Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρά πυρά και οργή για τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση για το μακελειό στη Makeyevka – Ζητούν δικαστήρια…

Σφοδρά πυρά και οργή για τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση για το μακελειό στη Makeyevka – Ζητούν δικαστήρια…
Διερεύνηση του περιστατικού έχει ζητήσει ο πρόεδρος Putin, με το πόρισμα να αναμένεται έως τις 6 Ιανουαρίου
Σχετικά Άρθρα
(upd) Οργή και σφοδρά πυρά εξαπολύονται στη ρωσική στρατιωτική διοίκηση – ακόμα και από το εσωτερικό της Ρωσίας – για τις απώλειες δεκάδων Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι «χτυπήθηκαν» από τους Ουκρανούς με πυραύλους HIMARS, και ενώ βρίσκονταν σε σχολικό κτήριο για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά στην πόλη Makeyveka, στην επαρχία του Donetsk.
Το περιστατικό αυτό έχει προκαλέσει έντονη κριτική προς τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin έχει ζητήσει τη διερεύνηση του περιστατικού και το πόρισμα των ερευνών έως τις 6 Ιανουαρίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Μόσχα αναγνώρισε το περιστατικό (κάτι σπάνιο μέχρι στιγμής), με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας να κάνει λόγο για 63 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες – άλλες πηγές κάνουν λόγο για 220 νεκρούς ή τραυματίες (οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι 400 Ρώσοι σκοτώθηκαν και άλλοι 300 τραυματίστηκαν).

Πυρά blogger

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που επικρατεί στη Ρωσία για το περιστατικό αυτό είναι τα πυρά που εκτοξεύουν πολλοί Ρώσοι blogger.
«Αυτό που συνέβη στη Makeyevka είναι φρικτό.
Ποιος σκέφτηκε να τοποθετήσει πολλούς στρατιώτες σε ένα κτίριο, όπου ακόμη και ένας ανόητος καταλαβαίνει ότι αν χτυπήσουν με πυροβολικό, θα υπάρχουν πολλοί τραυματίες ή νεκροί;.
Οι διοικητές δεν θα μπορούσαν να νοιάζονται λιγότερο για τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα ατάκτως στο πεδίο της μάχης.
Κάθε λάθος έχει ένα όνομα» ανέφερε ο Archangel Spetznaz Z, Ρώσος blogger με περισσότερους από 700.000 «ακόλουθους».
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο υπόγειο του κτηρίου όπου βρίσκονταν οι Ρώσοι στρατιωτικοί ήταν αποθηκευμένος οπλισμός, ενώ οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως ο στόχος κλείδωσε λόγω των πολλών κινητών τηλεφώνων που ήταν συγκεντρωμένα σε ένα σημείο.


9_2.JPG
Δικαστήρια

Από την πλευρά του ο Andrey Medvedev, από τους πιο συντηρητικούς Ρώσους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι το να στεγάζεις το στρατιωτικό προσωπικό σε κτήρια αντί σε καταφύγια, βοηθά άμεσα τον εχθρό ενώ ο Vladlen Tatarsky, στρατιωτικός blogger που συναντήθηκε με τον Putin στο Κρεμλίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο ζήτησε να συσταθεί δικαστήριο για τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, περιγράφοντας μάλιστα τους κορυφαίους αξιωματούχους της Μόσχας ως «ανεκπαίδευτους ηλίθιους».

Μετατόπιση ευθύνης

Σε σχόλιο του το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War) αναφέρει πως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας πιθανότατα θα επιχειρήσει να αποδώσει την ευθύνη για την κακή επιχειρησιακή του ασφάλεια στους αξιωματούχους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και στις επιστρατευμένες δυνάμεις, αλλά η αόριστη αναγνώριση του χτυπήματος, προκαλεί ούτως ή άλλως κριτική προς τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση.
«Τέτοιες σημαντικές στρατιωτικές αποτυχίες θα συνεχίσουν να περιπλέκουν τις προσπάθειες του Putin να κατευνάσει τις αντιδράσεις της φιλοπολεμικής ρωσικής κοινότητας και να διατηρήσει την κυριαρχία όσον αφορά το αφήγημα στη διαχείριση των πληροφοριών στο εσωτερικό της χώρας» αναφέρει το Ινστιτούτο. Καταστρέψαμε οπλισμό λένε οι Ουκρανοί

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι με την επίθεση αυτή κατάφεραν να καταστρέψουν στρατιωτικό εξοπλισμό των Ρώσων.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού, από το χτύπημα αυτό υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν μέχρι και 10 μονάδες του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού διαφόρων τύπων ενώ αναφέρεται πως επήλθε πλήγμα στο ρωσικό ανθρώπινο δυναμικό και σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης