Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυσοίωνες εκτιμήσεις από Bundesbank: Ύφεση και υψηλότερος πληθωρισμός στη Γερμανία - Σταδιακή ανάκαμψη από το β' 6μηνο του 2023

Δυσοίωνες εκτιμήσεις από Bundesbank: Ύφεση και υψηλότερος πληθωρισμός στη Γερμανία - Σταδιακή ανάκαμψη από το β' 6μηνο του 2023
Η γερμανική κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 7,2% για το 2023 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4,5%
Σχετικά Άρθρα
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της Bundesbank για τη γερμανική οικονομία καθώς βλέπει ύφεση σε συνδυασμό με πληθωρισμό υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Στην εξαμηναία επικαιροποίηση των οικονομικών προβλέψεων της, η γερμανική κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, είναι πιθανό να είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ασθενέστερη με την ύφεση το 2023 να είναι πλέον βέβαιη.
Οι νέες προβλέψεις αντικατοπτρίζουν παρόμοιες αναθεωρήσεις από την ΕΚΤ, χθες (15/12/2022), που πλέον βλέπει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το 2025 και μια ρηχή ύφεση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Για τη Γερμανία, ο πληθωρισμός προβλέπεται τώρα στο 7,2% το 2023, πολύ πάνω από την πρόβλεψη του Ιουνίου για 4,5%, ενώ το 2024 αυξήθηκε στο 4,1% από 2,6%. Η αρχική πρόβλεψη για το 2025 είχε διαμορφωθεί στο 2,8%.
«Οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη κλίνουν κυρίως προς τα κάτω, κυρίως λόγω πιθανών ελλείψεων στην προσφορά ενέργειας», ανέφερε η Bundesbank. «Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι ανοδικοί κίνδυνοι κυριαρχούν» συμπληρώνει.

Η ανάπτυξη

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη επιβεβαιώνουν επίσης ότι η Γερμανία είναι πιθανό να έχει μια από τις πιο αδύναμες επιδόσεις στην ευρωζώνη το επόμενο έτος, εν μέρει λόγω της υπερβολικής εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Το 2023, η οικονομία θεωρείται ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,5%, μια μεγάλη αλλαγή σε σύγκριση με τις προσδοκίες για επέκταση 2,4% που παρατηρήθηκαν τον Ιούνιο. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2024 μειώθηκε στο 1,7% από 1,8%, ενώ το 2025 η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,4%.
Σύμφωνα με την Bundesbank, αν και δεν αναμένονται ελλείψεις φυσικού αερίου, η ενεργειακή κρίση θα ενισχύσει τον πληθωρισμό, θα μειώσει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και θα εμποδίσει την κατανάλωση των νοικοκυριών τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2023. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα επιβαρύνουν επίσης την παραγωγή, ιδίως στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
«Από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και μετά, η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά» ανέφερε η Bundesbank και συνέχισε «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εξωτερική ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί, η αβεβαιότητα θα μειωθεί, οι πιέσεις στις τιμές από τα ενεργειακά προϊόντα θα μειωθούν και ο ρυθμός του πληθωρισμού θα μειωθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης