Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντονη ανησυχία στον Ειρηνικό - Ξαφνικά η Κίνα πραγματοποίησε ασκήσεις προσομοίωσης πραγματικού πολέμου στην Ταϊβάν

Έντονη ανησυχία στον Ειρηνικό - Ξαφνικά η Κίνα πραγματοποίησε ασκήσεις προσομοίωσης πραγματικού πολέμου στην Ταϊβάν
Το Πεκίνο έκανε λόγο για πρόκληση εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ταϊβάν
Σχετικά Άρθρα
Ιδιαίτερα αναβαθμισμένες στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποίησε ο κινεζικός στρατός στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν την Κυριακή (25/12/2022) ως απάντηση σε απροσδιόριστη «πρόκληση» από το αυτοδιοικούμενο νησί και τις ΗΠΑ.
Η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί ως δικό της έδαφος, έχει διαμαρτυρηθεί για επαναλαμβανόμενη κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα στη γύρω περιοχή τα τελευταία περίπου τρία χρόνια, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να πιέσει την Ταϊπέι να αποδεχθεί την κυριαρχία του.
Η Κίνα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν τον Αύγουστο 2022 μετά από επίσκεψη στην Ταϊπέι της τότε προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, και το Σάββατο (24/12/2022) καταδίκασε την Ουάσινγκτον για ένα νέο νόμο περί αμυντικής άδειας που ενισχύει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ταϊβάν.

«Αποφασιστική απάντηση»

Σε μια σύντομη δήλωσή της η Διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας ανέφερε ότι πραγματοποίησε «κοινές περιπολίες ετοιμότητας μάχης και κοινές ασκήσεις πυρός» γύρω από την Ταϊβάν, αν και δεν διευκρίνισε την ακριβή τοποθεσία, σύμφωνα με το Reuters.
«Αυτή είναι μια αποφασιστική απάντηση στην τρέχουσα κλιμάκωση της πρόκλησης από τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
«Οι στρατιωτικές δυνάμεις θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούν αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τις κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως δημοσιεύει καθημερινή αναφορά για τις κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες κοντά στο νησί τις προηγούμενες 24 ώρες.

Τα όπλα των ΗΠΑ στο στόχαστρο

Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν, παρά την απουσία επίσημων διπλωματικών σχέσεων.
Οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν είναι μόνιμος παράγοντας τριβής στις σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον.
Ο στρατός της Ταϊβάν είναι σχεδόν ανύπαρκτος σε σχέση με αυτόν της τεράστιας γειτονικής Κίνας και η αεροπορία της έχει υποστεί πίεση επειδή έπρεπε να αναμετρηθεί επανειλημμένα για να αποτρέψει τις κινεζικές παρεισδύσεις κοντά στο νησί τα τελευταία τρία περίπου χρόνια.
Οι κινεζικές ασκήσεις συνέπεσαν με την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγείς δημάρχους και τους επικεφαλείς κομητειών στην Ταϊβάν που ανέλαβαν τις θέσεις τους μετά τις τοπικές εκλογές τον Νοέμβριο, στις οποίες κατατροπώθηκε το κυβερνόν Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα.
Η Κίνα ποτέ δεν απαρνήθηκε τη χρήση βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της.
Η Ταϊβάν αμφισβητεί έντονα τις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας, λέγοντας ότι μόνο τα 23 εκατομμύρια άνθρωποι του νησιού μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης