Ενέργεια

Μύδροι Zelensky κατά της Δύσης για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Μη σοβαρή η απόφαση για τα 60 δολ., η Ρωσία θα κερδίζει 100 δισ. δολ. το έτος

Μύδροι Zelensky κατά της Δύσης για το πλαφόν στο  ρωσικό πετρέλαιο: Μη σοβαρή η απόφαση για τα 60 δολ., η Ρωσία θα κερδίζει 100 δισ. δολ. το έτος
Σκλήρή επίθεση του Zelenky για το πλαφον στο ρωσικό πετρέλαιο - Θεωρεί αναποτελεσματικό το μέτρο...

 Με το «ανώτατο όριο τιμής» για το πετρέλαιο που ορίζει η Δύση, η Ρωσία θα κερδίζει 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στην απογευματινή του ομιλία το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2023.
Δήλωσε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με την απόφαση της ομάδας G7, των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών δυνάμεων να ορίσουν στο ύψος των 60 δολ. το ανώτατο.
«Η λογική είναι προφανής: εάν το όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο είναι 60 δολάρια αντί, για παράδειγμα, 30 δολάρια, που συζητήθηκε, ιδίως από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, τότε στο ρωσικό προϋπολογισμό θα εισρέουν περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ουκρανού προέδρου.
Σύμφωνα με τον Zelensky, μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σοβαρή, καθώς ένα τέτοιο όριο τιμής αποδεικνύεται αρκετά προσοδοφόρο για τον ρωσικό προϋπολογισμό και ενιχύσει τις οικονομικές δυνατότητες της Ρωσίας για την πραγματοποίηση της στρατιωτικής επιχείρησης στην ουκρανία.
«Η απόφαση να θέσουμε ένα τέτοιο όριο για τις τιμές του ρωσικού, που είναι αρκετά άνετο, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σοβαρή...
Αυτή είναι μια αδύναμη αντιμετώπιση», επισήμανε ο Zelensky σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του στο Telegram.
 Είναι «θέμα χρόνου πότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ισχυρότερα εργαλεία ούτως ή άλλως», σημείωσε
«Αυτά τα χρήματα θα πάνε για περαιτέρω αποσταθεροποίηση ακριβώς εκείνων των χωρών που τώρα προσπαθούν να αποφύγουν σοβαρές αποφάσεις», κατέληξε .

To σκεπτικό της απόφασης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπόνησε το σχέδιο μετά από πρόταση των χωρών της G7, οι οποίες έχουν εγκρίνει όλες το ανώτατο όριο, το οποίο έχει ως στόχο να πλήξει τα έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ursula v Von der Leyen δήλωσε ότι η απόφαση «θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα έσοδα της Ρωσίας και θα μειώσει την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία».
Θα βοηθούσε επίσης στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας, είπε.
Η Von der Leyen υποστήριξε ότι το ρωσικό ανώτατο όριο πετρελαίου «θα σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας»

Να χαμηλώσει το ανωταρο όριο στα 30 δολ.

Ο Andriy Yermak, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Zelensky, δήλωσε νωρίτερα το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 ότι είναι απαραίτητο να τεθεί το ανώτατο όριο τιμών χαμηλότερο «για να καταστραφεί γρηγορότερα η οικονομία του εχθρού».
«Αυτό  προτάθηκε από την ομάδα McFaul-Yermak, αλλά θα ήταν απαραίτητο το ανώτατο όριο της τιμής να μειωθεί στα 30 δολάρια για να καταστραφεί γρηγορότερα η οικονομία του εχθρού», έγραψε στο Telegram ο Yermak, , αναφερόμενος σε μια διεθνή ομάδα εργασίας για κυρώσεις.

Οι στοχεύσεις

Το ανώτατο όριο τιμής θα επιτρέψει σε χώρες εκτός ΕΕ να συνεχίσουν να εισάγουν θαλάσσιο ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά θα απαγορεύσει στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν πωλείται χαμηλότερα από το ανώτατο όριο τιμής.
Επειδή οι πιο σημαντικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν την έδρα τους στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο τιμών θα δυσκόλευε πολύ τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης