Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία υλοποιεί την απειλή της - Απαγορεύει τις πωλήσεις πετρελαίου στις χώρες που εφαρμόζουν πλαφόν

Η Ρωσία υλοποιεί την απειλή της - Απαγορεύει τις πωλήσεις πετρελαίου στις χώρες που εφαρμόζουν πλαφόν
Οι αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στη σύνταξη σχετικού διατάγματος και θα το δώσουν στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα
Σχετικά Άρθρα
Η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει πράξη την απειλή της και να διακόψει ολοκληρωτικά τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου προς τις χώρες της Δύσης που έχουν υιοθετήσει το καθεστώς επιβολής πλαφόν στς τιμές του ρωσικού πετρελαίου ή και σε οποιονδήποτε άλλο αγοραστή ή χώρα το επικαλεστεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Vedomosti, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στη σύνταξη του διατάγματος που θα απαγορέψει την πώληση ρωσικού αργού πετρελαίου σε αγοραστές που αποτελούν μέρος του δυτικού συνασπισμού του πλαφόν ή που ζητούν να αγοράσουν πετρέλαιο, με βάση το καθεστώς του πλαφόν της της G7/ΕΕ.
Το διάταγμα αναμένεται να έχει ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2023 έως την 1η Ιουλίου 2023, με δυνατότητα παράτασης, αναφέρουν οι πηγές.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης με δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskov είπε ότι το διάταγμα θα δημοσιευθεί «τις επόμενες ημέρες».

Η Μόσχα αποφάσισε ωστόσο να μην επιβάλλει το δικό της αντιπλαφόν

Από την άλλη μεριά ωστόσο, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, η Ρωσία φαίνεται ότι δεν θα επιδιώξει τη δημιουργία του δικού της συστήματος πλαφόν, μέσω της επιβολής ενός κατώτατου ορίου τιμών στις πωλήσεις του ρωσικού αργού το οποίο είχε ανακοινώσει ότι εξέταζε την περασμένη εβδομάδα ως αντίμετρο.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενη Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Ρωσία εγκατέλειψε τις σκέψεις για τη δημιουργία του δικού της αντι-πλαφόν και στο υπό προετοιμασία διάταγμα δεν περιλαμβάνει κανένα τέτοιο μέτρο.
Κατά συνέπεια, η χώρα θα συνεχίσει να πουλά κανονικά σε όσες χώρες και αγοραστές ζητούν να αγοράσουν το πετρέλαιό της χωρίς να επικαλούνται το πλαφόν κι επειδή η τιμή αγοράς του ρωσικού αργού Ουραλίων βρίσκεται αυτή τη στιγμή αρκετά κάτω από το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι, που έχουν ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η G7, το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου του ρωσικού αργού θα συνεχιστεί κανονικά.

Sorokin: Η επιβολή του δυτικού πλαφόν δεν θα πλήξει την παραγωγή πετρελαίου ούτε την οικονομία μας 

Για τους λόγους αυτούς η Ρωσία εκτιμά η επιβολή του δυτικού πλαφόν δεν θα πλήξει σοβαρά την παραγωγή πετρελαίου και την οικονομία της.
Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας δεν θα καταρρεύσει τώρα που έχει τεθεί σε ισχύ το ανώτατο όριο τιμών ΕΕ-G7 για το ρωσικό αργό, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Pavel Sorokin.
«Οι περισσότερες αγορές είναι ανοιχτές στο πετρέλαιο μας με βάση τις αρχές της αγοράς, ενώ τυχόν διακυμάνσεις στην παραγωγή πετρελαίου που μπορεί να προκύψουν, δεν είναι κρίσιμες και δεν θα υπερβούν αυτές που καταγράφηκαν την άνοιξη», πρόσθεσε ο Sorokin, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.
Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε την άνοιξη αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά σταθεροποιήθηκε αργότερα τον Ιούνιο.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι έκτοτε η Ρωσία εξάγει 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) κάτω από την ποσόστωση παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης