Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένη η Βραζιλία - Στην αντεπίθεση ο Lula, επιστρέφει ο Bolsonaro, στην φυλακή 1.500 υποστηρικτές του

Διχασμένη η Βραζιλία - Στην αντεπίθεση ο Lula, επιστρέφει ο Bolsonaro, στην φυλακή 1.500 υποστηρικτές του
Σε νοσοκομείο της Φλόντια με πόνους στην κοιλιά ο Bolsonaro
Σχετικά Άρθρα
(upd) Δύο μόλις 24ωρα μετά την εισβολή (την περασμένη Κυριακή 8/1) χιλιάδων υποστηρικτών του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κογκρέσο, στο Ανώτατο Δικαστήριο και σε άλλα κυβερνητικά κτήρια με κύριο αίτημα την ανατροπή του προέδρου Lula, η Βραζιλία προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματα του εμφυλιοπολεμικού διχασμού της.
Ο πρόεδρος Lula, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του την 1η Ιανουαρίου του 2023 μετά την εκλογική του νίκη του τον περασμένο Οκτώβριο έναντι του Bolsonaro (ακόμα δεν έχει συγχαρεί τον αντίπαλο του και δεν έχει αποδεχθεί την ήττα του), δεσμεύτηκε να φέρει όλους τους υπαίτιους αυτών των επεισοδίων στη Δικαιοσύνη.
Και ενώ οι υποστηρικτές του Bolsonaro γεμίζουν τις φυλακές, χιλιάδες Βραζιλιάνοι ξεχύθηκαν στους δρόμους του Σάο Πάολο ζητώντας την τιμωρία των αντικυβερνητικών διαδηλωτών για την προσπάθεια κατάλυσης της Δημοκρατίας.
Πρόκειται για εξελίξεις που βυθίζουν ακόμα περισσότερο την χώρα στην ένταση και στο διχασμό, τη στιγμή μάλιστα που ο Bolsonaro φέρεται να επισπεύδει την επιστροφή του από τις ΗΠΑ στη Βραζιλία για ιατρικούς λόγους.

Ερωτήματα Lula για το στρατό

Κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι επιχείρησαν να ανατρέψουν τη Δημοκρατία και διερωτήθηκε γιατί ο στρατός δεν αποθάρρυνε ή δεν αντιμετώπισε τις εκκλήσεις για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που απηύθυναν πολλοί διαδηλωτές που είχαν στήσει αυτοσχέδιους καταυλισμούς έξω από στρατόπεδα και βάσεις του στρατού όλο αυτό το διάστημα μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.
Αν και ο Bolsonaro είχε διεισδύσει βαθιά στο στράτευμα, διορίζοντας μάλιστα πολλούς στρατιωτικούς σε κυβερνητικές θέσεις, τελικά ο στρατός δεν ενεπλάκη και δεν συνασπίστηκε με όλους εκείνους που ήθελαν την ανατροπή του Lula.
«Ο κόσμος καλούσε ανοιχτά σε πραξικόπημα έξω από τους στρατώνες και δεν έγινε τίποτα.
Κανένας στρατηγός δεν σήκωσε το δάχτυλο για να τους πει ότι δεν μπορούσαν να το κάνουν» είπε ο Lula σε ομιλία του με τους κυβερνήτες της Βραζιλίας και ενώ προηγουμένως είχε επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας και τους διοικητές των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να αποτιμήσουν τι συνέβη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
1_6.jpg
99.jpg
97.jpg
Στην φυλακή 1.500 υποστηρικτές

Η εισβολή των χιλιάδων υποστηρικτών του Bolsonaro σε κυβερνητικά κτήρια στη Μπραζίλια μπορεί να αιφνιδίασε τις δυνάμεις ασφαλείας της περιοχής, αλλά στη συνέχεια αυτές κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο και να αποκαταστήσουν την τάξη.
Στη συνέχεια μάλιστα οι δυνάμεις αυτές προχώρησαν και στην «αντεπίθεση», διαλύοντας πολλούς από τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς που είχαν στήσει σε διάφορα σημεία, ακόμα και έξω από στρατόπεδα.
Συνολικά εκτιμάται πως η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 1.500 συλλήψεις.
Από αυτές οι 1.200 έγιναν κατά τη διάλυση ενός καταυλισμού που είχε στηθεί εδώ και δύο μήνες απέναντι από το αρχηγείο του στρατού, ενώ οι υπόλοιπες 300 είχαν γίνει κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της περασμένης Κυριακής 8/1.

Στο νοσοκομείο ο Bolsonaro

Την ίδια στιγμή ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, ο οποίος μετέβη λίγο πριν τη λήξη της θητείας του στις ΗΠΑ όπου και βρίσκεται, εισήχθη σε νοσοκομείο της Φλόριντα με πόνους στην κοιλιά.
Ο Bolsonaro παραπονέθηκε για πόνους στο έντερο, στο σημείο όπου και είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2018.
Πάντως, οι θεράποντες ιατροί του είπαν πως έχει εντερική απόφραξη που δεν ήταν σοβαρή και που πιθανότατα δεν θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Αν και όπως ανέφερε, σχεδίαζε να μείνει στις ΗΠΑ έως τα τέλη Ιανουαρίου, τώρα σκέφτεται να επισπεύσει την επιστροφή του στη Βραζιλία για να τον δουν οι γιατροί του.

Διχασμένη η Βραζιλία

Πρόκειται για γεγονότα που έρχονται να αποδείξουν πόσο διχασμένη είναι η Βραζιλία, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώθηκε και στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, όταν και ο Lula επικράτησε με 50,9% έναντι 49,1% του Bolsonaro.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως πολλοί διαδηλωτές δεν διαμαρτύρονται μόνο για την ήττα του Bolsonaro, αλλά και για το γιατί αυτή επήλθε από τον Lula, ο οποίος πριν μερικά χρόνια είχε κατηγορηθεί για διαφθορά και είχε παραμείνει στην φυλακή για τρία χρόνια (στη συνέχεια απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες).
Πριν τις εκλογές ο Lula είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει τα πάντα για να ενώσει και πάλι το λαό της Βραζιλίας, στοίχημα που γίνεται ακόμα μεγαλύτερο μετά τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης