Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της ΕΚΤ - Ο DAX -1%, τα futures της Wall -1%

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της ΕΚΤ - Ο DAX -1%, τα futures της Wall -1%
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαλάρωσε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της την Πέμπτη
Σχετικά Άρθρα
Υπό πίεση διαπραγματεύονται και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις ισχυρές απώλειες της Πέμπτης, στον απόηχο των αποφάσεων της ΕΚΤ και των δηλώσεων Lagarde για νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,9% στις 13.856 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 1,1% στις 7.341 μονάδες. 
Στις 6.448 μονάδες με πτώση 1,1% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 0,5% στις 23.594 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,9% στις 8.144 μονάδες.
Πτώση 1% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια διαπραγματεύεται στις 2.125 μονάδες με οριακές μεταβολές. 
Το φυσικό αέριο ενισχύεται στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Ιανουαρίου να σημειώνει κέρδη 2,5% στα 134 ευρώ.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent υποχωρεί 1,4% στα 80 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό -1,7% στα 74,92 δολ. το βαρέλι.
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαλάρωσε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της την Πέμπτη, αλλά η πρόεδρος Christine Lagarde έδωσε επίσης το στίγμα ότι η περαιτέρω σημαντική σύσφιξη παραμένει μπροστά στη μάχη κατά του πληθωρισμού.
"Το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει ακόμη να αυξηθούν σημαντικά με σταθερό ρυθμό για να φθάσουν σε επίπεδα επαρκώς περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%", δήλωσε η Lagarde, στο πλαίσιο της δήλωσης που συνόδευσε την απόφαση.
Αυτός o hawkish τόνος ώθησε την επενδυτική τράπεζα JPMorgan να αναβαθμίζει την εκτίμησή της για το πόσο ψηλά θα φτάσουν τα επιτόκια της Ευρωζώνης - στο 3,25% από 2,50%.

Επιβράδυνση πληθωρισμού στο 10,1% για την Ευρωζώνη τον Νοέμβριο 2022 - Στην Ελλάδα στο 8,8%

Θετικά είναι τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού σε Ευρωζώνη και Ελλάδα.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 10,1% τον Νοέμβριο του 2022, από 10,6% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 8,8% από 9,5% τον Οκτώβριο.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό στην Ευρωζώνη ήταν 4,9%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 11,1% τον Νοέμβριο του 2022, από 11,5% τον Οκτώβριο.
Ένα έτος νωρίτερα, ο ρυθμός ήταν 5,2%.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ισπανία (6,7%), τη Γαλλία (7,1%) και τη Μάλτα (7,2%).
Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (23,1%), τη Λετονία (21,7%), την Εσθονία και τη Λιθουανία (και οι δύο 21,4%).
Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαέξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε οκτώ.
Τον Νοέμβριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+3,82%), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,84%.), τις υπηρεσίες (+1,76%) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,63%).

Νέα βελτίωση για τον PMI αλλά παραμένει σε επιβράδυνση

Την ίδια ώρα, η επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ μετριάστηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, καθώς οι συνθήκες προσφοράς βελτιώθηκαν και οι πιέσεις στις τιμές έδειξαν σημάδια χαλάρωσης, σύμφωνα με ένα βασικό δείκτη των συνθηκών για τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών του νομισματικού μπλοκ την Παρασκευή.
Ο πρόχειρος σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global για την ευρωζώνη αυξήθηκε ελαφρώς σε 48,8 μονάδες κατά τη διάρκεια του μήνα, από 47,8 τον Νοέμβριο.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα αυξανόταν στο 48,0.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, αλλά για τον έκτο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης διαμορφώνεται κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για τη γερμανική οικονομία

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της Bundesbank για τη γερμανική οικονομία καθώς βλέπει ύφεση σε συνδυασμό με πληθωρισμό υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Στην εξαμηναία επικαιροποίηση των οικονομικών προβλέψεων της, η γερμανική κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, είναι πιθανό να είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ασθενέστερη με την ύφεση το 2023 να είναι πλέον βέβαιη.
Οι νέες προβλέψεις αντικατοπτρίζουν παρόμοιες αναθεωρήσεις από την ΕΚΤ, χθες (15/12/2022), που πλέον βλέπει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το 2025 και μια ρηχή ύφεση κατά τους χειμερινούς μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης