Τελευταία Νέα
Διεθνή

FED: Aύξηση επιτοκίων κατά 0,5%, στο εύρος 4,25% - 4,5% - Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας - Aυξήσεις και το 2023

FED: Aύξηση επιτοκίων κατά 0,5%, στο εύρος 4,25% - 4,5% - Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας - Aυξήσεις και το 2023
Συνεχίζεται η σύσφιξη από τη Fed...
Σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% προχώρησε στις 14 Δεκεμβρίου 2022 η Federal Reserve.
Ειδικότερα, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ψήφισε την ενίσχυση του επιτοκίου δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, φέρνοντας το μέγιστο επιτόκιο σε ένα στοχευμένο εύρος μεταξύ 4,25% και 4,5%.
Υπενθυμίζεται πως η αύξηση έσπασε μια σειρά από τέσσερις αυξήσεις κατά 0,75% - τις πιο επιθετικές κινήσεις πολιτικής από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Επίσης, οι Αμερικανοί policy makers θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο έτος, μέχρι το 2024.
Σύμφωνα με το «dot plot» του FOMC, το αναμενόμενο «μέγιστο επιτόκιο», ή το σημείο όπου οι αξιωματούχοι αναμένουν να τερματίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων, τέθηκε στο 5,1%.
Η πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed για άνοδο των επιτοκίων ώς το 5,1% το 2023 είναι ελαφρώς υψηλότερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές και οι επενδυτές.
Μόλις 2 από τους 19 αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας βλέπουν τα επιτόκια να παραμένουν κάτω από το 5% ώς το τέλος της επόμενης χρονιάς.
«Η Επιτροπή (FOMC) είναι σε εγρήγορση για τα ρίσκα του πληθωρισμού.
Οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι κατάλληλες για την επίτευξη μιας νομισματικής πολιτικής η οποία θα είναι αρκούντως περιοριστική για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%» τονίζεται στο ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας. 

Yψηλά 15ετίας

Το νέο μέγιστο επιτοκιακό επίπεδο είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2007, ακριβώς πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Τότε η Fed χαλάρωσε επιθετικά την πολιτική για να καταπολεμήσει αυτό που θα εξελισσόταν στη χειρότερη οικονομική ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση.
Και αυτή τη φορά, η Fed αυξάνει τα επιτόκια σε μια οικονομία που θα είναι… ετοιμοθάνατη το 2023.
Σε κάθε περίπτωση, όπως προειπώθηκε, τα μέλη της FED θα συνεχίσουν να ψηφίζουν «αύξηση» μέχρι το μέγιστο επιτόκιο να φτάσει στο 5,1% το επόμενο έτος, κάτι που ισοδυναμεί με ένα εύρος στόχου 5%-5,25.
Σε εκείνο το σημείο, οι αξιωματούχοι είναι πιθανό να σταματήσουν για να επιτρέψουν στον αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής να περάσει στην οικονομία.
Στη συνέχεια, η συναίνεση έδειξε «ψαλίδι» περίπου 1% το 2024, στο ύψος του 4,1%, μέχρι το τέλος του ίδιου έτους.
Θα ακολουθήσει μείωση άλλης μιας ποσοστιαίας μονάδας το 2025, στο 3,1%, προτού ο δείκτης αναφοράς «εγκατασταθεί» στο μακροπρόθεσμο ουδέτερο επίπεδο του 2,5%.
Η δήλωση πολιτικής της FOMC, που εγκρίθηκε ομόφωνα, παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη από τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.
Οι αξιωματούχοι της Fed πιστεύουν ότι η αύξηση των επιτοκίων βοηθά στην αφαίμαξη των χρημάτων από την οικονομία, μειώνοντας τη ζήτηση και τελικά ρίχνοντας τις τιμές χαμηλότερα, μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η FOMC αναθεώρησε επί τα χείρω τον στόχο της για το 2023, στο 0,5%.
Δηλαδή, οι ΗΠΑ οριακά θα γλιτώσει την ύφεση.
Οι προοπτικές για το ΑΕΠ για φέτος διαμορφώθηκαν επίσης στο 0,5%. Στις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, η επιτροπή ανέμενε ανάπτυξη 0,2% φέτος και 1,2% το επόμενο έτος.
Η επιτροπή αύξησε επίσης τη διάμεση πρόβλεψή της για τον δείκτη του δομικού πληθωρισμού στο 4,8%, αυξημένη κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προοπτικές του Σεπτεμβρίου.
Τα μέλη μείωσαν ελαφρώς τις προοπτικές του ποσοστού ανεργίας για φέτος και το ανέβασαν λίγο υψηλότερα για τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, όλες αυτές οι μετρήσεις παραμένουν πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.
Οι αξιωματούχοι τόνισαν την ανάγκη να «δούμε σταθερές μειώσεις του πληθωρισμού και έχουν προειδοποιήσει να μην βασιζόμαστε υπερβολικά στις πρόσκαιρες τάσεις των τιμών».
δ.JPG
Πληθωρισμός

Με άλλα λόγια, οι κεντρικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να αισθάνονται ότι έχουν περιθώρια για να αυξήσουν τα επιτόκια, καθώς οι προσλήψεις στις ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές και οι καταναλωτές, που… οδηγούν περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, συνεχίζουν να ξοδεύουν.
Οι μισθοδοσίες για μη γεωργικούς κλάδους αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο 263.000 τον Νοέμβριο, ενώ η Fed της Ατλάντα εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2% για το δ’ τρίμηνο του 2022.
Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Οκτώβριο και κατά 8,3% σε ετήσια βάση, υποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές μέχρι στιγμής απορροφούν την καταιγίδα του πληθωρισμού.
Επισημαίνεται πως ο πληθωρισμός προέκυψε από τη σύγκλιση τουλάχιστον τριών παραγόντων: την υπερβολική ζήτηση για αγαθά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που συνέπεσε με άνοδο στις τιμές της ενέργειας και τα πρωτοφανή μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, που προκάλεσαν τσουνάμι ρευστότητας. 
Η Fed έχει επίσης εμπλακεί σε «ποσοτική σύσφιξη», μια διαδικασία κατά την οποία επιτρέπει στα έσοδα από τα ομόλογα που λήγουν να βγαίνουν από τον ισολογισμό της κάθε μήνα αντί να επανεπενδύονται.
Ένα ανώτατο όριο των 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων επιτρέπεται να ρέει κάθε μήνα, με αποτέλεσμα τη μείωση του ισολογισμού κατά 332 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές Ιουνίου.
Ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας ανέρχεται πλέον στα 8,63 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Powell: Έχουμε ακόμη δρόμο...

Τα πρόσφατα θετικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού δεν συνιστούν επαρκείς ενδείξεις για χαλάρωση την πολιτική αύξησης των επιτοκίων, επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, προσθέτοντας ότι "έχουμε ακόμη δρόμο” καθώς παραμένουν οι ανοδικοί κίνδυνοι.
«Θα χρειαστούν σημαντικά περισσότερα στοιχεία για να είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Powell κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).
«Οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν εμφανείς σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών», πρόσθεσε ο Powell, προσθέτοντας ότι η μείωση του πληθωρισμού θα απαιτήσει μια "διευρυμένη περίοδο” αργής ανάπτυξης και κάποια αποδυνάμωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.
Ο Powell επανέλαβε, δε, αυτό που τόνισε και τον προηγούμενο μήνα ότι δηλαδή «δεν είναι πλέον τόσο σημαντικό πόσο γρήγορα προχωράμε.
Είναι πολύ πιο σημαντικό ποιο είναι το τελικό επίπεδο, και κάποια στιγμή το ερώτημα θα είναι πόσο καιρό θα παραμείνουμε σε περιοριστικά επίπεδα...
Αλλά θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό ερώτημα τώρα δεν είναι πλέον η ταχύτητα, και αυτό ισχύει και για τον Φεβρουάριο», προσθέτοντας ότι η απόφαση του Φεβρουαρίου θα ληφθεί βάσει των στοιχείων που θα υπάρξουν.
Ο πρόεδρος της Fed, μάλιστα, σε αντίθεση με τις προσδοκίες ορισμένων παραγόντων της αγοράς πριν τη συνεδρίαση της FOMC για μείωση των επιτοκίων από το επόμενο έτος, έσπευσε να τονίσει ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να είναι σίγουρη για την πορεία του πληθωρισμού προτού εξετάσει τη μείωση των επιτοκίων της.
«Η ιστορική εμπειρία προειδοποιήσει ξεκάθαρα για την πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Δεν θα έβλεπα το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων έως ότου η επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός κινείται στο 2% με σταθερή τροχιά», είπε ο Powell.
Όταν ρωτήθηκε εάν μια ήπια προσγείωση ίσως δεν είναι πλέον εφικτή, ο πρόεδρος της Fed είπε ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να αποφύγει την ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης