Τελευταία Νέα
Διεθνή

Netanyahu σε Putin: Ελπίζω να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία - Αποφασιστικό μήνυμα για Ιράν

Netanyahu σε Putin: Ελπίζω να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία - Αποφασιστικό μήνυμα για Ιράν
H πρώτη δημόσια επικοινωνία του Putin με τον Netanyahu από τότε που κέρδισε τις εκλογές στο Ισραήλ την 1η Νοεμβρίου
Σχετικά Άρθρα
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Benjamin Netanyahu είχε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, για να τον συγχαρεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μόλις μία ημέρα μετά την πολύκροτη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στον Λευκό Οίκο.
Όπως μεταδίδει η Jerusalem Post, ο Netanyahu εξέφρασε την προσδοκία του «τι θα βρεθεί γρήγορα ένας τρόπος να τερματιστεί ο πόλεμος [με την Ουκρανία] και τα δεινά που προκλήθηκαν από αυτόν».
Οι δύο τους συζήτησαν επίσης περιφερειακά ζητήματα, όπως η προσπάθεια του Ιράν να εδραιωθεί στρατιωτικά στη Συρία, η οποία συνορεύει με το Ισραήλ.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του ως πρωθυπουργός, ο Netanyahu επεξεργάστηκε μια συμφωνία με τη Ρωσία, ο στρατός της οποίας επιχειρεί στη Συρία, ώστε να επιτρέψει στο Ισραήλ να διεξάγει αεροπορικές επιθέσεις κατά ιρανικών στόχων και των πληρεξουσίων τους χωρίς να εμπλακεί με τις ρωσικές δυνάμεις.
Από τότε που εγκατέλειψε την εξουσία το 2021, αφού δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, η Ρωσία έχει συσφίξει τη στρατιωτική της συμμαχία με το Ιράν, το οποίο έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

«Θα εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα»

Ο Netanyahu δήλωσε στον Putin ότι «είναι αποφασισμένος να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να σταματήσει τις προσπάθειές του να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στα βόρεια σύνορά μας».
Αυτή είναι η πρώτη δημόσια κλήση του Putin προς τον Netanyahu από τότε που κέρδισε τις εκλογές στο Ισραήλ την 1η Νοεμβρίου.
Μετά τη νίκη αυτή, η οποία επέτρεψε στον Netanyaju να εργαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Zelensky του τηλεφώνησε, όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak.
Το τηλεφώνημα του Putin έγινε ενώ η διεθνής προσοχή ήταν στραμμένη στη θερμή υποδοχή του Biden στον Zelensky στον Λευκό Οίκο και στο χειροκρότημα που δέχθηκε όρθιος μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. 
Κατά την τελευταία του θητεία, ο Netanuahu ισορρόπησε ισχυρούς δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με την Ουάσινγκτον, μια κίνηση που τώρα θα περιπλέκεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απροκάλυπτη υποστήριξη του Biden προς το Κίεβο.
Το Ισραήλ ήταν μία από τις χώρες που ενήργησαν ως διαμεσολαβητής μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης