Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασύλληπτη σφαγή - Οι Ουκρανοί έχασαν 25.000 στρατιώτες στο Soledar – O Zelensky τους θυσίασε στο βωμό της Δύσης

Ασύλληπτη σφαγή - Οι Ουκρανοί έχασαν 25.000 στρατιώτες στο Soledar – O Zelensky τους θυσίασε στο βωμό της Δύσης
Αυτές οι απώλειες είναι αναντικατάστατες και «θα αφήσουν το σημάδι τους στην περαιτέρω μαχητική ικανότητα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων
Σχετικά Άρθρα
(upd 4) Τρομακτικές απώλειες υπέστησαν οι Ουκρανοί στο Soledar με το καθεστώς – μαριονέτα του Zelensky να αδιαφορεί για τους στρατιωτικούς του, τους οποίους θυσίασε για επικοινωνιακούς λόγους.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν περίπου 25.000 στρατιώτες στις μάχες για την πόλη Soledar, δήλωσε ο πρώην απεσταλμένος του Lugansk στη Μόσχα Rodion Miroshnik.
«Η Ουκρανία κατέβαλε ένα απίστευτο τίμημα για την πολιτική σκοπιμότητα της διατήρησης του Soledar, ασύγκριτο με την πραγματικότητα», δήλωσε ο Miroshnik στο TASS.
«Στο τέλος, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν μια πόλη 10.000 κατοίκων, έχασαν διπλάσιο αριθμό ανθρώπων.
Μόνο ένα αποικιακό καθεστώς μαριονέτα είναι έτοιμο να υποστεί τέτοιες απώλειες», είπε.

Αναντικάταστες οι απώλειες

Σύμφωνα με τον Miroshnik, αυτές οι απώλειες είναι αναντικατάστατες και «θα αφήσουν το σημάδι τους στην περαιτέρω μαχητική ικανότητα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».
«Ρίχνοντας ανεπαρκώς εξοπλισμένες και ανεπαρκώς εκπαιδευμένες μονάδες στον πόλεμο, το καθεστώς του Zelensky προσπάθησε να δημιουργήσει έναν μύθο ότι μια ουκρανική νίκη είναι δυνατή», πρόσθεσε ο πρώην απεσταλμένος.
Την Τετάρτη (11/1/2023), ο επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin ανακοίνωσε ότι οι άνδρες του πήραν τον έλεγχο της πόλης Soledar, με τις μάχες να συνεχίζονται σε ένα θύλακα στο κέντρο της πόλης.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκλεισαν το Soledar από βόρεια και νότια, ενώ οι μάχες διεξάγονται εντός της πόλης.

Πλήρης εκκαθάριση Soledar – Νεκροί και οι τελευταίοι 500 Ουκρανοί

Εκκαθαρίστηκε πλήρως το Soledar από τους τελευταίους Ουκρανούς επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης (11/1/2023) ο ιδρυτής του στρατιωτικού ομίλου Wagner Yevgeny Prigozhin.
«Για άλλη μια φορά θέλω να επιβεβαιώσω την πλήρη απελευθέρωση και την εκκαθάριση του εδάφους του Soledar από μονάδες του ουκρανικού στρατού. Οι άμαχοι απομακρύνθηκαν, οι ουκρανικές μονάδες που δεν ήθελαν να παραδοθούν εξοντώθηκαν — περίπου 500 άτομα. Ολόκληρη η πόλη είναι γεμάτη από πτώματα Ουκρανών στρατιωτών. Προχωράμε στον καθαρισμό των ναρκών», είπε ο Prigozhin οι δυνάμεις του οποίου διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην κατάληψη της πόλης.
Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και ο Zelensky δήλωσαν το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου ότι οι μάχες για την πόλη συνεχίζονται.

Η απίστευτη διάψευση Zelensky

Διαψεύδει ο Volodymyr Zelensky χωρίς να γίνεται πιστευτός την πτώση του Soledar, καθώς η ουκρανική ηγεσία επιμένει να μη δίνει στοιχεία για τις απώλειες της στο μέτωπο αλλά και όταν δίνει, αυτά είναι σημαντικά υποεκτιμημένα.
Ο Zelensky ισχυρίζεται πως το Soledar δεν έπεσε και ότι οι μάχες στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
«Το κράτος-τρομοκράτης και οι προπαγανδιστές του επιχειρούν να παραπλανήσουν, υποστηρίζοντας ότι τμήμα της πόλης μας, του Soledar, βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.
Ωστόσο, οι μάχες συνεχίζονται.
Το μέτωπο του Donetsk κρατάει γερά», διεμήνυσε ο ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
Το γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες κατά την προσπάθειά τους να καταλάβουν την πόλη Soledar και να αποκόψουν τις οδούς ανεφοδιασμού των ουκρανικών στρατευμάτων.

Θυσία για επικοινωνιακούς λόγους

Η ηγεσία της Ουκρανίας, στέλνοντας όλο και περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή του Soledar, δεν σκέφτηκε καθόλου τις απώλειες.

Στην πραγματικότητα, διέγραψε έναν μεγάλο αριθμό στρατιωτικού της προσωπικού εδώ και πολύ καιρό, δήλωσε στο TASS ο στρατιωτικός-πολιτικός εμπειρογνώμονας Yan Gagin.
«Η ουκρανική ηγεσία, σε όλη την περίοδο των μαχών τόσο για το Soledar όσο και για το Bakhmut δεν έλαβε απολύτως υπόψη τις απώλειές της.
Δεν δίστασε να ρίξει όλο και περισσότερες εφεδρείες στη φωτιά των εχθροπραξιών.
Δεν ήταν πρόβλημα για το Κίεβο να τις εγκαταλείψει.
Αυτά τα στρατεύματα απλώς διαγράφηκαν.
Δεν θεωρούνται πλέον ότι είναι ζωντανοί», είπε.

Στο βωμό της Δύσης

Ανάμεσα σε εκείνους τους Ουκρανούς στρατιωτικούς που παρέμειναν στην πόλη, μπορεί να υπάρχουν τραυματίες, εκείνοι που έχασαν μέσα επικοινωνίας ή που είχαν πάει σε αποστολή και δεν είχαν χρόνο να επιστρέψουν σημείωσε ο Gagin.
«Σε κάθε περίπτωση, όλοι αυτοί οι άνθρωποι απλά έμειναν μετέωροι», είπε.
«Η Ουκρανία εγκαταλείπει τους στρατιώτες της.
Για να αναφέρει εγκαίρως στους προστάτες της στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ ότι είναι γενναίοι άνδρες, ότι πολεμούν με ανδρεία και κρατούν το οχυρό», σημείωσε.
Ο Gagin πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο το Κίεβο στην πραγματικότητα «απλώς χρησιμοποιεί τον ανδρικό πληθυσμό της Ουκρανίας».
«Σε γενικές γραμμές, όλοι αυτοί οι άνδρες είναι απλώς πόροι μιας χρήσης, όπως τα καυσόξυλα», είπε.
Πιθανότατα, τόνισε ο ειδικός, οι εγκλωβισμένοι θα αρχίσουν τώρα να παραδίδονται.
Όταν συλληφθούν, θα μπορούν να λάβουν τροφή και ιατρική περίθαλψη.

Soledar: Τα βόρεια προάστια του Bakhmut

Στόχος στρατηγικής και ψυχολογικής σημασίας είναι για τις ρωσικές δυνάμεις ο έλεγχος της πόλης Soledar στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, εκτιμά ο πολύπειρος πολεμικός ανταποκριτής Alexander Kots.
«Το Soledar είναι στην πραγματικότητα τα βόρεια προάστια του πιο σημαντικού σημείου της ουκρανικής άμυνας - το Artemovsk (γνωστό και ως Bakhmut).
Το Soledar βρίσκεται σε κρίσιμη περιοχή.
Μια γραμμή άμυνας διασχίζει το Soledar προς τα βόρεια - προς το Seversk.
Υπάρχει επίσης ένας αυτοκινητόδρομος προς το Slavyansk σε αυτό το μέρος», είπε ο Kots, προσθέτοντας ότι ο οικισμός Bakhmut είναι ένας κόμβος μεταφορών που προμηθεύει αρκετά ουκρανικά στρατεύματα.
01.png
Σημαντικός στόχος

Η καταστροφή αυτού του κόμβου είναι ένα από τους πιο σημαντικούς στόχους των ρωσικών στρατευμάτων στο δρόμο τους προς την επόμενη γραμμή άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας - τον άξονα από την Avdiivka στο Slavyansk, πρόσθεσε.
Υπάρχουν επίσης πολλά αλατωρυχεία στο Soledar.
Υπάρχουν υπόγειες σήραγγες μήκους 300 χιλιομέτρων στην πόλη, μέσω των οποίων θα μπορούσαν να ταξιδέψουν φορτηγά KamAZ ή ακόμα και τανκς, είπε ο Kots.
Οι μάχες για το Soledar και το Bakhmut είναι ακόμη πιο σημαντικές επειδή οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να συντρίψουν τις ετοιμοπόλεμες δυνάμεις των Ουκρανών στην περιοχή.

02.jpg
Αποδυναμώνονται ουκρανικές δυνάμεις

«Ο Zelensky συνεχίζει να αναπτύσσει δυνάμεις σε αυτό το μέτωπο, αποδυναμώνοντας άλλες περιοχές και επιτρέποντας στον ρωσικό στρατό να προετοιμαστεί για εχθροπραξίες σε άλλους τομείς της χειμερινής εκστρατείας», συνέχισε ο Kots.
Δεν αποκλείεται η Ρωσία να πάρει τον έλεγχο των Bakhmut και Soledar έως τα τέλη Ιανουαρίου 2023, καταλήγει ο πολεμικός ανταποκριτής.
iii.jpeg

Οι Ουκρανοί θέλουν να αποχωρήσουν αλλά δεν μπορούν

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το RT, οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό έλεγχο τη διασταύρωση του αυτοκινητόδρομου E-40 Bakhmit - Soledar, γεγονός που αποκλείει την πιθανότητα υποχώρησης των ουκρανικών δυνάμεων.
Σχεδόν το 90% όσων αιχμαλωτίστηκαν επιστρατεύτηκαν από άλλες περιοχές.
Ήταν οι αιχμάλωτοι Ουκρανοί στρατιώτες που είπαν ότι οι διοικητές των λόχων και των ταγμάτων του ουκρανικού στρατού έφυγαν από την περιοχή στις 7 Ιανουαρίου και υποχώρησαν στη Minkovka, 20 χιλιόμετρα δυτικά του Soledar.
Στις 10 Ιανουαρίου, αναφέρθηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σχεδίαζαν να υποχωρήσουν από το Soledar.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Valery Zaluzhny, ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι κρίσιμη και επέμεινε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν από την πόλη.
Νωρίτερα, ένας Ουκρανός αιχμάλωτος πολέμου δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός υπέστη κολοσσιαίες απώλειες.
Ανέφερε επίσης πως κανείς δεν πληρώνει αποζημιώσεις στις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί διοικητές στέλνουν τους στρατιώτες σε «σφαγή».

020.jpg

Επιβεβαίωση από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας


Ο επικεφαλής του ιδιωτικού στρατιωτικού ομίλου Wagner Group ανακοίνωσε ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο της πόλης Soledar στην ανατολική ουκρανική περιοχή του Donetsk.
Ο αρχηγός της Wagner, Yevgeny Prigozhin ανέφερε ότι οι μάχες στην περιοχή συνεχίζονται, αλλά πρόσθεσε ότι « οι μονάδες της Wagner έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη την επικράτεια του Soledar» και ότι οι Ουκρανοί είναι περικυκλωμένοι .
«Το κέντρο της πόλης έχει περικυκλωθεί και ο αστικός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο αριθμός των αιχμαλώτων θα ανακοινωθεί στις 12/1», πρόσθεσε ο Prigozhin .
«Καμία άλλη μονάδα εκτός από τους μαχητές της Wagner δεν ενεπλάκη στην έφοδο στο Soledar».
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, παραδέχθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος του Soledar βρίσκεται ήδη υπό ρωσικό έλεγχο.
03.png
Μέρος των μαχών έχει επικεντρωθεί στις εισόδους των μήκους 200 χιλιομέτρων παλαιών τούνελ αλατωρυχείου που εκτείνονται κάτω από την περιοχή.
Και οι δύο πλευρές πιθανότατα ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διείσδυση πίσω από τις γραμμές τους.
Ο έλεγχος του Soledar, μιας μικρής πόλης 10.000 κατοίκων (προπολεμικά) γνωστή για τα τεράστια αλατωρυχεία της, θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τις ρωσικές δυνάμεις που επιδιώκουν να περικυκλώσουν την πόλη Bakhmut, η οποία έχει βιώσει μήνες έντονων αλλά αδιέξοδων μαχών. Το Bakhmut απέχει 15 χιλιόμετρα από την απομακρυσμένη πόλη Soledar.
Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι τα αερομεταφερόμενα στρατεύματα του ρωσικού στρατού βοηθούν αποκλείοντας τα βόρεια και νότια τμήματα πρόσβασης του Soledar, αλλά επίσημα το Κρεμλίνο έχει καθυστερήσει να κηρύξει την πλήρη νίκη μέχρι στιγμής.

Ρωσία: O Gerasimov επικεφαλής στην ουκρανική επιχείρηση

O υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Sergey Shoigu ανακοίνωσε στις 11/1/2023 πως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Valery Gerasimov αναλαμβάνει επικεφαλής των δυνάμεων της Μόσχας που συμμετέχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
«Ειδική στρατιωτική επιχείρηση» είναι ο όρος που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να περιγράψει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Από τον περασμένο Οκτώβριο τα ηνία των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία κινούσε ο επονομαζόμενος «στρατηγός Αρμαγεδδών» Sergei Surovikin, φημισμένος για την σκληρότητά του.
Ο στρατηγός Surovikin θα παραμείνει αναπληρωτής του Gerasimov.
Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου πως ο διορισμός του στρατηγού Gerasimov αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, περίπου δέκα μήνες αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεση στη γειτονική της χώρα.

04.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης