Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύσταση - σοκ από ΔΝΤ: Να μειωθούν οι μισθοί στις ΗΠΑ, η Κίνα θα υποφέρει, η Ευρώπη να μην αναιρεί την ΕΚΤ

Σύσταση - σοκ από ΔΝΤ: Να μειωθούν οι μισθοί στις ΗΠΑ, η Κίνα θα υποφέρει, η Ευρώπη να μην αναιρεί την ΕΚΤ
Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει πολλαπλά σοκ, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και του απότομου τέλους της πολιτικής μηδενικού Covid της Κίνας
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν έχει "στρίψει ακόμα στη γωνία" και είναι πολύ νωρίς για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να κηρύξει τη νίκη στον αγώνα της κατά της ραγδαίας αύξησης των τιμών, προειδοποίησε κορυφαία αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Σε συνέντευξή της στους Financial Times η Gita Gopinath, δεύτερη στην ιεραρχία του Ταμείου, προέτρεψε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, παρά την πρόσφατη συγκράτηση του πληθωρισμού σε επίπεδο τιμών μετά από μία από τις πιο επιθετικές εκστρατείες σύσφιξης στην ιστορία της Fed.
"Αν δείτε τους δείκτες στην αγορά εργασίας και αν κοιτάξετε τις πολύ επίμονες συνιστώσες του πληθωρισμού, όπως ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, νομίζω ότι είναι σαφές ότι δεν έχουμε γυρίσει ακόμη τη γωνία στον πληθωρισμό", δήλωσε, προσθέτοντας ότι η συμβουλή του ταμείου προς τη Fed είναι να "παραμείνει στην πορεία".
Τα σχόλια της αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου του ταμείου έρχονται μετά από μια πληθώρα στοιχείων που υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες οικονομίες ενδέχεται να έχει κορυφωθεί, καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα και το κόστος αγαθών όπως οι οικιακές συσκευές και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αρχίζει να μειώνεται.

Ο ρόλος της αγοράς εργασίας

Κύρια μεταξύ των ανησυχιών της Gopinath είναι η συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, η οποία κατά μέσο όρο προσθέτει περίπου 400.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα.
Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η οξεία έλλειψη εργαζομένων έχει συμβάλει στην ώθηση των αυξήσεων των μισθών σε επίπεδο που είναι πολύ υψηλό για να μπορέσει η Fed να επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό 2%.
Η Gopinath δήλωσε ότι είναι "σημαντικό" για την κεντρική τράπεζα να "διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική" έως ότου υπάρξει μια "πολύ συγκεκριμένη, διαρκής μείωση του πληθωρισμού" που είναι εμφανής στους μισθούς και στους τομείς που δεν σχετίζονται με τα τρόφιμα ή την ενέργεια.
Παρά τους φόβους ορισμένων οικονομολόγων ότι η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια πολύ επιθετικά, η Gopinath δήλωσε ότι είναι "δύσκολο" να υποστηριχθεί ότι οι αξιωματούχοι έχουν σφίξει υπερβολικά.
Η Gopinath υποστήριξε την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed σε περίπου 5% και τη διατήρησή του εκεί καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σε μια ουσιαστική υποστήριξη των τελευταίων προβλέψεων των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Θα υποφέρει η Κίνα

Τα σχόλιά της Gopinath έρχονται καθώς η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει πολλαπλά σοκ, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και του απότομου τέλους της πολιτικής μηδενικού Covid της Κίνας.
Η Gopinath δήλωσε ότι αναμένει ότι η οικονομία της Κίνας θα υποφέρει σημαντικά στο εγγύς μέλλον, καθώς αντιμετωπίζει την αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων, και προειδοποίησε ότι η επιβράδυνση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Μια ανάκαμψη είναι πιθανή αργότερα φέτος, ωστόσο, καθώς η κινεζική ζήτηση ανακάμπτει, πρόσθεσε.
Η Kristalina Georgieva, διευθύνουσα σύμβουλος του ταμείου, δήλωσε την Κυριακή ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα πληγεί από την ύφεση φέτος, συμπεριλαμβανομένης της μισής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη αυτό το μήνα, αλλά η Gopinath δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει τις αναθεωρήσεις.
Υπάρχει ένας "πολύ στενός δρόμος" για τις ΗΠΑ να αποφύγουν την ύφεση φέτος, πρόσθεσε.
Η Gopinath δήλωσε ότι αναμένει ότι η νομισματική σύσφιξη στην Ευρώπη θα παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό της Fed, καθώς οι αξιωματούχοι παλεύουν με την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο.
"Κοιτάμε πολύ μέχρι το 2024 προτού αρχίσουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ [2%]", είπε, προσθέτοντας ότι η δημοσιονομική στήριξη που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής θα παρατείνει τη διαδικασία.
"Είναι ένα ακόμη έτος προκλήσεων για τη νομισματική πολιτική, αλλά πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος προκλήσεων", δήλωσε η Gopinath.
"Το προηγούμενο έτος αφορούσε τη γρήγορη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και το πόσο μακριά πρέπει να φτάσουμε.
Τώρα για πολλές χώρες, το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης