Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Orban χρησιμοποιεί το «Ουκρανικό» ως ασπίδα στους εκβιασμούς της ΕΕ – Θερμές οι σχέσεις της Ουγγαρίας με τη Ρωσία

O Orban χρησιμοποιεί το «Ουκρανικό» ως ασπίδα στους εκβιασμούς της ΕΕ  – Θερμές οι σχέσεις της Ουγγαρίας με τη Ρωσία
O Orban χρησιμοποιεί το «Ουκρανικό» ως ασπίδα στους εκβιασμούς των Βρυξελλών – Θερμές οι σχέσεις με τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Οι βαθιές διαφωνίες μεταξύ Ουκρανίας και Ουγγαρίας σε διάφορα ζητήματα θα ήταν δυνατόν να αποδυναμώσουν τη θέση του καθεστώτος του Κιέβου στην τρέχουσα κρίση καθώς εξαρτάται και από την Ευρώπη για στρατιωτική και οικονομική στηριξη, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times σε δημοσίευμά της την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023 .
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας Marton Dunay, η θέση του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban για την Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους «εκβιασμούς» των Βρυξελλών σχετικά με την αποδέσμευση κεφαλαίων από Ταμείο Ανάκαμψης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ .
«Προκειμένου η ΕΕ λάβει αυτήν την τελική απόφαση, οποιοδήποτε θέμα απαιτεί ομόφωνη συναίνεση - για παράδειγμα, περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία - θα μπορούσε να γίνει ξανά όμηρος της Ουγγαρίας, επισημαόνουν άλλες χώρες μέλη», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

Σε αυτό το πλαίσιο, η Βουδαπέστη συνεχίζει να διατηρεί ισχυρούς οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς με τη Ρωσία , αναζητώντας τη μέγιστη ανακούφιση από την ΕΕ σε τυχόν πακέτα κυρώσεων που σχετίζονται με την ενέργεια.
Την ίδια στιγμή, οι ουγγρικές αρχές τονίζουν ότι είναι δυσαρεστημένες με τις ενέργειες της Ουκρανίας κατά των Ούγγρων.
“Η Βουδαπέστη εμποδίζει τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για προσέγγιση με το ΝΑΤΟ, απαιτώντας την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο, η Ουγγαρία αντιτάχθηκε στην πρόσκληση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Dmytro Kuleba σε επίσημες συναντήσεις.
Tην περασμένη εβδομάδα, ο Kuleba δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις δεν θα βελτιωθούν όσο ο Orban παραμένει στην εξουσία, σημειώνεται στο δημοσίευμα
Ο δημοσιογράφος σημείωσε, επίσης, ότι οι ηγέτες των δύο χωρών «είχαν αντιπαρατεθεί σφόδρα» λίγο πριν από τις εκλογές στην Ουγγαρία τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο Zelensky κατηγόρησε τον Orban ότι επέλεξε τη ρωσική πλευρά στην ουκρανική κρίση.
Αργότερα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τον Orban να επισκεφθεί τη χώρα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τον Ιούνιο.
Ωστόσο, οι ηγέτες δεν έχουν ακόμη συναντηθεί και ο Orban δήλωσε ότι μια επίσκεψη στο Κίεβο δεν είναι στην ημερήσια διάταξη».
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε ότι παρά την εφαρμογή πολλών αντιρωσικών κυρώσεων από τη Βουδαπέστη, οι πραγματικοί δεσμοί Ουκρανίας-Ουγγαρίας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
«Οι δεσμοί μεταξύ της ΕΕ και της Ουγγαρίας είναι επίσης σε χαμηλό επίπεδο και η Βουδαπέστη προσεγγίζει τους Ρώσους, οι οποίοι τους καλωσορίζουν θερμά και τους στέλνουν (φθηνό) φυσικό αέριο», επισήμανε.
Νωρίτερα το Δεκέμβριο , ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban , σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Magyar Nemzet, δήλωσε ότι η ειρήνη στην Ουκρανία θα έρθει όταν το θελήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης