προς δημιουργία «Ένωσης Αερίου» με Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν
Εξαιρετικά επίκαιρη η ιδέα, ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και των τριών κρατών λέει η Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Το σενάριο της δημιουργίας μιας «Ένωσης Αερίου» με το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν εξετάζει η Ρωσία, μια κίνηση που πέρα από το ότι παραπέμπει στην «Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα» που αποτέλεσε τον προπομπό της ΕΟΚ και της ΕΕ, εκτιμάται πως θα αλλάξει σημαντικά τις σημερινές ροές του ρωσικού φυσικού αερίου που ούτως ή άλλως στρέφονται πλέον προς τις αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
Σε δηλώσεις του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, υποστήριξε πως η ιδέα αυτή είναι εξαιρετικά επίκαιρη και ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και των τριών κρατών.
«Μιλάμε για μια τεράστια, απέραντη περιοχή σε ένα πολύ σημαντικό σημείο του πλανήτη, με τις διαδρομές για την παροχή ενέργειας και αερίου να είναι ιδιαίτερα ενεργές.
Υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο και ο συντονισμός των ενεργειών είναι κάτι που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και των τριών κρατών» υποστήριξε ο Peskov, αναφέροντας πως η πρωτοβουλία αυτή θα οριστικοποιηθεί μόλις διαμορφωθεί και το σαφές περίγραμμα του σχεδίου.

Τι προτείνει ο Putin

Όπως είπε ο Peskov, το σχέδιο του Putin είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στο πλαίσιο μιας «Ένωσης Αερίου» που να συντονίζει τις ενέργειες των τριών κρατών όσον αφορά το φυσικό αέριο.
«Αυτό που προτείνει ο πρόεδρος Putin είναι σε πρώτο στάδιο η δημιουργία ενός μηχανισμού για το συντονισμό των κινήσεων.
Ίσως – προφανώς και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί – με κάποιο είδος νομικής οντότητας.
Τόσο για τη συνεργασία ανάμεσα στα τρία αυτά κράτη όσο και αργότερα για την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών για τις ξένες αγορές» υποστήριξε ο Peskov.

Κοινή αγορά ενέργειας

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η Ρωσία προωθεί την ιδέα μιας ένωσης με αυτά τα δύο κράτη, ο Peskov σημείωσε πως τόσο το Καζακστάν όσο και το Ουζμπεκιστάν είναι δύο κράτη, των οποίων η οικονομία αναπτύσσεται σημαντικά, ενώ υπάρχει αυξημένη εσωτερική ζήτηση για αέριο.
«Επιπλέον, τα δύο αυτά κράτη εμπορεύονται σε ξένες αγορές.
Φυσικά και η Ρωσική Ομοσπονδία συναλλάσσεται επίσης σε ξένες αγορές.
Και φυσικά αυτό απαιτεί συγχρονισμό» τόνισε ο Peskov, αναφέροντας πως Ρωσία και Καζακστάν ως μέλη στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, έχουν σχέδια για την ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας στο μέλλον αλλά και για τη δημιουργία κοινών αγορών ενέργειας.
Όσον αφορά το Ουζμπεκιστάν, ο Peskov είπε ότι και αυτό συμμετέχει στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση ως παρατηρητής, κάτι που σημαίνει πως είναι απαραίτητος ο συντονισμός.
2_295.jpg
Αέριο στο βόρειο Καζακστάν

Όπως σημείωσε, παραδοσιακά οι ανάγκες του βόρειου Καζακστάν σε αέριο καλύπτονται από τη Ρωσία.
«Το Καζακστάν δεν έχει δυνατότητες σε αυτήν την περιοχή.
Υπάρχουν οι εξής επιλογές: είτε να παίρνει ποσότητες από τη Ρωσία για να καλύψει τις ανάγκες του βόρειου Καζακστάν ή να δαπανήσει τεράστια ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για να φτιάξει ένα νέο σύστημα αγωγών εκεί» υποστήριξε ο Peskov, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία ήδη αναπτύσσει ένα νέο κόμβο φυσικού αερίου στην ανατολική Σιβηρία τόσο για εξαγωγές όσο και για κάλυψη της εσωτερικής ζήτησης.
«Όλα αυτά απαιτούν δράσεις, συζητήσεις, συντονισμό ανάμεσα στα τρία κράτη» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Τι είπαν Putin – Tokayev

Το θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν χθες Δευτέρα 28/11 οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και του Καζακστάν, Κassym Jomart Tokayev.
Οι δύο πρόεδροι επισήμαναν πως είναι απαραίτητο να υπάρξουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή ειδικών και από τις τρεις χώρες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου έτσι ώστε να βρεθεί μια «ορθολογική λύση» που να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των μερών.
Όπως έγινε γνωστό, ο Ρώσος πρόεδρος σύντομα θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν για το εν λόγω σχέδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης