Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια από τις ΗΠΑ – Έστειλαν ξαφνικά στρατό και HIMARS στην Εσθονία, μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Ρωσία

Επικίνδυνα  πολεμικά παιχνίδια από τις ΗΠΑ – Έστειλαν ξαφνικά στρατό και HIMARS στην Εσθονία, μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Ρωσία
Λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι Αμερικανοί που ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Βαλτική
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σε μία ιδιαίτερα επικίνδυνη κίνηση, που εγκυμονεί κινδύνους προχωρούν οι ΗΠΑ.
Η αμερικανική πρεσβεία στη Λιθουανία ανακοίνωσε, πως το Πεντάγωνο σχεδιάζει να ενισχύσει τις αναπτύξεις στρατευμάτων στις χώρες της Βαλτικής.
Μάλιστα οι Αμερικανοί στέλνουν στρατεύματα και στην Εσθονία η οποία μοιράζεται δύο μικρά τμήματα χερσαίων συνόρων με τη Ρωσία.
Η πρεσβεία ανέφερε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι «ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Robert Gilchrist ενημέρωσε τον Λιθουανό υπουργό Εθνικής Άμυνας Arvydas Anusauskas ότι, ως μέρος της συνεχιζόμενης δέσμευσης προς τους συμμάχους της Βαλτικής, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεχή και επίμονη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία».
Αυτό ερμηνεύτηκε ευρέως ως άμεση απάντηση στη δεκάμηνη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην κοντινή Ουκρανία.
Σε συνέχεια, την Παρασκευή (16/12/2022) η κυβέρνηση της Εσθονίας επιβεβαίωσε ότι μια αμερικανική μονάδα πεζικού έφτασε πρόσφατα στη χώρα, για να λάβει μέρος σε κοινές αμυντικές ασκήσεις και εκπαίδευση.

Μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Ρωσία

Η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας της Εσθονίας αναφέρει: «Μια μονάδα πεζικού των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε στη βάση Taara στο Võru αυτή την εβδομάδα ως μέρος μιας ανάπτυξης για εκπαίδευση και υπηρεσία με τη 2η Ταξιαρχία Πεζικού των Εσθονικών Δυνάμεων Άμυνας».
Επιβεβαίωσε επίσης ότι «η αμερικανική μονάδα πεζικού θα σταθμεύσει στο Võru κατά την ανάπτυξή της και θα συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις με τις Εσθονικές ένοπλες δυνάμεις για να ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα και να επιδείξει την ευελιξία των αξιόπιστων μάχιμων δυνάμεων να ανταποκρίνονται σε απειλές».
Το σημαντικότερο είναι ότι η βάση της Taara στο Võru απέχει μόλις λίγα μίλια από τα ρωσικά σύνορα - περίπου μισή ώρα με το αυτοκίνητο.
Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν επισημάνεις ότι οι κοινές ασκήσεις στρατευμάτων ΗΠΑ-Εσθονίας θα πραγματοποιηθούν μόλις 20 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα.

Μαζί με HIMARS

Ο Διοικητής του Πυροβολικού της 1ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ που αναφέρεται στη δήλωση της Εσθονίας, συνταγματάρχης Richard Ikena, δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα είναι «ενθουσιασμένα που βρίσκονται στην Εσθονία» και «ανυπομονούν να συνεργαστούν με τους Συμμάχους τους».
Τα αμερικανικά στρατεύματα πεζικού μαζί με μια διμοιρία HIMARS (πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς) θα διεξάγουν τώρα ασκήσεις σε απόσταση αναπνοής από τα ρωσικά σύνορα...
Επιπλέον, η δήλωση επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη συμμαχική χώρα του ΝΑΤΟ, για να συμπεριλάβουν τώρα τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού M142 (HIMARS) που αναπτύσσονται από τις ΗΠΑ ακριβώς στο κατώφλι της Ρωσίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν επίσης μια διμοιρία HIMARS στην Εσθονία, μαζί με τον αντίστοιχο εξοπλισμό και συστήματα ελέγχου, και θα συνεργαστούν με τις εσθονικές αμυντικές δυνάμεις για τη δημιουργία μιας μεραρχιακής δομής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», επιβεβαίωσε ο αμερικανικός στρατός και το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας.

Ρωσία: Νόμιμοι στόχοι σε Νατοϊκό έδαφος

Για ενδεχόμενους «νόμιμους» στόχους της Ρωσίας σε Νατοϊκό έδαφος μίλησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev.
«Σήμερα., το βασικό ερώτημα είναι: Ο υβριδικός πόλεμος που κήρυξε de facto στη χώρα μας το ΝΑΤΟ, μπορεί να θεωρηθεί είσοδος της Συμμαχίας σε πόλεμο με τη Ρωσία;
Είναι δυνατόν να θεωρηθεί η παράδοση μεγάλου όγκου όπλων στην Ουκρανία ως επίθεση στη Ρωσία;».
Όπως είπε, έχουν προκύψει ερωτήματα εάν ορισμένα «αντικείμενα» του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι» και ότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες...
Μάλιστα, ως τέτοιους «νόμιμους στόχους» κατονόμασε στρατιωτικές και άλλες υποδομές, στρατιωτική και πολιτική ηγεσία ενός «αντίπαλου κράτους».
Εξάλλου, το ρωσικό πρακτορείο Tass επικαλέστηκε τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας λέγοντας ότι «επιβεβαιώνεται η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και της Πολωνίας στη μαζική στρατιωτική - υλικοτεχνική υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου, στην προετοιμασία και υλοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων στο ρωσικό έδαφος».
Οι αρμόδιες ρωσικές υπηρεσίες ανέλυσαν ηλεκτρονικά στοιχεία των drones που αναχαιτίστηκαν κατά τις επιθέσεις της Ουκρανίας σε ρωσικές υποδομές στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία, στις περιφέρειες Κουρσκ, Μπέλγκοροντ και Βορονέζ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης