Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην κόψη του ξυραφιού η Βραζιλία: Ο Lula κατεβάζει τον στρατό – Ανησυχεί για «κατάληψη εξουσίας» από τον Bolsonaro

Στην κόψη του ξυραφιού η Βραζιλία: Ο Lula κατεβάζει τον στρατό – Ανησυχεί για «κατάληψη εξουσίας» από τον Bolsonaro
Η κυβέρνηση Lula έχει αναπτύξει επιπλέον ένοπλες δυνάμεις σε όλη τη χώρα για να αποτρέψει τις διαδηλώσεις οπαδών του Bolsonaro
Σχετικά Άρθρα
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας προειδοποιεί για διαδηλώσεις από την Πέμπτη (12/1/2023) από υποστηρικτές του πρώην προέδρου Jair Bolsonaro με στόχο την «κατάληψη της εξουσίας».
Έχει αναπτύξει επιπλέον ένοπλες δυνάμεις σε όλη τη χώρα για να αποτρέψει τις αναμενόμενες διαδηλώσεις, ώρες αφότου ο πρώην πρόεδρος δημοσίευσε ένα βίντεο στο διαδίκτυο που αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου.
Αργά το βράδυ της Τρίτης (10/1/2023), η διοίκηση του Luiz Inacio Lula da Silva ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου μετά την νίκη του αριστερού ηγέτη επί του Bolsonaro, είπε ότι εξτρεμιστικές ομάδες σχεδίαζαν πανεθνικές διαδηλώσεις για να ανατρέψουν τον νέο πρόεδρο.
Η κυβέρνηση, η οποία επικαλέστηκε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καλούσαν σε «μεγάλη εθνική διαμαρτυρία για την κατάληψη της εξουσίας», ανέπτυξε επιπλέον δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα Μπραζίλια και τις πρωτεύουσες των πολιτειών για να προλάβει τις διαδηλώσεις.
Οι απειλές έρχονται μέρες αφότου χιλιάδες διαδηλωτές του Bolsonaro εισέβαλαν στο Κογκρέσο, το ανώτατο δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο του έθνους, απαιτώντας από τον στρατό να παρέμβει για να απομακρύνει τον αριστερό Lula από την εξουσία.
Περισσότεροι από 1.500 ακροδεξιοί ακτιβιστές συνελήφθησαν μετά τις ταραχές την Κυριακή (8/1), καθώς η αστυνομία διέλυσε καταυλισμούς υπέρ του Bolsonaro έξω από στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα.

Bolsonaro: Νοθεία στις εκλογές - Ο Lula δεν εξελέγη από τον λαό


Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι οι εκλογές του Οκτωβρίου ήταν νοθευμένες και κάλεσαν τις ένοπλες δυνάμεις να επιχειρήσουν πραξικόπημα.
Το βράδυ της Τρίτης (10/1), ο Bolsonaro - ο οποίος παρέκαμψε την παράδοση ταξιδεύοντας στις ΗΠΑ αντί να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του - έριξε λάδι στη φωτιά αναρτώντας ένα βίντεο στο Facebook που αμφισβητούσε ανοιχτά την εκλογική νίκη του Lula.
1_2.png
«Ο Lula δεν εξελέγη από τον λαό. Εξελέγη από το ανώτατο δικαστήριο και το εκλογικό δικαστήριο», ανέφερε, ενισχύοντας μία θεωρία ότι τα δικαστήρια είχαν νοθεύσει τις εκλογές υπέρ του Lula.
Ο Bolsonaro διέγραψε το βίντεο, αλλά οι υποστηρικτές του είναι πιθανό να το ερμηνεύσουν ως έκκληση για δράση.
Οι αντίπαλοί του λένε ότι αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της ανάγκης δίωξης του πρώην προέδρου, ο οποίος είπε ότι θα επιστρέψει στη Βραζιλία σύντομα για να λάβει ιατρική περίθαλψη.
«Ήλθε η ώρα», είπε ο Felipe Neto, μια εξέχουσα προσωπικότητα και κριτικός του Bolsonaro, στο Twitter.
«Ο Bolsonaro, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Facebook του λέγοντας ανοιχτά ότι ο Lula δεν εκλέχτηκε από τον λαό. Επιτέθηκε ευθέως στο [ανώτατο δικαστήριο και εκλογικό δικαστήριο]», σημείωσε.

2_12.jpg

Και οι πολίτες πιστεύουν τη θεωρία περί νοθείας

Η άνοδος του ακροδεξιού εξτρεμισμού έρχεται εν μέσω νέων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι πολλοί Βραζιλιάνοι ανησυχούν για την ακεραιότητα των εκλογών, τις οποίες κέρδισε ο Lula με λιγότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με έρευνα της Atlas Intelligence, σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Lula δεν κέρδισε περισσότερες ψήφους από τον Bolsonaro.
Οι εκλογές, που διεξήχθησαν σε δύο γύρους, παρακολουθήθηκαν από εκατοντάδες διεθνείς παρατηρητές, οι οποίοι τις έκριναν ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες, γράφουν οι Financial Times.
Ο Lula ο οποίος υπηρέτησε δύο θητείες ως πρόεδρος μεταξύ 2003 και 2010, έχει υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στους ακροδεξιούς μετά τα γεγονότα της Κυριακής.
Τους αποκάλεσε «βανδάλους και φασίστες [που] πρέπει να τιμωρηθούν».
3_10.jpg

Κόκκινος συναγερμός

Εν όψει των αναμενόμενων διαδηλώσεων η κυβέρνηση ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο να λάβει μέτρα για την καταστολή των διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων συλλήψεων, αποκλεισμού λογαριασμών σε ομάδες ανταλλαγής μηνυμάτων και αναγνώρισης οχημάτων που εμπλέκονται σε διαδηλώσεις. Ένα υπουργικό συμβούλιο κρίσης αποφάσισε επίσης να ενισχύσει την ασφάλεια στις πρωτεύουσες των περιοχών. Η προεδρική φρουρά, τα συντάγματα ιππικού και οι μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας τέθηκαν σε ετοιμότητα στη Μπραζίλια.
«Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα να εισέλθει ξανά σε σοβαρή κατάσταση, μετά τα τραγικά γεγονότα της Κυριακής, όταν ο κόσμος, αποτροπιασμένος, παρακολούθησε την προσπάθεια ολοσχερώς καταστροφής της υλικής και άυλης κληρονομιάς», αναφέρεται στην αναφορά της κυβέρνησης στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Οι θεσμοί καλούνται και πάλι να αντιδράσουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης