Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήδη εντοπίζονται εστίες - κραχ στην παγκόσμια αγορά ομολόγων - Ο "πύργος" που θα καταρρεύσει πρώτος...

Ήδη εντοπίζονται εστίες - κραχ στην παγκόσμια αγορά ομολόγων - Ο
Οι πιέσεις συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο
Στις πιστωτικές αγορές εμφανίζονται πολλαπλά σημεία πίεσης μετά από χρόνια υπερβολής, από τις τράπεζες που έχουν κολλήσει με σωρούς χρέους, την έκρηξη των συντάξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα προβλήματα με τα ακίνητα στην Κίνα και τη Νότια Κορέα.
Με το φθηνό χρήμα να αποτελεί παρελθόν, αυτά μπορεί να είναι μόνο η αρχή.
Το προβληματικό χρέος μόνο στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από 300% σε 12 μήνες, η έκδοση υψηλής απόδοσης είναι πολύ πιο δύσκολη στην Ευρώπη και οι δείκτες μόχλευσης έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ με βάση ορισμένες μετρήσεις.
Οι πιέσεις συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν αλλάξει δραματικά το τοπίο για τον δανεισμό, έχουν ανατρέψει τις πιστωτικές αγορές και έχουν ωθήσει τις οικονομίες προς την ύφεση, ένα σενάριο που οι αγορές δεν έχουν ακόμη τιμολογήσει.

Προβληματικά 650 δισ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 650 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα και δάνεια βρίσκονται σε προβληματική κατάσταση, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Όλα αυτά συνθέτουν τη μεγαλύτερη δοκιμασία της ευρωστίας της εταιρικής πίστης από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης και μπορεί να αποτελέσουν τη σπίθα για ένα κύμα χρεοκοπιών, αναφέρει νέα ανάλυση του Bloomberg.
"Πολλοί είναι πιθανό να είναι ελαφρώς πιο εφησυχασμένοι από ό,τι θα έπρεπε", δήλωσε ο Will Nicoll, επικεφαλής επενδύσεων του τμήματος ιδιωτικών και εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων της M&G.
"Είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς ο κύκλος των αθετήσεων δεν θα κλείσει, δεδομένου του επιπέδου των επιτοκίων".
Οι τράπεζες λένε ότι τα ευρύτερα πιστωτικά τους μοντέλα αποδεικνύονται ανθεκτικά μέχρι στιγμής, αλλά έχουν αρχίσει να βάζουν στην άκρη περισσότερα χρήματα για τις καθυστερημένες πληρωμές, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια στις συστηματικά σημαντικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 75% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, μια σαφής ένδειξη ότι προετοιμάζονται για προβλήματα πληρωμών και αθετήσεις πληρωμών.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν μέτρια ύφεση κατά το επόμενο έτος.
Μια βαθιά ύφεση, ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά πιστωτικά ζητήματα, επειδή το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι "υπερβολικά υπερδανεισμένο", σύμφωνα με την Elliott Management του Paul Singer.
Αυτή τη στιγμή, οι προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης προκαλούν ανησυχία.
Οι κυλιόμενες υφέσεις είναι πιθανές σε όλο τον κόσμο το επόμενο έτος, με τις ΗΠΑ να είναι πιθανό να διολισθήσουν σε μία στα μέσα του επόμενου έτους, έγραψαν οικονομολόγοι της Citigroup.

Έρχονται αναταράξεις

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα είναι "ανώμαλο" και "θα χαρακτηρίζεται από υψηλότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταβλητότητα" δήλωσε η Sue Trinh, συν-επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής της Manulife Investment.
"Υπάρχει λίγος δρόμος ακόμη όσον αφορά την πλήρη τιμολόγηση του παγκόσμιου κινδύνου ύφεσης", είπε, προσθέτοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι πιθανό να βελτιωθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ο Mike Scott, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Man GLG, δήλωσε ότι "οι αγορές φαίνεται να περιμένουν μια ήπια προσγείωση στις ΗΠΑ, η οποία μπορεί να μην συμβεί.
Η αγορά μοχλευμένων δανείων είναι κάτι που παρακολουθούμε επίσης".
Η εν λόγω αγορά έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια.
Πέρυσι στις ΗΠΑ εκδόθηκαν δάνεια με μόχλευση ύψους 834 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό υπερδιπλάσιο από το ποσοστό του 2007 πριν από το χτύπημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Καθώς αυξανόταν η ζήτηση, αυξανόταν και ο κίνδυνος.
Στις νέες συμφωνίες δανείων στις ΗΠΑ φέτος, τα συνολικά επίπεδα μόχλευσης είναι σε επίπεδο ρεκόρ σε σχέση με τα κέρδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Pitchbook LCD.
Εκεί υπάρχει επίσης μια διαφαινόμενη ύφεση των κερδών, προειδοποίησε ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, Michael Wilson.
Τα δάνεια με μόχλευση έχουν δει τη "μεγαλύτερη συσσώρευση υπερβολών ή πιστώσεων χαμηλότερης ποιότητας", σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της UBS Matt Mish.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επιτόκια αθέτησης θα μπορούσαν να αυξηθούν στο 9% το επόμενο έτος, αν η Fed παραμείνει στην επιθετική πορεία της νομισματικής πολιτικής της, είπε.
Δεν έχει βρεθεί τόσο ψηλά από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Περιοριστικά επιτόκια

Πολλοί επενδυτές μπορεί να έχουν επηρεαστεί από τη Fed φέτος.
Στοιχημάτισαν σταθερά ότι η απειλή της ύφεσης θα ανάγκαζε την κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει, για να καούν επανειλημμένα από τα σκληρά λόγια και τη δράση.
Ενώ ο ρυθμός των αυξήσεων έχει επιβραδυνθεί, ο πρόεδρος Jerome Powell ήταν επίσης ξεκάθαρος ότι τα επιτόκια εξακολουθούν να πρέπει να ανέβουν και θα παραμείνουν αυξημένα για κάποιο χρονικό διάστημα.
Το Secured Overnight Financing Rate, έναν δείκτης αναφοράς για την τιμολόγηση, είναι περίπου 430 μονάδες βάσης, μια αύξηση 8.500% από την αρχή του έτους.
Και σε αυτόν τον νέο κόσμο των υψηλότερων επιτοκίων και της μεγαλύτερης αποστροφής του κινδύνου, υπάρχει ήδη πίεση στις παγκόσμιες τράπεζες, οι οποίες έχουν μείνει φορτωμένες με περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους εξαγορών, από την Twitter έως την εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Tenneco.
Οι δανειστές ανέμεναν να ξεφορτωθούν γρήγορα τα ομόλογα και τα δάνεια που συνδέονταν με τις εξαγορές, αλλά δεν μπόρεσαν να το πράξουν όταν η όρεξη για ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία έπεσε, καθώς το κόστος δανεισμού αυξήθηκε.
Υπάρχει και άλλος ένας λόγος ανησυχίας.
Η αναζήτηση αποδόσεων κατά τη διάρκεια της ποσοτικής χαλάρωσης ήταν τόσο απελπιστική που οι δανειολήπτες μπόρεσαν να επηρεάσουν την προστασία των επενδυτών, γνωστή ως covenants, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένοι στους κινδύνους.
Για παράδειγμα, πάνω από το 90% των δανείων με μόχλευση που εκδόθηκαν το 2020 και στις αρχές του 2021 έχουν περιορισμένους περιορισμούς ως προς το τι μπορούν να κάνουν οι δανειολήπτες με τα χρήματα, σύμφωνα με τους Armen Panossian και Danielle Poli της Oaktree Capital Management LP.
Με τις αγορές να κατακλύζονται από μετρητά, περισσότερες επιχειρήσεις επέλεξαν φθηνά δάνεια που είχαν λίγους όρους, κάτι που άλλαξε τους ισολογισμούς.
Ιστορικά, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν συνήθως έναν συνδυασμό δανείων με προτεραιότητα, ομόλογα που κατατάσσονταν χαμηλότερα στην κλίμακα πληρωμών και μετοχές για να χρηματοδοτηθούν.

Μικρές οι αποζημιώσεις των αθετήσεων

Την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, η ζήτηση επέτρεψε στις επιχειρήσεις να κόψουν το χρέος μειωμένης εξασφάλισης, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι πιθανό να πάρουν πίσω λιγότερα χρήματα σε περίπτωση αθέτησης των δανειοληπτών.
Σχεδόν το 75% των εκδοτών στις ΗΠΑ έχουν μόνο δάνεια στη δομή του δανειακού τους κεφαλαίου, σύμφωνα με την JPMorgan σε σύγκριση με το 50% το 2013.
Η Oaktree Capital Management LP προειδοποίησε ότι ορισμένες εταιρείες είναι ακόμη πιο ευάλωτες από ό,τι πιστεύεται, επειδή έκαναν προσαρμογές για τα πάντα, από συνέργειες έως περικοπές κόστους, κατά τον υπολογισμό του δείκτη μόχλευσης.
Η οικονομική επιβράδυνση σημαίνει ότι πολλές από αυτές τις παραδοχές μάλλον δεν επαληθεύτηκαν.
Το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στην αγορά εξασφαλισμένων δανειακών υποχρεώσεων, οι οποίες συγκεντρώνουν τα δάνεια με μόχλευση και στη συνέχεια τα τιτλοποιούν με δόσεις διαφορετικού κινδύνου.
Ο Matthew Rees, επικεφαλής των παγκόσμιων στρατηγικών ομολόγων της Legal & General Investment Management, δηλώνει ότι ανησυχεί για υψηλότερες αθετήσεις στα τμήματα χαμηλότερης βαθμίδας των CLOs.
Τα υποκείμενα δάνεια έχουν υψηλότερους δείκτες μόχλευσης και ασθενέστερους όρους από ό,τι στην αγορά υψηλής απόδοσης, είπε.
"Έχουμε λιγότερη ανησυχία ότι αυτές οι αθετήσεις" θα πλήξουν τις ασφαλέστερες εκδόσεις επειδή έχουν "επίπεδα υπερκάλυψης που είναι γενικά αποδεκτά".
Η LGIM, η οποία διαχειρίζεται 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, δεν επενδύει σε CLOs.
Η διάβρωση της προστασίας των συμφωνιών σημαίνει επίσης ότι οι κάτοχοι CLO και άλλοι επενδυτές σε δάνεια με μόχλευση, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, είναι πιο ευάλωτοι σε απώλειες από ό,τι στο παρελθόν.
Οι αξίες ανάκτησης ως αποτέλεσμα θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες του μέσου όρου όταν σημειώνονται αθετήσεις, δήλωσε η Oaktree.

Ρήτρες

Ο Daniel Miller, Chief Credit Officer της Capra Ibex Advisors, ανησυχεί επίσης για τις ρήτρες, ιδίως εκείνες που παρακάμπτουν την προτεραιότητα των πιστωτών.
"Είναι δυνητικές ωρολογιακές βόμβες", δήλωσε.
Ήδη εμφανίζονται θύλακες αστάθειας.
Στη Νότια Κορέα, οι πιστωτικές αγορές βρέθηκαν σε αναταραχή όταν ο κατασκευαστής της Legoland Korea, του οποίου ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η τοπική επαρχία, δεν πλήρωσε ένα δάνειο.
Οι επιπτώσεις έστειλαν τα βραχυπρόθεσμα εταιρικά spreads του γουόν σε υψηλό 12 ετών.
Η Ασία αντιμετώπιζε ήδη τις επιπτώσεις από τις χρεοκοπίες ρεκόρ σε κινεζικά δολαριακά ομόλογα ακινήτων, οι οποίες προκάλεσαν την απώλεια σχεδόν της μισής αξίας των ομολόγων junk της χώρας.
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει την αγορά, ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης εξαπλώνεται περαιτέρω, καθώς οι αυξανόμενες πληρωμές χρέους προκαλούν αυξημένο άγχος στους δανειολήπτες στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδία.
Μια κοινοβουλευτική επιτροπή του Βιετνάμ προειδοποίησε πρόσφατα για δυσκολίες αποπληρωμής σε ορισμένους εργολάβους.
Η κατάρρευση είναι ένα μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να προσέχουν τα δημοσιονομικά ζητήματα, με το κλίμα της αγοράς τόσο εύθραυστο.

Το βρετανικό παράδειγμα

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει ένα άλλο παράδειγμα για το πόσο γρήγορα τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά.
Οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά τον μη κοστολογημένο μίνι προϋπολογισμό της χώρας τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας τεράστιες ζημίες από την αποτίμηση της αγοράς για τις συντάξεις που χρησιμοποιούν τις λεγόμενες επενδυτικές στρατηγικές με γνώμονα τις υποχρεώσεις.
Το χάος σήμαινε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έπρεπε να παρέμβει για να προστατεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Παραλλαγές αυτών των θεμάτων είναι πιθανό να επαναληφθούν, καθώς οι αυστηρότερες συνθήκες δανεισμού και η αυξημένη επιφυλακτικότητα εδραιώνονται.
Το LDI είναι το πρώτο "από τα πολλά προβλήματα της αγοράς", δήλωσε η Apollo Global Management τον περασμένο μήνα.
"Για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία οι επενδυτές ρωτούν όχι μόνο για την ανταμοιβή, αλλά και για τον κίνδυνο που συνδέεται με τις επενδύσεις".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης