Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +1,8% - Ελπίδες για ηπιότερη ύφεση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +1,8% - Ελπίδες για ηπιότερη ύφεση
Στο ενεργειακό μέτωπο, το φυσικό αέριο στην Ευρώπη υποχωρεί κάτω από τα 70 ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Διευρύνουν τα κέρδη τους το 2023 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον αποηχο των θετικών στοιχείων για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Γαλλία, καθώς και για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, με την ύφεση να αναμένεται ηπιότερη των εκτιμήσεων.
Οι επενδυτές αναμένουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.
Στο ενεργειακό μέτωπο, το φυσικό αέριο στην Ευρώπη υποχωρεί κάτω από τα 70 ευρώ.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,8% στις 14.431 μονάδες.  
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 7.578 μονάδες.
Στις 6.752 μονάδες με άνοδο 1,9% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 1,9% στις 24.874 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 1,7% στις 8.537 μονάδες.
Άνοδο 0,5% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street. 
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια ενισχύεται 0,2% στις 2.178 μονάδες.
Το φυσικό αέριο υποχωρεί περαιτέρω στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου να σημειώνει πτώση 3% στα 69 ευρώ.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent υποχωρεί 1,7% στα 80,71 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό -1,5% στα 75,69 δολ. το βαρέλι.

Ευρωζώνη: Καλά νέα για την ΕΚΤ από τους δείκτες PMI - Πιο ήπια αναμένεται η ύφεση

Προσδοκίες για ηπιότερη ύφεση δημιουργούν τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί στο τέλος του 2022, καθώς οι πιέσεις στις τιμές υποχώρησαν.
Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη, που θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στο 49,3 τον Δεκέμβριο από το 47,8 του Νοεμβρίου, πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση για 48,8.
Ενώ ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση από τον Ιούλιο, ο Δεκέμβριος ήταν σε υψηλό πέντε μηνών.
Τα τελικά στοιχεία καταρτίστηκαν νωρίτερα από το συνηθισμένο τον περασμένο μήνα λόγω της περιόδου των διακοπών.

Μετριάζεται η ένταση της ύφεσης

"Η οικονομία της ευρωζώνης συνέχισε να επιδεινώνεται τον Δεκέμβριο, αλλά η ένταση της ύφεσης μετριάστηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα, υποδεικνύοντας προσωρινά μια συρρίκνωση της οικονομίας που μπορεί να είναι ηπιότερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν", δήλωσε ο Joe Hayes, ανώτερος οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.
"Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις σε όλα τα αποτελέσματα της έρευνας που υποδηλώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να επιστρέψει σε ουσιαστική και σταθερή ανάπτυξη σύντομα".
Δημοσκόπηση του Reuters τον Δεκέμβριο προέβλεπε ότι η οικονομία της περιοχής συρρικνώθηκε κατά 0,3% το περασμένο τρίμηνο και θα συρρικνωθεί κατά 0,4% αυτό το τρίμηνο.
Η συνολική ζήτηση μειώθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα, αν και με μικρότερο ρυθμό από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Ο δείκτης PMI για τις νέες επιχειρήσεις ενισχύθηκε στο 47,0 από 45,8, άνετα πάνω από την εκτίμηση 46,5 της έκτακτης εκτίμησης.
Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών του μπλοκ σκαρφάλωσε σε απόσταση αναπνοής από τις 50 μονάδες, στις 49,8 έναντι 48,5 τον Νοέμβριο. Η προκαταρκτική εκτίμηση ήταν 49,1.
Οι πιέσεις στις τιμές υποχώρησαν τον περασμένο μήνα, αν και παρέμειναν αυξημένες.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε στο 61,0 από 62,3 και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.
Το γεγονός αυτό θα είναι πιθανότατα ευπρόσδεκτο από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Γαλλία: Απρόσμενη πτώση του πληθωρισμού στο 6,7% τον Δεκέμβριο 2022

Απρόσμενη πτώση σημείωσε ο γαλλικός πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Τετάρτης.
Η εθνική στατιστική υπηρεσία INSEE δήλωσε ότι ο εναρμονισμένος με την ΕΕ ετήσιος πληθωρισμός της Γαλλίας μειώθηκε στο 6,7% κατά τη διάρκεια του μήνα, από 7,1% τον Νοέμβριο.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι το ποσοστό θα ανέβαινε ελαφρώς στο 7,2%.

Γερμανία: Επιβραδύνεται η πτώση του δείκτη υπηρεσιών

Ο υψηλός πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα επέκτειναν την υποχώρηση του γερμανικού τομέα υπηρεσιών τον Δεκέμβριο του 2022, αν και ο βραδύτερος ρυθμός μείωσης της δραστηριότητας αυξάνει τις ελπίδες για μια ηπιότερη από την αναμενόμενη ύφεση.
Ειδικότερα, ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global αυξήθηκε στο 49,2 από 46,1 τον Νοέμβριο.
Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τον Ιούλιο, όταν ξεκίνησε η τρέχουσα ύφεση, και ήταν ελαφρώς υψηλότερη από την πρόωρη εκτίμηση για 49.
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού του κόστους εισροών και του πληθωρισμού των τελών παραγωγής ήταν μια περαιτέρω ένδειξη ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές έχουν ξεπεράσει την κορύφωσή τους, δήλωσε ο Phil Smith, οικονομικός συνεργάτης διευθυντής της S&P Global, αν και εξακολουθούν να είναι μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων που έχουν καταγραφεί.
«Είναι ενθαρρυντικό, ωστόσο, ότι η ύφεση έχει χάσει τη δυναμική της, γεγονός που σε συνδυασμό με την επιβραδυνόμενη μείωση της μεταποιητικής παραγωγής στο τέλος του έτους ενισχύει τις ελπίδες ότι η όποια ύφεση θα είναι ηπιότερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν», δήλωσε ο Smith.
Ο σύνθετος δείκτης PMI της Γερμανίας, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τον τομέα των υπηρεσιών όσο και τον τομέα της μεταποίησης, αυξήθηκε στο 49 τον Δεκέμβριο από 46,3 τον Νοέμβριο, ελαφρώς πάνω από την πρόωρη μέτρηση του 48,9. Ο Δεκέμβριος ήταν ο έκτος συνεχόμενος μήνας που η μέτρηση ήταν κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης