Τελευταία Νέα
Διεθνή

American Conservative: Έτοιμες οι ΗΠΑ να «παραδώσουν» Κριμαία και Donbass στη Ρωσία – Το κρυφό μήνυμα στον Zelensky

American Conservative: Έτοιμες οι ΗΠΑ να «παραδώσουν» Κριμαία και Donbass στη Ρωσία – Το κρυφό μήνυμα στον Zelensky
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan μετέβη στο Κίεβο για να παροτρύνει ανεπίσημα τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden και ο Γάλλος ομόλογός του Emmanuel Macron δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Ωστόσο λίγες μέρες αργότερα εμφανίστηκαν οι πρώτες διαφορετικές ερμηνείες των λεγομένων του προέδρου των ΗΠΑ, αναφέρει δημοσίευμα του American Conservative.
Μετά από επαφές με τη Μόσχα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan μετέβη στο Κίεβο για να παροτρύνει ανεπίσημα τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία και να ανασκευάσει τη δημόσια απόρριψή ως προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η Αμερική καλεί ανοιχτά την Ουκρανία να διαπραγματευτεί.
Επιπλέον, ο Volodymyr Zelensky ενδέχεται να συμφωνήσει σε συμβιβασμούς σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Οι συζητήσεις για τα ανατολικά εδάφη


Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε πει νωρίτερα ότι θα μπορούσε να συζητήσει το καθεστώς των αμφισβητούμενων ανατολικών εδαφών.
Τον Δεκέμβριο του 2021, ακόμη και πριν από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, ο Zelensky δεν απέκλειε ένα δημοψήφισμα για το Donbass ακόμη και για την Κριμαία.
Είχε αναφερθεί στο μέλλον των συγκεκριμένων περιοχών και τον Μάρτιο και ενώ είχε αρχίσει η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Ο αρχικός στόχος — να εξαναγκαστούν τα ρωσικά στρατεύματα να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης — αντικαταστάθηκε από το αίτημα για την αποκατάσταση της πλήρους εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Ο Sullivan συνέστησε στον Zelensky να επικεντρωθεί σε πραγματικούς στόχους «το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η Wall Street Journal.

Προσαρμογή στόχων

Προέκυψε μια τρίτη προσαρμογή των στόχων των ΗΠΑ στην Ουκρανία: η ανάγκη να «τιμωρηθεί» ομαλά η Ρωσία εξελίχθηκε στην ανάγκη «υπεράσπισης» της Ουκρανίας και βοήθειας της χώρας στην «επιστροφή των εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022».
Η Δύση άλλαξε τις θέσεις της και είναι έτοιμη για κατάπαυση του πυρός
Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να συμφωνήσουν στη διατήρηση του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία και τις περιοχές του Donbass.
Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι μπορούν να συζητήσουν «το θέμα της Κριμαίας και το καθεστώς του Donbass αργότερα».
Την ίδια στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο επιμένει στο «απόλυτο ελάχιστο»: η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει στις θέσεις της στις 23 Φεβρουαρίου, πριν από την έναρξη της επίθεσης.

Ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές


Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει οποιεσδήποτε κόκκινες γραμμές χαράξει η Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, η Γερμανία θεωρεί μη ρεαλιστικό ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν εντελώς όλα τα «κατεχόμενα» εδάφη.
Σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, εάν η Ουκρανία επιτεθεί στη Ρωσία για να καταλάβει την Κριμαία, το Κρεμλίνο θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει αμέσως όπλα μαζικής καταστροφής «ανεξαρτήτως των συνεπειών».
Η Μόσχα δεν θα διστάσει να χτυπήσει όλους τους στόχους που μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την Κριμαία.

Η προτροπή στον Zelensky


Έτσι, η προτροπή του Sullivan προς τον Zelensky να σκεφτεί ρεαλιστικά αιτήματα και προτεραιότητες και το γεγονός ότι ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι συμπεριέλαβαν αυτή τη διατύπωση στις ομιλίες τους, δείχνει ότι οι λέξεις «μετά τις 24 Φεβρουαρίου» δεν ένα γλωσσικό «ολίσθημα».
«Γίνεται ολοένα και πιο προφανές στη Δύση ότι η Ρωσία θα διατηρήσει την Κριμαία και τις περιοχές του Donbass που ήλεγχε πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης.
Τα μέρη ενδέχεται να συμφωνήσουν σε διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα αργότερα.
Η τρέχουσα προτεραιότητα είναι μια κατάπαυση του πυρός», επισημαίνεται στο άκρως ενδιαφέρον δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης