Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στη νομισματική πολιτική – Στο +0,70% ο S&P 500, o Nasdaq +1%

Άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στη νομισματική πολιτική – Στο +0,70% ο S&P 500, o Nasdaq +1%
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street...
Άνοδο σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην εν εξελίξει νομισματική σύσφιξη εκ μέρους της Federal Reserves.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κινήθηκε στο +0,56%, στις 33.704 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,70%, στις 3.920 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1%, στις 10.681 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρέθηκε στις 20,6 μονάδες.
Καταγραφή_39.JPG
Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 3,62% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,25%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο για τέταρτη σερί μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,7% στα 75,12 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά 0,1% στα 1.876 δολ./oz.

Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν πάνω από το 5% και να παραμείνουν εκεί για «μεγάλο χρονικό διάστημα».
Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, αν και με βραδύτερο ρυθμό.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell μίλησε την Τρίτη για την ανάγκη η κεντρική τράπεζα να παραμείνει πολιτικά ανεξάρτητη, ανταποκρινόμενη στον πληθωρισμό.
Όπως είπε, το χρηματοπιστωτικό σύστημα στις ΗΠΑ παραμένει ανθεκτικό.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές υποδέχτηκαν στο νέο έτος, ανησυχώντας ότι τα υψηλότερα επιτόκια της Fed θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.
Ωστόσο, πολλοί φαίνεται να στοιχηματίζουν ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται.
Η Fed θέλει οι οικονομικές συνθήκες «να παραμείνουν σφιχτές», είπε ο Lee στην εκπομπή «Closing Bell: Overtime» του CNBC.
«Δολάριο, μετοχές, ομόλογα – όλα κάπως υποχωρούν, οπότε μάλλον οι επενδυτές ανησυχούν λίγο, θέλουν να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός είναι στην πραγματικότητα νεκρός».

Στα μάκρο, η εμπιστοσύνη των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων στην αμερικανική οικονομία υποχώρησε τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB).
Ειδικότερα, ο δείκτης Αισιοδοξίας Μικρών Επιχειρήσεων της NFIB διαμορφώθηκε στις 89,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, ήτοι 2,1 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το επίπεδο του Νοεμβρίου.
Το επίπεδο αυτό είναι το δεύτερο χαμηλότερο από το 2013.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα υψηλά 8 μηνών

Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, καθώς τα hawkish σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) περιόρισαν τις προσδοκίες για στροφή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας, ενόψει των βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Πέμπτη.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,12%, στις 14.774 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,4%, στις 7.694 μονάδες.
Στις 6.869 μονάδες με πτώση 0,55% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 0,08%, στις 25.364 μονάδες.
σ.JPG
Στο ταμπλό, τα καταναλωτικά προϊόντα, οι κατασκευές και η υγειονομική περίθαλψη ήταν μεταξύ των κλάδων με τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ η ενέργεια υπεραπέδωσε. 

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 6,5% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του British Retail Consortium και της KPMG, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Τρίτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης