Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για το Qatargate - Τα «πηγαδάκια» στη Σύνοδο - Πως το ΕΛΚ την... πάτησε και η ευθύνη του Μητσοτάκη

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για το Qatargate - Τα «πηγαδάκια» στη Σύνοδο - Πως το ΕΛΚ την... πάτησε και η ευθύνη του Μητσοτάκη
Κανείς δεν ανέμενε ότι το σκάνδαλο Qatargate θα απασχολούσε σε αυτόν το βαθμό τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Ανησυχία έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες το Qatargate, όπου φέρεται να εμπλέκεται και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που δημοσιεύει το Politico, το σκάνδαλο διαφθοράς που «χτύπησε» το Ευρωκοινοβούλιο κυριάρχησε και στα «πηγαδάκια» των Ευρωπαίων ηγετών κατά τη Σύνοδο Κορυφής χθες (14/12/2022) στις Βρυξέλλες.
«Κατά την προετοιμασία της συνάντησης, οι διπλωμάτες δεν εκτιμούσαν ότι θα γινόταν μεγάλη συζήτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι το Κατάρ μπορεί να χρησιμοποίησε... σακούλες με μετρητά για να αγοράσει επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι αυτό ήταν θέμα των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες.
Αλλά μόλις οι ηγέτες έμειναν μόνοι, είχαν διαφορετική άποψη. Στην πραγματικότητα, πολλοί ηγέτες -οι περισσότεροι έμπειροι πολιτικοί με ένστικτο για τη διάθεση του κοινού- ανησυχούσαν βαθιά, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους και διπλωμάτες που μίλησαν στο Politico» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Politico.JPG
O Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, υπογράμμισε -μιλώντας στους ομολόγους του- πως ήταν το μόνο θέμα για το οποίο ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι κατά την είσοδο του. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως ομάδα έπρεπε να συντονίσει τα μηνύματά της.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Klaus Iohannis, αποτύπωσε το αίσθημα πολλών ηγετών: «Αυτό έχει την ευκαιρία να δηλητηριάσει ολόκληρη την ΕΕ».
Ο Λετονός Krišjānis Kariņš είπε επίσης: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό να διαχυθεί σε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ»
«Τα γεγονότα όπως αυτό, η διαφθορά όπως αυτή διαβρώνει την εμπιστοσύνη του κοινού στους θεσμούς», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, αργότερα εκείνο το βράδυ, αφού πέρασε τη μέρα της με τους 27 ηγέτες. «Αυτό είναι επώδυνο και πρέπει να εργαστούμε σκληρά ξανά για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη» συμπλήρωσε η ίδια.
«Πράγματι, ο πιο… διαβόητος ηγέτης της ομάδας, ο Ούγγρος, Viktor Orban, έσπευσε να αξιοποιήσει πολιτικά το θέμα» σχολιάζει το Politico και παραθέτει τη δήλωση που ανήρτησε στο facebook: «Όλοι γνώριζαν ότι οι Βρυξέλλες είναι γεμάτες με θέματα διαφθοράς, αλλά τώρα το θέμα έφτασε σε τέτοιο επίπεδο που και η αστυνομία έπρεπε να αναλάβει δράση (…) Ήρθε η ώρα να αποξηράνουμε τον βάλτο εδώ στις Βρυξέλλες».
Καθώς η ποινική έρευνα για το κατά πόσον ξένες χώρες πλήρωναν νυν και πρώην βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κοινοβουλευτικούς βοηθούς για να επηρεάσουν τις αποφάσεις βρίσκεται σε εξέλιξη, πολλοί ηγέτες γνωρίζουν καλά ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να μην δώσουν βάση στις διαφορές των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ανησυχώντας έτσι για τη δυσφήμιση ολόκληρης της δομής.
Ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, ήταν ευθύς σχετικά με τις προκλήσεις στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, χαρακτηρίζοντας το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «σοβαρό θέμα» που «μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό». 
Έξω από τη Σύνοδο Κορυφής, το σκάνδαλο τροφοδοτούσε ήδη την εκλογική πολιτική με το βλέμμα προς το 2024, όταν ολόκληρο το Κοινοβούλιο των 705 ατόμων θα αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους.

Πως το ΕΛΚ την... πάτησε

Εν τω μεταξύ, το Politico σχολιάζει και το πως η επίθεση που είχε εξαπολύσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του επέστρεψε… μπούμερανγκ, όταν αποκαλύφθηκε ότι στο στόχαστρο έρευνας για απάτη που συνδέεται με τον προϋπολογισμό του Ευρωκοινοβουλίου βρίσκεται και η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.
«Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο την περασμένη εβδομάδα, το ΕΛΚ απέφυγε να επιτεθεί στους Σοσιαλιστές, αλλά τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αυξανόμενες εκκλήσεις από το εσωτερικό του κόμματος να κεφαλαιοποιήσουν το σκάνδαλο. Την Πέμπτη άδραξε τη στιγμή, δημοσιεύοντας μια σειρά από σκληρές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της αντίπαλης ομάδας» αναφέρεται το Politico σε διαφορετικό δημοσίευμα.
Politico1.JPG

Ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ωστόσο, το γεγονός ότι στο στόχαστρο ερευνών βρέθηκε και η Μαρία Σπυράκη έστρεψε την προσοχή στο στρατόπεδο της Κεντροδεξιάς.
«Κατά ειρωνικό τρόπο, η αλλαγή στάσης από το ΕΛΚ υποκινήθηκε εν μέρει από μια συνεδρίαση του ΕΛΚ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής το πρωί της Πέμπτης 15/12/2022), κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέτρεψε τους συναδέλφους να τηρήσουν σκληρή γραμμή για τους Σοσιαλδημοκράτες» επισημαίνει το Politicο και σχολιάζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει έναν λόγο παραπάνω να ενδιαφέρον περισσότερο για το σκάνδαλο διαφθοράς, καθώς σε αυτό εμπλέκεται η Εύα Καϊλή, η οποία προερχόταν από το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου είχε πέσει θύμα υποκλοπών.
«Η άστοχη κίνηση για μια πιο σκληρή κίνηση κατά των Σοσιαλδημοκρατών υποστηρίχθηκε επίσης από τον Γερμανό ευρωβουλευτή Manfred Weber, επικεφαλής του ΕΛΚ στο Κοινοβούλιο» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης