Τελευταία Νέα
Διεθνή

Qatar Gate: Στο έλεος του Κατάρ η Ευρώπη - Ο ωμός εκβιασμός και τα ενεργειακά αντίποινα που γονατίζουν την ΕΕ

Qatar Gate: Στο έλεος του Κατάρ η Ευρώπη - Ο ωμός εκβιασμός και τα ενεργειακά αντίποινα που γονατίζουν την ΕΕ
Η ενεργειακή ένδεια της Ευρώπης έγινε απολύτως κατανοητή από το Κατάρ, το οποίο δημοσίευσε την ακόλουθη δήλωση μόλις ανακοινώθηκαν τα μέτρα αντιποίνων μετά την ανακάλυψη του Qatargate
Σχετικά Άρθρα
Η προσπάθεια επιβολής κυρώσεων στο Κατάρ με αφορμή το Qatargate φαίνεται πως θα γίνει βρόγχος στο λαιμό της Ευρώπης, γιατί η ενεργειακή της εξάρτηση δίνει «πάτημα» στο κράτος του Περσικού Κόλπου να την εκβιάσει, απειλώντας με αντίποινα στο φυσικό αέριο, όπως διαπιστώνει το Gatestone Institute.
Η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία βρήκε πρόσφατα 150.000 ευρώ  σε μετρητά στο σπίτι της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα) στις Βρυξέλλες, η οποία στη συνέχεια συνελήφθη και κατηγορήθηκε για διαφθορά.
Παραμένει στη φυλακή.

Ο κύκλος των συλληφθέντων

Επίσης συνελήφθησαν ο Luca Vicentini, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων και ο πρώην σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Pier-Antonio Panzeri.
Ο Francesco Giorgi, σύντροφος της Καϊλή και πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του Panzeri, συνελήφθη επίσης.
Έγινε έρευνα και στο σπίτι του ευρωβουλευτή Marc Tarabella (Σοσιαλιστικό Κόμμα).
Σημειωτέον, ο Panzeri είναι πρόεδρος της ΜΚΟ «Fight Impunity», της οποίας ο Giorgi είναι ένας από τους ιδρυτές.
Ο Niccolò Figà-Talamanca τέθηκε επίσης υπό κράτηση, σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Ansa.

Ο Figà-Talamanca είναι ο εκτελεστικός διευθυντής μιας άλλης ΜΚΟ, της «No Peace Without Justice», η οποία εδρεύει στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες και επικεντρώνεται φαινομενικά στη διεθνή ποινική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προώθηση της δημοκρατίας στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Τυχαίνει επίσης να έχει την ίδια διεύθυνση στις Βρυξέλλες με το Fight Impunity: 41 rue Ducale.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και σε σχέση με το τεκμήριο της αθωότητας, αυτή η ελίτ του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού και του συνδικαλισμού διεφθάρει από το Κατάρ προκειμένου να επαινέσει την «πρόοδο» του εμιράτου στον τομέα του «εργατικού δικαίου» και σύμφωνα με τους New York Times:

"Η υπόθεση, την οποία οι βελγικές αρχές λένε ότι έχουν χτίσει για περισσότερο από ένα χρόνο με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών τους, αποκάλυψε αυτό που λένε οι εισαγγελείς ότι ήταν ένα πρόγραμμα χρηματικών παροχών στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και τόνισε τα τρωτά σημεία σε ένα αδιαφανές, διαβόητο γραφειοκρατικό σύστημα που αποφασίζει τις πολιτικές για 450 εκατομμύρια ανθρώπους στο πλουσιότερο club εθνών του κόσμου».
Μπροστά σε αυτές τις πληροφορίες, η πρώτη αντίδραση μεγάλου αριθμού Ευρωπαίων, αν κρίνουμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν ένα αίσθημα ταπείνωσης.
Το ότι μια μικρή χώρα όπως το Κατάρ θα μπορούσε τόσο εύκολα να δωροδοκήσει τη Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε σημείο να την κάνει να λέει το αντίθετο από αυτό που υποστήριξε μια εβδομάδα νωρίτερα, είναι πράγματι απογοητευτικό.

Γιατί έγινε όλο αυτό; Τα γεγονότα.

Τα γήπεδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA στο Κατάρ κατασκευάστηκαν σε συνθήκες που περιγράφονται ως «κολασμένης σκλαβιάς».
Για δέκα χρόνια, στρατιές από Ασιάτες εργάτες δούλευαν με άθλιους μισθούς, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Σύμφωνα με τον Guardian, από τότε που στο εμιράτο δόθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο, 6.500 εργάτες πέθαναν στα εργοτάξια του Κατάρ.
Αυτή η σφαγή δεν προόρισε το Κατάρ για έπαινο από τη Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η αλλαγή στον λόγο του Tarabella, για παράδειγμα, ήταν εντυπωσιακή.
Από αρχικά εχθρικός προς το Κατάρ που φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Tarabella έγινε ξαφνικά ο συνήγορός του στην τηλεόραση: "Το Κατάρ έχει κάνει αξιοσημείωτες προσπάθειες όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα", δήλωσε ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής στο LN24 στις 11 Δεκεμβρίου.
"Το Κατάρ, με τη βοήθεια των ΜΚΟ, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας... σημείωσε σαφή πρόοδο, η οποία είναι πλέον ευπρόσδεκτη...
Το μήνυμα να πούμε ότι θα μποϊκοτάρουμε είναι ένα κακό μήνυμα.

Γιατί;
Γιατί σημαίνει ότι ακόμη και αν έχουν σημειώσει πρόοδο, ιδίως σε σχέση με την ευημερία των εργαζομένων, τα επιδόματα στέγασης, έναν αξιοπρεπή κατώτατο μισθό, τις συνθήκες εργασίας στις οποίες, κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, οι άνθρωποι δεν εργάζονται πλέον μεταξύ δέκα το πρωί και 3.30 μ.μ., και η εγκατάλειψη της δουλείας... δεν είναι όλα τέλεια στο Κατάρ, επαναλαμβάνω... αν, παρ' όλα αυτά, μποϊκοτάρεις, δίνεις το σύνθημα ότι οι προσπάθειες που γίνονται είναι άχρηστες».
H Καϊλή επισκέφθηκε το Κατάρ αυτοπροσώπως και επαίνεσε τις «εργατικές μεταρρυθμίσεις» του εμιράτου.
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η Καϊλή είπε ότι αντιπροσώπευε 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που θεωρούν ότι «η πρόοδος του Κατάρ αντιπροσωπεύει κοινές αξίες».

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν οικονομική ανάγκη; - Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό η περίπτωση Καϊλή

Ένας ευρωβουλευτής κερδίζει ακαθάριστα 13.944 ευρώ το μήνα, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης δαπανών, συν 4.716 ευρώ ετησίως για έξοδα ταξιδιού και 338 ευρώ για κάθε ημέρα παρουσίας στις συνεδριάσεις των οργάνων του Κοινοβουλίου.
Συνήθως, όμως, τέτοιες σκέψεις είναι άσχετες.
Οι άνθρωποι είναι γενικά επιρρεπείς σε δωροδοκίες.

"Αν και αυτή μπορεί να είναι η πιο κραυγαλέα περίπτωση φερόμενης διαφθοράς που έχει δει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και πολλά χρόνια", εξήγησε ο Michiel van Hulten, διευθυντής της Transparency International EU, "δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό".
«Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε να αναπτυχθεί μια κουλτούρα ατιμωρησίας, με έναν συνδυασμό χαλαρών δημοσιονομικών κανόνων και ελέγχων και παντελούς έλλειψης ανεξάρτητης (ή μάλιστα οποιασδήποτε) εποπτείας δεοντολογίας.
Από πολλές απόψεις έχει γίνει νόμος από μόνος του.
Κάθε σοβαρή προσπάθεια βελτίωσης της λογοδοσίας εμποδίζεται από το κυβερνών προεδρείο του Κοινοβουλίου, με τη συναίνεση της πλειοψηφίας των βουλευτών και πως η ακεραιότητα πρέπει να ισχύει μόνο για τους άλλους...

Ως πρώτο βήμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει τώρα να δημοσιεύσει την πολύ καθυστερημένη πρότασή της για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργάνου δεοντολογίας της ΕΕ, με εξουσίες έρευνας και επιβολής».
Το ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα, η δεύτερη μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δωροδοκήθηκε τόσο εύκολα από το μικρό Κατάρ, στο βαθμό που επευφημούσε τις «μεταρρυθμίσεις του εργατικού δικαίου» ενός εμιράτου των σκλάβων, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τα δικαστήρια.

Είναι επίσης πιθανώς απλώς η «κορυφή του παγόβουνου».

Άλλοι γεωπολιτικοί παράγοντες, που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται για τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν ακόμη πιο σημαντικά μέσα στη διάθεσή τους.
Αυτή η υπόθεση αποκαλύπτει επίσης - αν ήταν ακόμα απαραίτητο - την ακραία ενεργειακή δυσφορία της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Για 20 χρόνια, η Ευρώπη καταστρέφει συστηματικά τη μόνη πραγματικά ευρωπαϊκή πηγή ενέργειας που παράγεται -- την πυρηνική ενέργεια, και αρνήθηκε καν να εξετάσει το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης του υπόγειου σχιστολιθικού αερίου που είναι τόσο άφθονο σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές.
Ως αποτέλεσμα, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κατάσταση ακραίας εξάρτησης από τα καθεστώτα, γενικά αυταρχικά, που της παρέχουν το φυσικό αέριο της.

Αυτό σημαίνει τη Ρωσία και, όλο και περισσότερο, το Κατάρ.
Η κατάσταση έγινε απολύτως κατανοητή από το Κατάρ, το οποίο δημοσίευσε την ακόλουθη δήλωση μόλις ανακοινώθηκαν τα μέτρα αντιποίνων μετά την ανακάλυψη του Qatargate:
«Η απόφαση να επιβληθεί... ένας περιορισμός που εισάγει διακρίσεις που περιορίζει τον διάλογο και τη συνεργασία στο Κατάρ πριν τελειώσει η νομική διαδικασία, θα επηρεάσει αρνητικά την περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και τις συνεχιζόμενες συζητήσεις γύρω από την παγκόσμια ενεργειακή φτώχεια και ασφάλεια».
Ο εκβιασμός είναι ξεκάθαρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης