Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βόμβα» για τη ρευστότητα των συνταξιοδοτικών ταμείων το 2023 η αύξηση των επιτοκίων και η πτώση της αξίας των μετοχών

«Βόμβα» για τη ρευστότητα των συνταξιοδοτικών ταμείων το 2023 η αύξηση των επιτοκίων και η πτώση της αξίας των μετοχών
Σχεδόν τα μισά από τα συνταξιοδοτικά ταμεία παγκοσμίως με περιουσιακά στοιχεία άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάζουν να αυξήσουν την έκθεσή τους σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι
Σχετικά Άρθρα
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα πρέπει να είναι «εξαιρετικά προσεκτικά» όταν επενδύουν σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, καθώς η άνοδος των επιτοκίων και η πτώση των χρηματιστηρίων αυξάνουν την πιθανότητα να εχουν ανάγκη για ταχεία πρόσβαση σε μετρητά, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2023.
Στην πρόσφατη εποχή των χαμηλών επιτοκίων, τα συνταξιοδοτικά ταμεία διοχέτευαν χρήματα σε εναλλακτικές επενδύσεις, όπως έργα υποδομής και ιδιωτικά funds, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν από τις χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Ωστόσο, αυτού του είδους επενδυτικές τοποθετήσεις είναι συνήθως μη ρευστοποιήσιμες, γεγονός που σημαίνει ότι τα pension funds δεν μπορούν να τις μετατρέψουν γρήγορα σε μετρητά εφόσον παραστεί ανάγκη.
Αν και δεν υπήρχε ανάγκη για κεφάλαια για να γίνει αυτό την τελευταία δεκαετία, η συνταξιοδοτική κρίση του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο αποκάλυψε πώς μία απότομη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να το αλλάξει αυτό.
«Γίνεται τώρα έκκληση για μεγαλύτερη ευελιξία στη ρύθμιση ώστε να επιτραπεί στα συνταξιοδοτικά προγράμματα [καθορισμένης εισφοράς] να επενδύσουν σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία και υποδομές και αυτό είναι σωστό», δήλωσε ο Pablo Antolin, οικονομολόγος μονάδα για τα pension funds του Τμήματος Οικονομικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ.
«Αλλά πρέπει επίσης να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί τα θέματα ρευστότητας είναι πολύ σημαντικά στη διαχείριση των επενδυτικών στρατηγικών».

Εναλλακτικές επενδύσεις

Παράλληλα με τους κινδύνους ρευστότητας, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι το επίπεδο της δέουσας επιμέτρησης του κινδύνου που απαιτείται για τα είδη των εναλλακτικών επενδύσεων είναι πιθανό να είναι πέρα από την εμβέλεια πολλών μικρότερων funds.
«Όταν έχετε ένα μεγάλο συνταξιοδοτικό ταμείο, με μια μεγάλη επενδυτική ομάδα, η οποία είναι πιο εξειδικευμένη, μπορούν να αντέξουν οικονομικά να κάνουν αυτές τις επιλογές και να αξιολογήσουν με μεγάλη ακρίβεια αυτά τα μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία για να τα ενσωματώσουν στην επενδυτική του στρατηγική», είπε ο Antolin.
«Αλλά τα μικρά και μεσαία συνταξιοδοτικά ταμεία δεν μπορούν και χρειάζονται τα χρηματοδοτικά μέσα για να επενδύσουν». . .
Αυτό που είδαμε είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά χρηματοοικονομικά μέσα για να επενδύσουμε σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία και υποδομές».

Η επικίνδυνη... όρεξη για αποδόσεις

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η όρεξη των συνταξιοδοτικών ταμείων για εναλλακτικές επενδύσεις δείχνει ελάχιστα σημάδια επιβράδυνσης.
Τον Δεκέμβριο, η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, δήλωσε ότι ο ρόλος των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, που εκτείνονται από υποδομές έως ιδιωτικές πιστώσεις, γίνεται «πιο σημαντικός από ποτέ», καθώς περισσότερες εταιρείες στρέφονται σε αυτά για να διασφαλίσουν καλές αποδόσεις.
Οι τοποθετήσεις σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία έχουν αποφέρει οφέλη.
Για παράδειγμα, το Σύστημα Συνταξιοδότησης της Βιρτζίνια (Virginia Retirement System), το οποίο έχει 778.000 μέλη, ανέφερε ότι οι τοποθετήσεις σε μετοχές και οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος μειώθηκαν κατά 14,8 % και 10,6% αντίστοιχα για το οικονομικό έτος 2022. Αντίθετα, τα ακίνητα και τα ιδιωτικά κεφάλαιά της απέδωσαν 21,7% και 27,4% την ίδια περίοδο.
Σχεδόν τα μισά από τα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία παγκοσμίως με περιουσιακά στοιχεία άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάζουν να αυξήσουν την έκθεσή τους σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Επίσημου Forum Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (OMFIF).
Τα περιουσιακά στοιχεία που παρέχουν προστασία έναντι του πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών και ορισμένων ακινήτων, ήταν μεταξύ εκείνων που ευνοήθηκαν περισσότερο, σύμφωνα με την έρευνα.
«Δεδομένης αυτής της έντονης υπεραπόδοσης και των συνεχιζόμενων ανησυχιών [των συνταξιοδοτικών ταμείων παγκοσμίως] για τον πληθωρισμό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει.... όρεξη να προχωρήσουμε περαιτέρω στα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία και τα ιδιωτικά funds», επισήμανε το OMFIF.

Κίνδυνος για την ευελιξία

Ωστόσο, το OMFIF επεσήμανε τους κινδύνους σε αυτή την προσέγγιση
«Η επιδίωξη υψηλότερων αποδόσεων σε σχετικά μη ρευστοποιήσιμες επενδύσεις δίνει στα αμοιβαία κεφάλαια μικρότερη ευελιξία να διαφοροποιήσουν τις στρατηγικές τους στο μέλλον», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι «η πρόσφατη κρίση στα pension funds του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνει ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία ως ένας τρόπος άμεσης άντλησης μετρητών σε δύσκολες στιγμές».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2022-12-31_190121.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης