Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα γίνει το Κόσοβο η δεύτερη εστία πολέμου στην Ευρώπη; - Σε συναγερμό Σέρβοι, Κοσοβάροι - Τι λέει η Ρωσία

Θα γίνει το Κόσοβο η δεύτερη εστία πολέμου στην Ευρώπη; - Σε συναγερμό Σέρβοι, Κοσοβάροι - Τι λέει η Ρωσία
Μπλόκο Κοσοβάρων στον Πατριάρχη Σερβίας - Έκκληση για
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Στο Κόσοβο είναι στραμμένα τα βλέμματα της Ευρώπης καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο τα δυτικά Βαλκάνια να γίνουν η δεύτερη εστία πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά την Ουκρανία.
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει εξαιρετικά τεταμένη για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο, με τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου να στήνουν νέα οδοφράγματα σε οδικές αρτηρίες, με το σερβικό στρατό να έχει τεθεί σε υψηλό συναγερμό και να είναι έτοιμος να επέμβει και με τις αρχές του Κοσόβου να διαμηνύουν πως τα οδοφράγματα αυτά είναι «πολεμικά» και πως εάν χρειαστεί, θα απομακρυνθούν με τη βία.
Σε αυτό το «τεντωμένο σκοινί» ακροβατούν Σέρβοι και Κοσοβάροι, οι οποίοι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιδράσουν σε οποιοδήποτε σενάριο.

Προειδοποιήσεις και πυρά

Αν και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Albin Kurti υποστήριξε πως οι δυνάμεις ασφαλείας του Κοσόβου θα επέμβουν για να απομακρύνουν τα οδοφράγματα από βασικές οδικές αρτηρίες, Σέρβοι στα βόρεια της χώρας έστησαν νέα οδοφράγματα αδιαφορώντας για τις απειλές του Kurti.
Ο Kurti κατηγόρησε τη Σερβία για την κλιμάκωση της έντασης ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Xhelal Svecla, ο οποίος είπε ότι η Σερβία, υπό την επιρροή της Ρωσίας, στοχεύει να αποσταθεροποιήσει το Κόσοβο υποστηρίζοντας τη σερβική μειονότητα.
«Είναι η Σερβία που, υπό την επιρροή της Ρωσίας, έχει τεθεί σε κατάσταση στρατιωτικής ετοιμότητας και δίνει εντολή για τη δημιουργία νέων οδοφραγμάτων, προκειμένου να δικαιολογήσει και να προστατεύσει τις εγκληματικές ομάδες που τρομοκρατούν... τους πολίτες σερβικής εθνικότητας που ζουν στο Κόσοβο» υποστήριξε ο Κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών.

Ένα βήμα πίσω από την Πρίστινα

Ωστόσο, oι δικαστικές αρχές του Κοσόβου αποφάσισαν σήμερα να μετατρέψουν την προφυλάκιση του πρώην αστυνομικού Dejan Pantic σε κατ' οίκον περιορισμό, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Βελιγράδι.
Ο Pantic συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου ως ύποπτος για τρομοκρατική δράση και κρίθηκε προφυλακιστέος.
Η προσωρινή αποφυλάκισή του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης αποτελούσε ένα από τα αιτήματα των Σέρβων για να αποσύρουν τα οδοφράγματα.
Τα άλλα αιτήματα αφορούν την αποφυλάκιση και άλλων δύο Σέρβων που συνελήφθησαν και την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου από τον βορρά, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Ρωσία: Καμία εμπλοκή

Στις κατηγορίες αυτές απάντησε σήμερα Τετάρτη 29/12 ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο οποίος υποστήριξε πως η Ρωσία στηρίζει την Σερβία στην προσπάθεια της να προστατεύσει τη σερβική μειονότητα, αλλά παρόλο αυτά δεν έχει καμία εμπλοκή και καμία πρόθεση να παρέμβει για να πυροδοτήσει εντάσεις στην περιοχή των Βαλκανίων.
«Είναι λάθος να ψάχνουν για μια αρνητική ρωσική επιρροή»  υποστήριξε ο Peskov, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Svecla.

Έκλεισε η μεγαλύτερη συνοριακή διάβαση

Μάλιστα το Κόσοβο ανακοίνωσε ότι έκλεισε σήμερα Τετάρτη 29/12 τη μεγαλύτερη συνοριακή διάβαση, τη Merdare, μετά και τον αποκλεισμό της από τη Σερβία σε ένδειξη στήριξης προς τη σερβική μειονότητα.
Πλέον, ανοιχτά είναι μόλις τρία σημεία εισόδου μεταξύ των δύο κρατών, καθώς άλλα δύο περάσματα έχουν κλείσει από τις 10 Δεκεμβρίου.
Το πέρασμα Merdare, αν και επί της ουσίας είχε καταστεί ανενεργό τις τελευταίες ημέρες, ήταν πιο σημαντικό σημείο του Κοσόβου για τις οδικές μεταφορές.
6_1.jpg
Κινητοποίηση 1.500 στρατιωτών

Σερβικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι αρχές του Κοσόβου αποφάσισαν να θέσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις σε πλήρη ετοιμότητα για μάχη, προκειμένου να απομακρύνουν τα οδοφράγματα.
Όπως αναφέρει η σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti, επικαλούμενη πηγές από την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ που έχει αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο, περίπου 1.500 Κοσοβάροι στρατιώτες έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν στα σημεία ανάπτυξης τους ή σε κοντινή απόσταση από αυτά, δυνάμει μιας πιθανής μετακίνησης τους.
7_3.JPG

Συναγερμός στη Σερβία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας, Alexander Vucic είπε ότι η Σερβία δεν έχει καμία διάθεση να αποσταθεροποιήσει το Κόσοβο και ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να προστατεύσει τη μειονότητα της.
Ωστόσο, μετά την απόφαση του Κοσόβου να θέσει σε ετοιμότητα μάχης τις δυνάμεις ασφαλείας της, και η Σερβία έλαβε την απόφαση να θέσει σε υψηλό συναγερμό το στρατό της και να ενισχύσει τις δυνάμεις της στα σύνορα με το Κόσοβο. Υπενθυμίζεται πως στα σύνορα βρέθηκε τα προηγούμενα 24ωρα και ο αρχηγός του σερβικού στρατού, Milan Mojsilovic και ενώ ο πρόεδρος Vucic αποφάσισε να θέσει τον σερβικό στρατό και αστυνομία σε υψηλό συναγερμό.
«Ο πρόεδρος της Σερβίας με την ιδιότητα του ανώτατου αρχιστράτηγου διέταξε να τεθεί ο σερβικός στρατός σε κατάσταση υψηλού μαχητικού συναγερμού.
Μας ανεβάζει στο υψηλότερο επίπεδο ενεργειών, τις οποίες ο σερβικός στρατός πρέπει να ακολουθήσει προστατεύοντας την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Σερβίας και των πολιτών της» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Milos Vucevic.
5.jpg
Παρέμβαση Πατριάρχη Πορφύριου

Ο πρόεδρος Vucic είχε συνάντηση και με τον Πατριάρχη Σερβίας, Πορφύριο, στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στο Κόσοβο την περασμένη Δευτέρα 26/12.
Σημειώνεται πως οι συνοριακές αρχές στη διάβαση «Merdare» δεν επέτρεψαν στον προκαθήμενο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να εισέλθει στο Κόσοβο βάσεθ σχετικής απαγόρευσης που εξέδωσε η κυβέρνηση στην Πρίστινα.
«Απλώς θα πω ότι το Πατριαρχείο του Πεκίου στο Κόσοβο (σ.σ. αποτελεί την επίσημη έδρα του σερβικού Πατριαρχείου) είναι για τον λαό μας, για την Εκκλησία μας ό,τι είναι το Βατικανό για τον Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Φανταστείτε λοιπόν τι θα συνέβαινε αν κάποιος χωρίς λόγο και με κάποιου είδους κωμικές εξηγήσεις, μόνο και μόνο επειδή έτσι θέλει, απαγόρευε στον Πάπα να εισέλθει στο Βατικανό» είπε ο Πατριάρχης Πορφύριος, με τον Vucic να χαρακτηρίζει την απαγόρευση εισόδου του Πατριάρχη στο Κόσοβο «ντροπή» που βαραίνει όχι μόνο την Πρίστινα αλλά και τον διεθνή παράγοντα που δεν αντέδρασε.
Σχετικά με την ένταση που επικρατεί στο Κόσοβο ο Πατριάρχης Πορφύριος απηύθυνε έκκληση σε όλους να επιδείξουν σύνεση για να αποφευχθεί η ένοπλη σύγκρουση.
56.jpg
Τι έχει προηγηθεί

Η ένταση κλιμακώθηκε επικίνδυνα στις 6 Δεκεμβρίου, όταν οι ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου άρχισαν να καταλαμβάνουν κτίρια της κεντρικής εκλογικής επιτροπής στα βόρεια τμήματα ενόψει των εκλογών που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 18/12 σε σερβικής πλειοψηφίας δήμους μετά τη μαζική παραίτηση Σέρβων αστυνομικών, δικαστών, εισαγγελέων και άλλων δημόσιων λειτουργών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της Πρίστινα - που πλέον έχουν ανασταλεί - να απαγορεύσει στους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από τη Σερβία.
Οι εκλογές αναβλήθηκαν για τον Απρίλιο του 2023 σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει η κατάσταση.
Στις 8 Δεκεμβρίου, περίπου 350 Κοσοβάροι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σερβικό βόρειο τμήμα του Κοσόβου χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα οχήματα και απέκλεισαν το βόρειο τμήμα της Kosovska Mitrovica, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε τον Dejan Pantic, έναν Σέρβο πρώην αστυνομικό που κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε πρόσφατες επιθέσεις κατά της αστυνομίας του Κοσόβου.
Ως απάντηση ο σερβικός πληθυσμός ξεκίνησε μαζικές διαμαρτυρίες, στήνοντας οδοφράγματα σε αυτοκινητόδρομους σε αρκετούς οικισμούς.

Αναφορές για συγκρούσεις

Τα τελευταία 24ωρα πληροφορίες από σερβικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για μάχες και ριπές όπλων ανάμεσα σε Κοσοβάρους αστυνομικούς και Σέρβους διαδηλωτές σε οδοφράγματα που έχουν στηθεί στο βόρειο μέρος του Κοσόβου.
Τις πληροφορίες διέψευσε η αστυνομία του Κοσόβου, αναφέροντας στη σελίδα της στο Facebook ότι τα μέλη της δεν ενεπλάκησαν σε επεισόδιο με ανταλλαγή πυρών, αν και πυροβολισμοί αναφέρθηκαν και από το ΝΑΤΟ κοντά σε περίπολο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR στο βόρειο τμήμα του Κοσόβο.
Στο βόρειο Κόσοβο ζει πάνω από το ένα τρίτο των 120.000 Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.
Σημειώνεται πως το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, έχοντας την υποστήριξη της Δύσης και μετά τον πόλεμο του 1998 - 1999 που έγινε για την προστασία των Αλβανών πολιτών.
Η Σερβία δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης