Τελευταία Νέα
Διεθνή

To εκλογικό colpo grosso του Erdogan με τη Συρία και πώς συνδέεται η Ουκρανία – ΗΠΑ και Δύση θα βρεθούν προ εκπλήξεων

To εκλογικό colpo grosso του Erdogan με τη Συρία και πώς συνδέεται η Ουκρανία –  ΗΠΑ και Δύση θα βρεθούν προ εκπλήξεων
Οι εξελίξεις στη Συρία είναι σημαντικές και θα καθορίσουν τις εξελίξεις και στην ευρύτερη γεωπολιτική κόντρα -  Κομβικός ο ρόλος Erdogan
Σχετικά Άρθρα
Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην Ουκρανία αλλά πολύ ενδιαφέρουσες είναι οι εξελίξεις στη Συρία και γενικότερα στη Μεσόγειο.
Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ρωσίας – Τουρκίας, όπου όλοι περιέγραψαν τις συνομιλίες ως «εποικοδομητικές» για την επίλυση πολλών εκκρεμών ζητημάτων όπως το προσφυγικό και η τρομοκρατία.
Αυτή η συνάντηση δρομολογήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan όπως σημειώνει το άρθρο των Moscow Times: Τον Νοέμβριο, ο Erdogan είπε ότι μια συνάντηση με τον Σύρο ηγέτη Bashar al Assad είναι πιθανή, μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Δαμασκό καθ' όλη τη διάρκεια της 11χρονης σύγκρουσης, γράφει σε άρθρο του ο αναλυτής Tom Luongo.

Η συνάντηση με Assad

Στα μέσα Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Assad μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών.
«Θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα ως Συρία, Τουρκία και Ρωσία», είπε τότε.
Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον Erdogan, καθώς ο παρατεταμένος πόλεμος μειώνει τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό ενόψει μιας συνεχιζόμενης απομάκρυνσης από τη Δύση και τη λίρα να περνάει από αυτό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως υπερπληθωρισμός από το 2018.
Με τις εκλογές στον ορίζοντα και τη θέση του Erdogan δυσχερή για πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα, πρέπει να γίνουν τώρα κινήσεις για τη βελτίωση των πραγμάτων.

Σχέδιο με εκλογικά οφέλη


Το να επιτραπεί στα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων να πάνε στα σπίτια τους θα ήταν μια μεγάλη νίκη για τον Erdogan πολιτικά.
Στο ζήτημα αυτό εμπλέκεται και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu, ο οποίος πλέον δεν είναι υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Πιθανώς να ακολουθήσουν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας – Συρίας και μετά από ο Erdogan με τον Assad.
Θα συναντηθούν με τους Ρώσους ως διαπραγματευτές για να δώσουν ένα επίσημο τέλος στην εμπλοκή της Τουρκίας στον συριακό πόλεμο που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Ναυαγεί το δυτικό σχέδιο εξουθένωσης της Ρωσίας


Χωρίς την ανάμειξη της Τουρκίας στη Συρία, ο στόχος της Δύσης να στραγγαλίσει τη Ρωσία με τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν πραγματοποιείται ποτέ.
Αυτή ήταν αρχικά η κύρια ώθηση πίσω από τον πόλεμο της Συρίας.
Για να εμπλακεί ο Erdogan έπρεπε να «δωροδοκηθεί» με την κτήση εδαφών.
Αλλά όταν δεν έκανε αρκετά για να ξεκινήσει έναν πόλεμο με τη Ρωσία τον Νοέμβριο του 2015, αφού η Τουρκία υποτίθεται ότι κατέρριψε ένα ρωσικό SU-24, «ανταμείφθηκε» με μια απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του υπό την ηγεσία της CIA και του αμερικανικού στρατού από την αεροπορική βάση Incerlik, σημειώνει ο Luongo.
Σώθηκε, προφανώς, από μια έγκαιρη προειδοποίηση από τον Putin και στη συνέχεια έκανε την επιτυχημένη αντεπίθεσή του.

Τέλος η σχέση με το ΝΑΤΟ

Αυτή ήταν η αρχή του τέλους της σχέσης της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ο δρόμος μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας μέχρι αυτό το σημείο ήταν απίστευτα κακοτράχαλος.
Ο Erdogan είναι ένας γεωπολιτικός παίκτης, που παίζει και με τα μαύρα και με άσπρα στο σκάκι.
Σήμερα η ατζέντα του έχει σχεδόν ολοκληρωθεί: μια ανεξάρτητη και κομβική Τουρκία.
Σε αυτό το σημείο η προσέγγισή του με τη Συρία είναι μία βραδυφλεγής βόμβα στα σχέδια ΗΠΑ – Δύσης να εξουθενώσουν τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται, πως ο Erdogan στο εσωτερικό αντιμετωπίζει σκληρή μάχη στις δημοσκοπήσεις, υπερπληθωρισμό, αναταραχή στο εσωτερικό και εκλογές αργότερα το 2023.

Ο τερματισμός του πολέμου

Ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία είναι εκ των ουκ άνευ για τον Τούρκο πρόεδρο.
Η Δύση είναι τόσο επικεντρωμένη στη Ρωσία και στα αποτελέσματα εναντίον της που μπορούν έτσι να απομακρύνουν από κοντά έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο και μία χώρα με τεράστια γεωστρατηγική σημασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης