Διεθνή

Σαρωτικό μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων συγκλόνισε την Ουκρανία – Σοκ και δέος με 10 ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο

Σαρωτικό μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων συγκλόνισε την Ουκρανία –  Σοκ και δέος με 10 ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο
Ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που έχουν εξαπολυθεί από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης
Σχετικά Άρθρα
(upd 6) Νέο ρωσικό σφυροκόπημα στην ουκρανική επικράτεια, που δέχθηκε συντονισμένες επιθέσεις με πυραύλους και drones καμικάζι την Παραμονή Πρωτοχρονιάς (31/12/2022).
Στόχος των ρωσικών βομβαρδισμών είναι οι ενεργειακές και όχι μόνο υποδομές της Ουκρανίας αλλά και η εξουδετέρωση της αεράμυνας του καθεστώτος Zelensky.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που έχουν εξαπολυθεί από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης.
Τουλάχιστον 10 εκρήξεις συγκλόνισαν το Κίεβο, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης υπάρχουν ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες.
Επλήγησαν επίσης η Οδησσός, το Lviv, το Kharkov, το Zhytomyr, το Khmelnytsky, το Ternopil, η Kherson, η Vinnytsia , το Nikolaev και το Kramatorsk.
Οι επιθέσεις ακολουθούν χρονικά τις τρομακτικές πυραυλικές επιδρομές της Πέμπτης (29/12/2022), που κυριολεκτικά βύθισαν την Ουκρανία στο σκοτάδι.

Οι επιθέσεις στο Κίεβο

Τα περισσότερα χτυπήματα στο Κίεβο έγιναν σε δύο απομακρυσμένες περιοχές της πρωτεύουσας, αλλά η μία κατέστρεψε μερικώς το ξενοδοχείο Alfavito στο κέντρο του Κιέβου.
Σε όλη την πόλη, τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, ένας από τους οποίους είναι ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος, έγραψε ο δήμαρχος του Κιέβου Vitaliy Klitschko σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram. «Υπάρχει καταστροφή. Διασώστες και γιατροί πηγαίνουν στο σημείο», είπε ο Klitschko.
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έσπευσαν στους δρόμους του Κιέβου αφού ακούστηκαν τουλάχιστον επτά δυνατές εκρήξεις από πάνω, καθώς οι εισερχόμενοι πύραυλοι ενεργοποίησαν τα συστήματα αεράμυνας της πόλης.
Οι επιθέσεις είναι κεντρικές για την πολεμική στρατηγική του Κρεμλίνου, που επιδιώκει να καταστρέψει κρίσιμες υποδομές και να διαβρώσει το ηθικό της Ουκρανίας.
Τα πλήγματα οδήγησαν σε διακοπή ρεύματος - και η κρατική ενεργειακή εταιρεία Ukrenergo εφάρμοσε προσωρινές διακοπές ρεύματος σε μεγάλο μέρος της χώρας το Σάββατο για να μειώσει τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρουν οι Financial Times.

Χωρίς ρεύμα το 30% των καταναλωτών

Ο δήμαρχος του Κιέβου Vitaliy Klitschko δήλωσε ότι λόγω της έκτακτης διακοπής λειτουργίας των ενεργιακών υποδομών της πόλης, περίπου το 30% των καταναλωτών παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην πρωτεύουσα, ενώ η παροχή νερού και θερμότητας δεν έχουν διακοπεί.
Νωρίτερα το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022 ανακοινώθηκε αεροπορικός συναγερμός σε όλη την Ουκρανία ενώ ο Klitschko ανέφερε εκρήξεις στην πόλη την οποία σφυροκοπούν οι ρωσικές δυνάμεις.
«Ορισμένες υποδομές της πρωτεύουσας λειτουργούν κανονικά.
Οι κάτοικοι του Κιέβου έχουν νερό και θέρμανση.
Τώρα το 30% των καταναλωτών είναι χωρίς ρεύμα.
Shpërthime në Kiev, u bëhet thirrje qytetarëve të qëndrojnë në strehimore -  KOHA.net
Πλήγμα στο μετρό
Λόγω έκτακτης διακοπής λειτουργίας του συστήματος
», έγραψε ο Klitschko στο κανάλι του στο Telegram.
Επισήμανε επίσης ότι η κίνηση των τρένων κατά μήκος της κόκκινης γραμμής του μετρό του Κιέβου δεν πραγματοποιείται κατά μήκος ολόκληρου του δικτύου, από τον σταθμό Akademgorodok έως τον σταθμό Arsenalnaya, καθώς έχουν τεθεί περιορισμοί για τον έλεγχο της παρουσίας στο ανοικτό τμήμα της γραμμής υπολειμμάτων από συντρίμμια πυραύλων.
Σημείωσε ότι η επανέναρξη της κυκλοφορίας στην κόκκινη γραμμή  θα γίνει μετά την αποκατάσταση των ζημιών.

Zelensky: Δεν θα συγχωρήσουμε τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα συγχωρήσει» τη Ρωσία για την εισβολή και τους βομβαρδισμούς της, μετά από νέα ρωσικά πλήγματα με στόχο το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
«Κανείς δεν θα σας συγχωρήσει για τον τρόμο.
Κανείς στον κόσμο δεν θα σας συγχωρήσει γι' αυτό.
Η Ουκρανία δεν θα συγχωρήσει», έγραψε στα ρωσικά στο Telegram, λέγοντας ότι «όσοι διατάζουν τέτοια πλήγματα και όσοι τα εκτελούν, δεν θα συγχωρεθούν, και αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε».

Επλήγησαν κέντρα μισθοφόρων

Εξάλλου η ρωσική αεροπορία επιτέθηκε σε τρία προσωρινά κέντρα ανάπτυξης ξένων μισθοφόρων στο Donetsk χρησιμοποιώντας όπλα υψηλής ακρίβειας.
Ως αποτέλεσμα χειρουργικών χτυπημάτων από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις, τρία προσωρινά κέντρα ανάπτυξης ξένων μισθοφόρων χτυπήθηκαν κοντά στις κατοικημένες περιοχές Krasny Liman και Chervonaya Dibrova στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Βαριές ουκρανικές απώλειες στο Lugansk

Τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν με σφοδρότητα σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk, με αποτέλεσμα οι Ουκρανοί να χάσουν έως και 140 άνδρες και πέντε άρματα μάχης, ανακοίνωσε το Σάββατο (31/12/2022) ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov.
«Στην περιοχή Krasny Liman, ως αποτέλεσμα καταστροφής των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή του οικισμού Serebryanka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Lugansk, οι απώλειες του εχθρού ανήλθαν συνολικά σε 140 Ουκρανούς στρατιώτες, πέντε άρματα μάχης, επτά τεθωρακισμένα οχήματα και τέσσερα φορτηγά», είπε.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν την περιοχή Dorozhnyanka 

Τα ρωσικά στρατεύματα απελευθέρωσαν την κατοικημένη περιοχή Dorozhnyanka στην περιοχή Zaporizhzhia εξoυδετερώνοντας περίπου 50 Ουκρανούς στρατιώτες, ανακοίνωσε η Μόσχα.
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τρία οχήματα πεζικού, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και πέντε φορτηγά.

Καταστράφηκαν συστήματα HIMARS και Grad


Τα ρωσικά στρατεύματα εξάλειψαν τα συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης HIMARS και Grad και ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Gvozdika των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που χρησιμοποιήθηκαν για να βομβαρδίσουν το Donetsk και άλλες κατοικημένες περιοχές.

Zelensky: Επείγουσα η ανάγκη ενίσχυσης της αεράμυνας το 2023, καταστρεφονται οι ενεργειακές υποδομές

 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η Ουκρανία θα ενισχύσει περαιτέρω την αεράμυνά της το νέο έτος, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει το ενεργειακό της δίκτυο και τις πόλεις της με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022.
«Φέτος δεν σώσαμε απλώς την αεράμυνά μας, αλλά την κάναμε την ισχυρότερη που υπήρξε ποτέ", είπε.
«Αλλά το νέο έτος η αεράμυνα της Ουκρανίας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική».
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal, δήλωσε πως δαπάνες της Ουκρανίας για την άμυνα και την ασφάλεια έφτασαν τα 1,2 τρισ. γρίβνες (32 δισ. δολάρια).
Περισσότερα από 250 δισ. γρίβνες κατευθύνθηκαν σε αγορές πυρομαχικών και επισκευές.
«Το επόμενο έτος, η οικοδόμηση ενός ισχυρού στρατού θα είναι το κύριο καθήκον της κυβέρνησης», δήλωσε.

Παράσημο στον Surovikin

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin απένειμε κρατικό βραβείο στον διοικητή της ρωσικής ομάδας στη ζώνη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, Sergei Surovikin το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022 . Για το θάρρος και την αφοσίωσή του τιμήθηκε με το παράσημο του Αγίου Γεωργίου Τρίτου βαθμού. Ο αρχηγός του κράτους του έδωσε επίσης ένα μικρό δώρο και ενώ οι δύο άνδρες είχαν θερμή χειραψία. Μετά τον διορισμό του ως διοικητή της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο Sergei Surovikin ανέπτυξε την επιμελητεία, τις τακτικές συνδυασμένων όπλων και τη μεσαία διοίκηση. Απέσυρε τα ρωσικά στρατεύματα από την Kherson έχοντας μικρύνει την πρώτη γραμμή και έκανε τις θέσεις της Ρωσίας πλεονεκτικές και ασφαλείς.
Επίσης, πέρασε από τις μάχες μεγάλης κλίμακας σε συντονισμένες επιθέσεις.
Τέτοιες παρατεταμένες εχθροπραξίες είναι εξαιρετικά οδυνηρές για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Μετά το Bakhmut, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα πρέπει να υποχωρήσουν σε αμυντικές γραμμές στο Kramatorsk και στο Slavyansk και στη συνέχεια στο Κίεβο. Ο στρατηγός Αρμαγεδδών, όπως αρέσκονται να τον αποκαλούν οι δυτικοί λόγω της προηγούμενης θητείας του στη Συρία έχει πέντε βασικές αρχές από τις οποίες δεν παρεκκλίνει.

Οι αρχές της στρατηγικής του Ρώσου διοικητή της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία περιλαμβάνουν τα εξής:

- Ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία
- Υβριδικός πόλεμος στον χώρο πληροφοριών
- Βελτιωμένη διαχείριση εντολών
- Υπονόμευση της δημόσιας υποστήριξης προς το καθεστώς του Κιέβου.
- Οικονομικός και ενεργειακός αντίκτυπος των στρατιωτικών πληγμάτων στην Ουκρανία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης