Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Οι Ταλιμπάν υπέγραψαν ιστορική συμφωνία με την Κίνα για την εξόρυξη πετρελαίου στο Αφγανιστάν

Αποκάλυψη: Οι Ταλιμπάν υπέγραψαν ιστορική συμφωνία με την Κίνα για την εξόρυξη πετρελαίου στο Αφγανιστάν
Η πρώτη μεγάλη διεθνής συμφωνία που υπογράφουν οι Ταλιμπάν είναι με κινεζική εταιρεία
Σχετικά Άρθρα
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που μετά την ταπεινωτική αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021 θα ήταν θέμα χρόνου η Κίνα να σπεύσει να καλύψει το κενό, εξασφαλίζοντας σημαντικές συμφωνίες για πόρους και υποδομές .
Προηγήθηκαν εξάλλου επίμονες φήμες ότι η Κίνα προσβλέπει στην εξαγορά της μεγάλης πρώην αμερικανικής βάσης στο Bagram.
Την Παρασκευή (6/1/2023) αποκαλύφθηκε μια σημαντική συμφωνία για την εξόρυξη πετρελαίου μεταξύ μιας κινεζικής εταιρείας και της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, με επίκεντρο τη λεκάνη Amu Darya του βόρειου Αφγανιστάν.
Το CNN αναφέρει ότι «η συμφωνία με την κινεζική εταιρεία Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής συμφωνία εξόρυξης ενέργειας που έχουν υπογράψει οι Ταλιμπάν από τότε που ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν το 2021».
Υπογραμμίζει ότι οι Ταλιμπάν βλέπουν όλο και περισσότερο το Πεκίνο ως μια απελπιστικά αναγκαία οικονομική σανίδα σωτηρίας εν μέσω της παγκόσμιας απομόνωσής τους, της κατάρρευσης της μεταπολεμικής οικονομίας και των συνεχιζόμενων κυρώσεων από τη Δύση και με δεκάδες δισεκατομμύρια συναλλαγματικά αποθέματα να είναι «παγωμένα».

Πλούσιο σε φυσικούς πόρους το Αφγανιστάν

Η υπογραφή της σύμβασης περιελάμβανε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου και φωτογράφιση στην οποία συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις, μουλάς Abdul Ghani Barada ο οποίος κάθεται δίπλα στον Κινέζο πρεσβευτή στο Αφγανιστάν, Wang Yuon την Πέμπτη (5/1/2023).
Ο Baradar των Ταλιμπάν εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και άλλες προτάσεις προσφορές για τους φυσικούς πόρους του Αφγανιστάν.
«Όσον αφορά τους φυσικούς πόρους, το Αφγανιστάν είναι ένα πλούσιο κράτος.
Εκτός από άλλα ορυκτά, το πετρέλαιο είναι ο πλούτος του αφγανικού λαού στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η οικονομία της χώρας», δήλωσε ο Baradar.
map_1.jpg

Σημαντική η πρώτη επένδυση

Μια ανακοίνωση της Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co α
νέφερε ότι «το έργο παρέχει άμεσα ευκαιρίες απασχόλησης σε 3.000 Αφγανούς και η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύει έως 150 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στο έργο, με αναμενόμενη αύξηση στα 540 εκατομμύρια δολάρια σε τρία χρόνια.
Σε διεθνές επίπεδο, η κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί επίσημα από καμία χώρα, αν και πολλά κράτη εξακολουθούν να έχουν πρεσβείες στην Καμπούλ, όπως η Κίνα και η Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, οι Ταλιμπάν έχουν δεχτεί σχεδόν ομόφωνη παγκόσμια καταδίκη για την πρόσφατη απαγόρευση όλων των μορφών εκπαίδευσης των γυναικών - με αποτέλεσμα το κλείσιμο των σχολείων και την απαγόρευση της παρουσίας τους στις πανεπιστημιουπόλεις.
Από πολλές απόψεις έχουν ήδη επιστρέψει σε βάναυσες τακτικές για τις οποίες έγιναν γνωστοί τη δεκαετία του 1990, συμπεριλαμβανομένων των εκτελέσεων σε γήπεδα ποδοσφαίρου για παραβιάσεις των ισλαμικών νόμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης